Коментар

Ще отнесем делото за бебетата в Страсбург

02-02-2023 16:09
Българското законодателство ограничава рестриктивно кръгът на засегнатите лица за обезщетение, казва адвокат Тодор МангъровЩе отнесем делото за бебетата в Страсбург
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
До дни адвокатът на едната майка с разменените бебета ще внесе иск в съда за 300 000 лева обезщетение срещу болница „Шейново". Какви са шансовете той да бъде удовлетворен от българския съд и има ли следващи ходове. Това попитахме адвокат Тодор Мангъров, който защитава интересите на едната от майките - Севда Михайлова.
Ако съдът не потвърди исканията ни, ще отнесем делото в Страсбург. нашата съдебна практика е доста рестриктивно точно към този вид искове, които се отнасят до близките. Затова смятам да го направя при неудовлетворителен изход на делото да го придвижа към Европейския съд по правата на човека, където се надявам, че ще има по-голямо разбиране.

Случаят с разменените бебета в АГ болница „Шейново"

е уникален за България. У нас досега такова нещо не се е случвало. В световен мащаб е имало, но са малко. Това, което е произлязло тук, не може да се съпоставя с другите, тъй като всеки случай е уникален сам по себе си. Следващата седмица, в сряда, ще внеса иска в съда. Делото ще се води по смисъла на член 45 от Закона за задълженията и договорите. Искът е за 300 000 лева обезщетение на самата Севда Михайлов, нейната майка и по-голямата й дъщеря, тъй като те също са потърпевши.

Те също са обикнали новороденото бебе и то е изтръгнато

и от тях. Затова е справедливо и те да получат някакво обезщетение. Проблемът е, че нашата съдебна практика доста ограничава кръга от лица, които могат да претендират за неимуществени вреди. По този случай, когато не се касае до смърт, няма тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Въпросът остава, донякъде, неясен и трябва да се извежда от общите принципи на правото. Например, специално за убийство или при смърт има такова решение, което по принцип ограничава хората по права линия. По изключение обаче, допуска братя и сестри, баби и дядовци. При това, трябва да се докажат изключителни страдания, превишаващи нормалните, които те са претърпели.

За случаи, като този с разменените новородени досега

Върховният касационен съд не се е произнасял, за да каже какво мисли. Това ще бъде първият. По аналогия за причинена смърт могат да претендират само роднините по права линия. Точно затова заявявам, че вероятно делото ще бъде отнесено към Европейския съд по правата на човека. Предполагам, че близките на родилката въобще няма да бъдат признати от българския съд за лица, които въобще имат право да претендират за обезщетение. Сумата, която евентуално би била присъдена на Севда Михайлова вероятно ще бъде орязана, защото вече чухме изявления от страна на болницата, че тук не се касаело за смърт или увреждане на крайник или орган, че случаят не бил особено драстичен. За мен това е странно,тъй като се отнася за изтръгване на едно дете от майка му.

Независимо, че то е живо, тя повече няма да го види.

Аз сравнявам това с една малка смърт. Както вече казах, следващата сряда ще внеса иска в съда. Предполагам, че първото дело няма да бъде насрочено скоро. Много недостойна постъпка от страна на болницата е, че ще се скрие зад съда, защото там знаят, е такова дело по-малко от две години няма да се води, мже да продължи и четири. Питат се, доколко може да се наложи за плати „Шейново" в лихвите. Уточнявам, че е напълно възможно посочената в иска сума от 300 000 лева може да бъде орязана от съда. Лихвата е годишно 10 на сто. Всичко това не е в интерес на самата болница. Най-вече съм учуден от факта, че има грешка, разменени за бебета. Достойно беше оттам да си признаят и да ни поканят на преговори за обезщетение, но не направиха и това.

Лечебното заведение е общинско и принципал е Столична

община. Оттам обаче също никой не ни потърси. Всичко това доведе до ужасни нематериални вреди и страдания не само на майката, но и на кръга лица, които са й най-близки. От страна на причинителя на тази грешка – болницата, имаме нещо като скатаване. Колкото до майките на разменените деца, те се срещнаха, когато си ги предаваха. Между тях няма никаква неприязън. Те съзнават, че това е грешка, към която никоя от тях няма отношение. Срещата премина много добросърдечно, топло, емоционално. Моята доверителка е Севда Михайлова е много притеснена от медийното внимание към нея. Доколкото знам, тя се е уединила на място, което аз самият също не знам къде е. Всеки, който допусне грешка трябва да я поправи и то достойно, а не да се крие зад съда.

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ