втори рунд

Касата с извънредна проверка в "Св. Ив. Рилски"

01-02-2023 20:57
Официална информация за темата на инспекцията няма, но тя идва само два дни, след като не смениха директора на болницатаКасата с извънредна проверка в
Clinica.bg

press@clinica.bg

Напрежението в УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" продължава. Два дни, след като здравният министър не смени директора на държавната болница, в нея е започнала извънредна проверка на здравната каса, научи clinica.

Скандалът с държавната болница назря в средата на миналата седмица, когато в здравните среди стана ясно, че д-р Дечо Дечев е подал оставката си в здравното министерство. Официалната причина за това така и не бе посочена, но по информация на cliinica, тя е свързана с "Плана за въстановяване" и "строук" центровете, които трябва да се изградят в страната.

Общата сума на проекта е 128 млн. лв.,

а "Св. Ив. Рилски", като водеща болница в неврохирургията трябва да играе основна роля в реализацията му и съответно в усвояването на средствата. Това пък е пряко свързано с мениджъра на болницата.


След като през уикенда д-р Дечев оповести,

че е подал оставка обаче, медици от болниците излязоха на протест в негова защита в понеделник сутринта. Това накара няколко часа по-късно здравно министерсвто да съобщи, че министър Асен Меджидиев няма да приеме оставката му. Очевдино това не е решило проблема. Два дни по-късно здравната каса започва извънредна проверка в болницата, което е традиционен похват на властите, за да детронират някой директор.

Кой ще оглавява една държавна болница

безспорно решава здравният министър. Въпросът обаче е на какви принципи почива всеки избор и смяма. Досега у нас няма обективни и ясни критерии за това кой директор се справя добре и кой не, както и при какви условия може да се смени, нито колко мандата може да управлява едно лечебно заведение. Заради това всяка рокада е свързана със съмнения за лобизъм и финансови облаги, а самите мениджъри са принудени да се занимават често единствено със собственото си оцеляване.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ