Меню
за година

835 операции на сърце повече

08-02-2023 06:37
Частните клиники продължават да изместват държавните от сферата на тази дейност, показват наблюденията на "Индекс на болниците" 835 операции на сърце повече
Clinica.bg

press@clinica.bg

Броят на сърдените операции в десетте болници с кардиохирургии у нас се е увеличил с 835 през изминалата година в сравнение с предходната. Освен, че бавно възвръщат нивата си отпреди пандемията, продължава и процеса по преразпределение на пациентите – все по-голяма част от тях са били оперирани в частните болници. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците" върху дейността на лечебните заведения по НЗОК за 2022 г.

Общо 5862 са били операциите на сърце през миналата година в десетте болници у нас, където се провеждат. През 2021 г. броят им е бил 4847 или с 835 по-малко. Увеличението се дължи най-вече на възстановяването на нормалната дейност на болниците след пандемията и почти догонва нивата отпреди КОВИД, когато тези операции бяха около и над 6 хил. на година.

Традиционно най-голям е броят на минимално инвазивните и големите сърдени операции при комплексни малформации, ръст обаче има и при най-сложните интервенции при полиорганна недостатъност. Макар и малко са се повишили и детските операции в НКБ – миналата година те са били 97 срещу 83 през предходната.


Болниците


Все още те остават десет на брой – 6 държавни и 4 частни, като са разположение в София, Варна, Бургас, Плевен и Пловдив. Макар че преобладава броя на държавните клиники, по-висока дейност вече отчитат частните. В четирите частни болници са били извършени 3014 сърдечни операции срещу 2 848 в шестте държавни.

За поредна година лидер с най-много интервенции е най-голямата болница в страната УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив с 904, след нея се нареждат двете болници на групата „Аджибадем" – „Сити Клиник" с 855, и „Токуда" с 801. В следващата тройка по обем отново има една държавна болница - „Проф. Ал. Чирков" с 653 операции за 2022 г., и двете частни болници на „Сърце и Мозък" - тази в Бургас е със 748 интервенции, а в Плевен – с 610 сърдечни операции. За поредна година най-малко операции има в"Лозенец" в София – 141. Всички данни може да видите в таблицата.


Бъдещето


Развитието на здравната мрежа у нас ще продължава тенденцията за превес на частното здравеопазване в областта на сърдечните операции. Причината е, че в страната се готви отварянето на още четири кардиохирургии. Едната е в „Дева Мария" в Бургас, другите две са в болниците в Пловдив и София от веригата на МЕД-овете, а четвъртата е в „Медика" в Русе. Доколко обосновано е едно подобно разрастване на болничната мрежа от гледна точка на качеството на лечение и нуждата на пациентите, оставяме всеки да прецени сам. Години наред обаче всички известни кардиохирурзи са отстоявали тезата, че и сегашните кардиохирургии са повече за България, тъй като няма достатъчно пациенти, така че да се гарантира минимума операции за всяка клиника за поддържане на добро качество на дейността в нея.


Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

Ражданията у нас паднаха под 50 000

Ражданията у нас паднаха под 50 000

През 2023 г. те са намалели с 2 062 в сравнение с предходната, показват данните на здравната каса
Нужно е спешно да се осъвремени КП за инсулт

Нужно е спешно да се осъвремени КП за инсулт

„Индекс на болниците" публикува ежегодния си анализ за лечението на инсултите у нас. На какво се дължи ниския процент на модерно лечение в страната, защо има скок на инсултите в Бургас и да очакваме ли промени в новия рамков договор, попитахме доц. Росен Калпачки. 

Кадровият дефицит може да ни компрометира

Кадровият дефицит може да ни компрометира

Многобройните опити да участваме в регулацията на дейността по кардиохирургия се сблъскаха с мълчаливо незачитане на професионалното ни мнение, казва д-р Стоян Лазаров

Съживяване на сърдечните операции при деца

Съживяване на сърдечните операции при деца

През миналата година са направени 180 с екстракорпорално кръвообращение срещу 102 през предходната

Нелогичен ръст на хоспитализациите от инсулт

Нелогичен ръст на хоспитализациите от инсулт

При 6% средно за страната, в 10 области той е отрицателен, а в три между 18 и 47 на сто, показва анализ на „Индекс на болниците"

80% от медицинските сестри с готовност за протест

80% от медицинските сестри с готовност за протест

Основната причина за това са нерешените проблеми с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки, показва анкета на „Индекс на болниците"

1520 бебета инвитро за година

1520 бебета инвитро за година

Успеваемостта на клиниките се е повишила до близо 28% през 2021 г., показват данните на ЦАР

Оживление и в онкологията

Оживление и в онкологията

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им все така липсва

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот Диманов
1 2 3 4 5 ... 12 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ