Млади

Нужна е реформа, която да запълни липсата на кадри

07-02-2023 06:29
При недостиг на персонал няма как да се осигури качествено и пълноценно обслужване на пациентите, казва д-р Петър Василев Нужна е реформа, която да запълни липсата на кадри
Clinica.bg

press@clinica.bg
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата рубрика "Млад лекар". Днес думата е на д-р Петър Василев. Той е специализант от Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Св. Георги" Пловдив.
- Д-р Василев, защо избрахте да станете лекар?

- Никой от семейството ми не е лекар, аз съм първият. Привлече ме идеята да помагаш на хората и да си полезен. Все пак е важно на човек и да му е интересно. Медицината трябва да се учи с желание, защото пътят е дълъг, тежък, с много изпитания. Дава огромни възможности за развитие. За мен това е сфера, в която ако желаеш можеш да надграждаш винаги. Освен това от ранна възраст имам интерес към природните науки, най-вече биологията.

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

Избрах нервни болести, защото това е една от най-сложните специалности, има голямо разнообразие от патология и добра перспектива за бъдещо развитие. В неврологията има възможност да се работи както със спешни пациенти, които изискват интензивни грижи, така и в амбулаторни условия. Поставянето на точната диагноза понякога също е голямо предизвикателство.

- Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

- Да, но човек трябва да дава и от себе си, за да постигне повече. Предлага се добра база, стига самият студент да желае да се научи. Знам на мен самия какво ми костваше този път и колко усилия съм положил.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Намерил съм най-доброто възможно място за работа, а именно в Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Свети Георги", където не всеки има шанса да работи. Що се отнася до здравната ни система, пробойни в нея има, разбира се, могат да се намерят. Голям проблем, който забелязвам откакто работя е, че пациентите много често прескачат доболничната помощ и директно търсят спешен кабинет за проблеми, които в много от случаите не са спешни и могат да се разрешат в амбулаторни условия. По този начин се получава излишно натоварване на персонала в спешните отделения и излишно струпване на хора, които стават раздразнителни и агресивни от дългото чакане. Да не говорим, че това събиране на хора на едно място е предпоставка за разпространение на инфекциозни заболявания. Нужно е да се създадат програми за подобряване здравната култура на населението и програми за профилактика на най-честите и значими заболявания. Хората трябва да се научат как да следят здравословното си състояние и към кого трябва да се обърнат при нужда.

- Кои са плюсовете и минусите на здравната ни система?

- Плюсът в здравната система е, че на пациента е осигурен лесен достъп до специалисти. Също, че за символична сума за здравни осигуровки, човек получава почти безплатно лечение, в това число и достъп до много скъпи процедури, които се поемат от НЗОК.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

Не мисля, че е направена така системата, че да обръща максимално внимание на пациента, защото липсата на кадри е осезателна. При недостиг на персонал няма как да се осигури качествено и пълноценно обслужване на пациентите. Да не забравяме, че и бумащината е голяма, а електронното здравеопазване навлиза бавно. Все още в редица лечебни заведения има нужда от модерна апаратура и от обновяване на сградния фонд.

- Бихте ли останали да работите в България? Защо?

- Да, бих останал. Най-вече заради семейството и приятелите си.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Да, виждам, има достатъчно възможности, най-вече тук, в УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив. В нашето отделение дават на младите колеги шанс за развитие, всеки може да се насочи в определена сфера, подспециалност. Ако ни е интересно и имаме желание да напредваме, ни поемат уважавани специалисти в дадената област и ни обучават, без да пестят знания и опит. Много ни помагат, защото знаят, че току-що излизаме от една съвсем друга среда и постъпваме в клиника, където се налага да взимаме важни и отговорни решения, от които зависят съдбите на пациентите.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Не знам какво бих получил след години, но за момента съм доволен от финансовите условия.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Специално нашата болница разполага с апаратурата, от която имаме нужда. Доволен съм, че имам допир до модерните технологии. Условията за персонала са много добри, атмосферата е приятна. Познавам колегите в клиниката от преди, защото съм работил като здравен асистент по време на следването си. Още тогава научих много неща от по-опитните лекари и медицински сестри.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Досега, за щастие, не съм се сблъсквал с физически агресивни пациенти. Ние работим с тежко болни случаи и когато роднините дойдат на свиждане, те са притеснени и напрегнати, искат на секундата всичко да се направи. Случва се да проявят словесна агресия, което се дължи и на ниската здравна култура на обществото. Ние се опитваме да помогнем на тези хора, а те много често не го разбират. Лекарите трябва също да останат спокойни при подобно поведение.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- От скоро съм в системата и не мога да дам задълбочен анализ.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Има нужда от промяна в системата и тя зависи от отговорните за нея институции. Първо да се помисли за по-равномерно и справедливо заплащане. Реформа, която да обезпечи липсата на кадри - финансова гледна точка и възможност за професионално развитие.

- А на етичните стойности в гилдията?

- Виждал съм от първо лице, че всеки един в Клиниката по нервни болести дава всичко от себе си, за да помогне на пациента.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- Това е политическа тема и не ми е удобно да я коментирам. Според мен, нещата се случват, но с много по-бавни темпове, отколкото ни се иска.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- Това зависи както от младите лекари, като мен, които искат да се научат, така и от доказаните, опитни специалисти, които са на професионалния върх и от тях зависи да предадат своя опит и знания. Трябва да има приемственост. Има океан от учебници, но лекар сам не се става, трябва някой да те въведе в тънкостите в професията.


Нужни са здравни реформи

Нужни са здравни реформи

Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав Петров

Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Здравната система има и минуси

Здравната система има и минуси

Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица Панчева

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Доста специалисти избират да останат в България

Доста специалисти избират да останат в България

Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави Яков
Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
Бързият достъп е за сметка на качеството

Бързият достъп е за сметка на качеството

Ако при един лекар днес дойдат 50 човека, които той трябва да прегледа, осъзнавате, че не е същото, ако има записани 10, за които има същото време, казва д-р Тодор Янев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ