Коментар

Ще отстояваме исканията си дори в съда

01-02-2023 14:09
Няма да има е-отчитане, ако „Информационно обслужване” не ни даде продукт съгласно нашите условия, казва д-р Борислав Миланов Ще отстояваме исканията си дори в съда
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Зъболекари отново смятат, че няма готовност за старт на електронното отчитане, което трябваше да започне от 1 февруари към Националната здравноинформацонна система (НЗИС) и съответно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Какви са аргументите им този път, обясниха от съсловната им организация на пресконференция днес. Публикуваме изказването на зам.-председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.
По проблема с електронното отчитане, ако той беше единствено с „Информационно обслужване", щяхме някак да се справим независимо от обстоятелствата, при които се развива този казус.

Всичко това е обвързано с работата на над 7000 лекари

по дентална медицина, тяхното отчитане и получаване на средства от Националната здравноосигурителна каса, респективно по Националния рамков договор. Има два много съществени момента. Когато на 10 май 2022 г. бе подписан анексът към него, с който се продължава действието на съществуващия договор, по изрично настояване на тогавашния председател на Надзорния съвет системното електронно отчитане да бъде включено като задължително условие. Постигнахме разбирателството, че това би било възможно при насилие на техническа обезпеченост.

Тя обаче не е ангажимент на Българския зъболекарски съюз.

Същевременно, изпаднахме в много специфични отношения с тогавашния управител на НЗОК проф. Петко Салчев. Той беше неискрен в изказването си пред парламента, че няма проблеми с БЗС. Толкова проблеми, колкото сме имали през 2022 г. с касата, не сме имали по време на цялата история на взаимоотношенията ни с нея. Под давление и със спуснати от него писма ни доведоха до лудост с това, че от 1 ноември трябва да влезе в сила задължително електронно отчитане с тази система. След нашата бурна намеса бе предложено и предподписан анекс, в който обаче техническата възможност за тази система не фигурира. Да не би да се оказва, че и нея трябва да създадем. Май излиза, че единствените ни права пред НЗОК са да бъдем санкционирани, глобявани за това, че изработване парите си с честен труд. Имахме поредица от срещи, включително и две през септември в Министерството на здравеопазването.

Последва нулева активност от страна на тези, които бяха замесени

в изготвянето на тази система. Във всичките проведени разговори се твърдеше от представители на „Информационно обслужване", че системата е общовалидна и няма никакво отношение към НЗОК, а само към системата на здравеопазването, като цяло. Когато попитахме как и кога ще бъде въведена, ще има ли тестови и обучителен период, срещнахме пълно мълчание от тяхна страна. Така, към 1 февруари има нула продукт срещу поетите ангажименти. Проблемът е, че в съществуващия сега анекс със срок 1 февруари 2023 г. в момента е обект и повод за изключително много разногласия и скандали между нас, като съсловна организация по НРД, и представителите на НЗОК.

Временно изпълняващият длъжността управител на касата

д-р Пейкова има наглостта в телефонен разговор да заяви, че никой няма да получи заплащане, ако не се отчете по тази система. Питам аз, по коя система?! Да видим, как над 7000 лекари по дентална медицина няма да получат своето заплащане?! От тук нататък всички отговорни институции да разберат, че независимо от политическата воля и желания за политическа кариера на когото и да било, без единен продукт, изработен от „Информационно обслужване" съгласно нашите условия, без да има тестови период и период за обучение това не може да се случи. Ако хипотетично това се случи, ще доведе до пълен хаос и застрашаване здравето на пациента. Решени сме да отстояване правата си докрай, в това число и в българския съд.

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 403 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ