Коментар

Даваме срок за дефицита на лекарства до 1 март

02-02-2023 08:00
Ако дотогава Министерството на здравеопазването не вземе мерки, за да ги има, излизаме на нови протести, казва Павлина ГригороваДаваме срок за дефицита на лекарства до 1 март
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Хората с увреждания отново излязоха на протест, независимо че извоюваха промяна в нормативната уредба. За какво настояват този път и какви стъпки ще предприемат, ако не бъдат чути исканията им, попитахме Павлина Григорова. Тя е администратор на ФБ-група с над 50 000 хора с увреждания и техните близки. Самата тя е с рядко заболяване.
Протестите на хората с увреждания започнаха от началото на 2018 година и до 2023-та периодично се налага да протестираме отново и отново. Проблемите остават едни и същи, затова ще ги продължим, ако не бъдем чути и те не бъдат решени.

 

Основният от тях е периодичната липса на медикаменти

 

в аптечната мрежа. От октомври миналата година към днешна дата, както и преди две-три-четири години липсват почти всички инсулини. През 2018 година, когато за пръв път излязохме на протест и поставихме исканията си, пак имаше такъв проблем.

 

Диабетиците се справят, като техни близки обикалят

 

семействата на покойници, за да вземат останалите от заминалите си количества. Запозната съм с проблема, тъй като имам близък, страдащ от захарен диабет, а приятелите ми са предимно хора с трайни увреждания. Инсулинът не е единственият дефицит към този момент. Не могат да се открият и лекарства за епилептиците. Освен това, редица медикаменти за редки заболявания се налага да си внасяме сами от чужбина, защото тук ги няма. Тук обаче органите на реда ни ги отнемат.

 

Едва ли не, ние сме някакви наркотрафиканти,

 

защото искаме да живее. Тези проблеми, както казах, ги има от години, но сега нещата се задълбочиха особено много, най-вече след избухването на войната в Украйна. От месец септември 2022-ра нещата започват да излизат извън контрол – тотална липса на медикаменти, заместители няма. Излизат ни с версията, че ще ни предоставят генерици, но те не са напълно еднакви с оригиналите и това е проблем за някои пациенти.

Вече пета поредна година периодично протестираме. Първият ни протест беше промените в Закона за хората с увреждания да влязат в парламента и влязоха.

 

Имаме обаче и други искания и тях вече внесохме

 

в сряда в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет. Основно настояване за ритмично подаване на медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък в аптеките, както и актуализиране и обновяване на самия списък. Освен това настояваме да спрат да ни арестувам за това, че си внасяме лекарствени продукти от чужбина, когато тук ги няма.

 

След като сме страна-членка на Европейския съюз и те

 

са разрешени за него, защо ни третират като закононарушители, когато си ги купуваме отвън сами?! Това категорично трябва да отпадне. Днес, заедно с нас депозира становището си по тези проблеми и Националният съвет за интеграция на хората с увреждания. Ние даваме срок на управляващите да предприемат мерки по нашите искания до 1 март. Ако не се предприеме нещо, започваме отново нашите протести, като те ще бъдат в цялата страна.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 403 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ