Увеличение

Ръст на младите лекари

03-02-2023 13:29
През 2014 г. те са били 8% от всички, а през 2021 г. – 16.7%, става ясно от писмен отговор на здравния министърРъст на младите лекари
Clinica.bg

press@clinica.bg
Двойно се е увеличил делът на младите лекари до 35 години у нас през последните седем години. През 2014 г. те са били 8% от всички, а през 2021 г. – 16.7%, става ясно от писмен отговор на здравния министър до депутата от Демократична България Ивайло Мирчев. За последните 30 години обаче броят на медицинските сестри е намалял почти двойно.
През 1990 г. те са били 53 810, а през 2021 г. – 28 816 по данни на НЦОЗА и НСИ, става ясно от писмения отговор. Същевременно осигуреността с лекари в страната се увеличава според данните на НСИ, като тази тенденция се наблюдава през последните 15 години.

През последните 10 години съществено

се увелича относителния дял на младите лекари до 35 години, работещи в страната. През 2014 г. той е бил 8%, а през 2021 г. 16.7%. Предвид утвърждавания брой места за студенти, се очаква тази тенденция да продължи. През последните три години броят на завършилите студенти медици в страната е 800 души годишно. Лекарите обаче са неравномерно разпределени в страната, като в някои области е налице по-изразено застаряване. Конкретния въпрос за обезпечеността с лекари и специалисти на Ивайло Мирчев е за област Разград. Според отговора на д-р Асен Меджидиев, там се наблюдава тенденция към застаряване, но този процес не е най-силно изразен в областта. Делът на млади лекари там е 11.1%, а на тези на 65 г. – 23.9% при 18.6% средно за страната. В областта работят 143 специалисти в областта в град Разград и 62 извън него.

 

Като приоритетна мярка на МЗ

 

здравният министър посочва създаването на привлекателни условия за обучение и придобиване на специалност, като ведомството ежегодно определя места за специализанти финансирани от държавата. Голяма част от тях обаче остават незаети. В Разград например за последните три години са утвърдени 11 такива места, като от тях няма нито едно заето. По осигуреност на медицински сестри областта е на 24-то място от 28-те области, като възрастовата група е добра спрямо средната за страната.

 

Основните проблеми при професията

 

са ниското заплащане, свръхнатовареност, недобри условия за труд, недобър работен микртоклимат и др. За повишаване на привлекателността на професията повишаване на възнагражденията е най-важната, но не единствена стъпка, става ясно от отговора на здравния министър. Привличането на медици в определена област, обаче зависи и от и от условията в самото населено място – за живот и професионално развитие. Освен повишаване на заплатите на медицинските сестри е нужно и повишаване на имиджа и популялизиране на професията, а предвид свръхнатовареността им, е нужно, там, където е възможно, задачите им да се изпълняват от друга част от персонала, включително да се стимулира по-широкото включване на болногледачи и здравни асистенти в общите грижи за пациента. Усилията на работодателите пък следва да се насочени към подобряване на работната среда и създаване на възможности за професионално развитие. Здравния министър споменава и практиките на различни общини за привличане на кадри като осигуряване на стипендии за обучение, на ведомствено жилище и др.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ