лице

Кръщение под знака на К-19

03-02-2023 08:00
Епидемиологът д-р Ваня Рангелова е сред финалистите в конкурса за научни постижения от Централна и Югоизточна Европа „Медис”Кръщение под знака на К-19
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Оказва се, че и в епидемиологията – така пренебрегваната само допреди три години специалност могат да се постигнат успехи. И то не само успехи на национално, но и на международно ниво. Потвърждава го епидемиологът д-р Ваня Рангелова от МУ-Пловдив. Тя е сред 18-те финалисти за наградите „Медис" - конкурс за научни постижения от Централна и Югоизточна Европа. Кой ще грабне наградата, ще стане ясно на 9 март в Словения.
Биографично за нея

 

Д-р Ваня Рангелова е родена в Пловдив. Животът й изцяло е свързан с нейния роден град. В него е завършила езиковата гимназия през 2008 година, в Медицинския университет тук се е дипломирала и като лекар през 2014-та. Първоначално започва работа в Първо спешно вътрешно отделение на Университетската болница „Свети Георги", а от 2016 г. е асистент в Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации. Сега вече е главен асистент и не крие, че ще продължи с хабилитацията нагоре. „Пловдив е моят роден град. Тук са близките ми, тук е синът ми, тук е работата ми. Не мога да оставя детето си и да замина, не мога да му причиня такъв стрес. Освен това, тук съм се създала като личност, като лекар. Затова, поне засега, нямам намерение да напускам своя град, нито своята страна. С радост обаче бих отишла в реномиран университет или болница в чужбина за кратко, за да придобия повече опит, да се усъвършенствам в професията", споделя уверено намеренията си главен асистент д-р Ваня Рангелова.

 

Изборът на професията

 

В него няма романтика, няма желание за велики подвизи на лекар, който спасява хора при бедствия. „Още от дете живеех с убеждението, че ще стана лекарка. Никога не съм мислила за друга професия. Като всяко малко момиченце, играех на кукли. За разлика от приятелките ми, които обикновено ги строяваха и им бяха „учителки", аз винаги „лекувах" моите", спомня си с усмивка младата лекарка. Самата тя няма лекари в семейството, във фамилията. С медицината обаче е свързана майка й, която дълги години е била главна медицинска сестра в един от големите диагностично-консултативни центрове в Пловдив. И, като повечето български деца, след училище и тя отивала при майка си, за да не стои сама вкъщи. Учела уроците си и пишела домашните в кабинета. „Учех и пишех, но тайно наблюдавах лекарите и сестрите. В белите престилки за мен те бяха вълшебници. Възхищавах се, че знаят всичко, че лекуват хората. Така се бях вживяла в това всекидневие, в кабинета на мама след училище, че още тогава взех решение – ставам лекарка и нищо друго", разказва за избора на професията д-р Ваня Рангелова. По думите й, най-заслуженият авторитет човек получава там, където се е родил, където е започнал кариерата си, където е започнал да се развива в своята сфера. Категорична е, че животът е там, където са близките. А нейните близки са в Пловдив.

 

Да те хвърлят в дълбокото

 

Точно така се случило с д-р Ваня Рангелова. Избрала за специализира епидемиология и медицина на бедствените ситуации. „Бях наясно, че това е специалност, която повечето пренебрегваха, защото не носи пари, дори трудът на колегите – епидемиолози беше, а и сега донякъде, е подценяван. Въпреки това, привличаше ме – беше свързана с много познания, с отговорности. Затова я и избрах", казва д-р Рангелова.

Наложило й се да види лице в лице, какво означава да си точно епидемиолог още в първите дни на пандемията от КОВИД-19. „За мен 2020 година беше емблематична – завърших и взех специалност, но и разбрах какво означава да си епидемиолог", казва лекарката.

Още в първите дни след обявяване на извънредната ситуация я командировали да помага на колеите в Националния център по заразни Регионалната здравна инспекци паразитни болести.  Заедно с тях работила месеци наред. „Правехме тестове на пристигащи, проверявахме изпълнението на разпорежданията по време на извънредното положение. Предпазният костюм, маската, шлема, ръкавиците бяха работното ми облекло, както и на останалите колеги. Беше много тежко, но това беше професионалното ми кръщение. Още повече заобичах специалността си", разказва младият епидемиолог. Не се изживява като герой. Признава за всекидневния страх да не заради близките си, когато се прибира у дома късно вечер. През това време грижите за детето поел изцяло майка й и баща й. Д-р Рангелова отглежда момченцето си сама, но в онези напрегнати месеци татко му също се отзовавал на помощ, когато било необходимо.

 

Еталонът д-р Кунчев

 

Д-р Ваня Рангелова не крие възхищението си от главния здравен инспектор на републиката. „Той е професионалист от висока класа. Перфектен е! Толкова много познания, задълбоченост, но същевременно и умение да поднася информацията на хората по достъпен и разбираем начин", не спира да хвали тя своя кумир в професията. Не крие, че иска да постигне неговото ниво, но не по отношение на длъжност, а като професионалист. И затова й е обидно, когато чете писанията на хейтъри в социалните мрежи или й се наложи да слуша всезнайковците и критикарите на мерките по времето на първата пандемична вълна.

„Тези хора нямат представа на какво изпитание бяха подхвърлени лекари, медицинските сестри, санитарите, а и ние в регионалните здравни инспекции през това време. Нямат представа, какво е да отговаряш за човешки животи, да не знаеш дали няма да заразиш родителите си, да не знаеш дали детето ти няма да остане сирак", нервира се по техен адрес лекарката. Доволна е, ако въобще може да се употреби тази дума, че пандемията показа на хората необходимостта от епидемиолозите, реабилитира специалността и й създаде авторитет сред обществото.

 

Огорчението и удовлетворението

 

Д-р Ваня Рангелова не крие огорчението си от агресивността на някои лица към лекарите, към подценяване на труда както на тях, така и на медицинските сестри. Категорична е, че трябва да има по-строги мерки към побойниците на медицински лица. „Обществото няма доверие на институциите, като цяло. Това доверие се задълбочава в последните години. Така, неусетно недоверието се пренася и върху лекарите". Така д-р Рангелова си обяснява зачестяващата агресия над тях. Не трие, че е удовлетворена от номинацията за „Медис". Темата и публикацията, за която е номинирана изследва вентилаторасистираните пневмонии при децата. „Тези пневномии се предизвикват от усложнения на механична вентилация, която се прилага при някои новородени в неонатологичните отделения и възможното решаване на вътрешноболничните инфекции",пояснява д-р Ваня Рангелова. Най-голямото й удовлетворние обаче е 7-годишният й син. И независимо от натовареното си всекидневие, всяка вечер тя отделя време двамата да прочетат откъс от книга и да го обсъдят. Предала му е любовта си към пътуванията и игрите на открито. За да се впуснат обаче в техните си приключения сред природата обаче сега времето не позволява. Затова отсега съставят планове къде из страната ще пътешестват напролет.


Посланик на доброто

Посланик на доброто

Детският кардиолог проф. Анна Кънева е спасител на хиляди животи, настоява за безплатни ехографии на всяко бебе
Героят от КОВИД-отделението

Героят от КОВИД-отделението

Д-р Евгени Попов от Кюстендил е главният персонаж в наградения на Карлови вари филм „Една провинциална болница"
Зовът на сърцето

Зовът на сърцето

Минко Банчев и Берго – героите от руините в Турция, спасителят-доброволец и лабрадора се разбират от поглед
Да се бориш за всеки един живот

Да се бориш за всеки един живот

Водещият онколог проф. Иван Черноземски навършва 90 години днес, на 17 февруари, празнува в тесен семеен кръг
В плен на Антарктида

В плен на Антарктида

Биологът Светослав Димов с откритие от Ледения континент за резистентността на антибиотиците
Да посрещнеш първа новия живот

Да посрещнеш първа новия живот

Д-р Калина Пиперкова е второ поколение лекар, началник е на АГ-отделението в болница „Тракия", един от най-търсените специалисти
Мъжът, който сбъдва мечти

Мъжът, който сбъдва мечти

Пилотът Васил Вълков е един от най-добрите въздушни вълци с 9500 летателни часа, подготвя колеги за медицинските хеликоптери
Да не се уплашиш от стената

Да не се уплашиш от стената

54-годишният Антонио Димитров не се побоя да се изправи срещу бездушието и да започне гладна стачка заради хората с ТЕЛК
Докторът, който не стана инженер

Докторът, който не стана инженер

Д-р Ивац Нацев взе годишната награда на болница „Проф. Александър Чирков" Заслужил лекар на 2022-ра
Лекар с летящ старт

Лекар с летящ старт

Д-р Ива Андреева е носител на „Златен Хипократ", завърши медицина в МУ-Плевен тази година въпреки забраната на родителите си
1 2 3 4 5 ... 8 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ