втори рунд

Касата с извънредна проверка в "Св. Ив. Рилски"

01-02-2023 20:57
Официална информация за темата на инспекцията няма, но тя идва само два дни, след като не смениха директора на болницатаКасата с извънредна проверка в
Clinica.bg

press@clinica.bg

Напрежението в УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" продължава. Два дни, след като здравният министър не смени директора на държавната болница, в нея е започнала извънредна проверка на здравната каса, научи clinica.

Скандалът с държавната болница назря в средата на миналата седмица, когато в здравните среди стана ясно, че д-р Дечо Дечев е подал оставката си в здравното министерство. Официалната причина за това така и не бе посочена, но по информация на cliinica, тя е свързана с "Плана за въстановяване" и "строук" центровете, които трябва да се изградят в страната.

Общата сума на проекта е 128 млн. лв.,

а "Св. Ив. Рилски", като водеща болница в неврохирургията трябва да играе основна роля в реализацията му и съответно в усвояването на средствата. Това пък е пряко свързано с мениджъра на болницата.


След като през уикенда д-р Дечев оповести,

че е подал оставка обаче, медици от болниците излязоха на протест в негова защита в понеделник сутринта. Това накара няколко часа по-късно здравно министерсвто да съобщи, че министър Асен Меджидиев няма да приеме оставката му. Очевдино това не е решило проблема. Два дни по-късно здравната каса започва извънредна проверка в болницата, което е традиционен похват на властите, за да детронират някой директор.

Кой ще оглавява една държавна болница

безспорно решава здравният министър. Въпросът обаче е на какви принципи почива всеки избор и смяма. Досега у нас няма обективни и ясни критерии за това кой директор се справя добре и кой не, както и при какви условия може да се смени, нито колко мандата може да управлява едно лечебно заведение. Заради това всяка рокада е свързана със съмнения за лобизъм и финансови облаги, а самите мениджъри са принудени да се занимават често единствено със собственото си оцеляване.


Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
Старт на „Посланици на здравето”

Старт на „Посланици на здравето”

Националният конкурс за ученици се организира за 15-ти пореден път, той започва днес на 20 март и ще продължи до 5 ноември
Нови обяви за работа за медици

Нови обяви за работа за медици

Лекари се търсят в лечебни заведения в Стара Загора, Велико Търново, Бургас и др., става ясно от секцията „Кариери" на БЛС
Голямата конкуренция води до кадровия дефицит

Голямата конкуренция води до кадровия дефицит

Кои са най-големите предизвикателства пред областната болница в Ловеч и как могат да се решат, попитахме нейния директор д-р Алдин Начков.

Пак по 278 млн. на месец за болниците

Пак по 278 млн. на месец за болниците

Днес Надзорният съвет ще разгледа новото разпределение на средствата за следващите три месеца

Сериозен ръст на скарлатина

Сериозен ръст на скарлатина

От началото на годината случаите са 3139,  спрямо 46 през същия период на миналата година, показват данните на НЦЗПБ
Преразпределението на пациентите продължава

Преразпределението на пациентите продължава

40 млн. са неусвоените средства за първите три месеца от болниците, основната част от тях са държавни, 18 млн. са надлимитните, те са предимно за частни клиники

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

1 2 3 4 5 ... 412 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ