Региони

Телемедицина в Бургас

01-02-2023 05:53
Здравните услуги ще се предоставят на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, съобщиха от общинатаТелемедицина в Бургас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравни услуги от разстояние чрез телемедицина ще предоставят в Бургас на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, които са потребители на социалните заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единодушната подкрепа на общинските съветници. Проектът е разработен от Община Бургас, заедно с УМБАЛ Бургас и преподаватели от Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров".
„Поводът бе конкретен случай на възрастен човек, за който се грижим, трудноподвижен и с наднормено тегло, при необходимост да се диагностицира заболяване, от неудобство да се отиде от 12 етаж на сградата, в която живее, до болнично заведение и заради това забавяне и беше вече късно да се намесят лекарите", заяви кметът Димитър Николов.

 

В началото здравните услуги

 

ще обхванат по-малък брой и по-тежки случаи на възрастни хора. Мотивите за проектното предложение са увеличаващият се брой на трудноподвижните и самотно живеещи възрастни хора, ползващи различни социални услуги в община Бургас, нуждата им от консултации с лекари специалисти и затруднения достъп до медицинска грижа, поради здравното им състояние или при наложени пандемични ограничения.

 

Първият етап от проекта ще

 

обхване общо 1000 ползватели на социалните услуги - 850 от Домашен социален патронаж, „Асистентска подкрепа" и „Патронажна грижа" и 150 потребители на дневни и резидентни услуги за възрастни в община Бургас - Дневни центрове за лица с увреждания, Дом за стари хора и Защитени жилища за възрастни.

Този етап включва осигуряване на необходимите условия и оборудване за работата на екипа в УМБАЛ Бургас, оборудване за екипите в социалните услуги за връзка с екипа в УМБАЛ Бургас и обучение за екипите на Общината и на УМБАЛ Бургас.

 

 За целта ще бъде осигурено

 

помещение за инсталиране на оборудването, закупуване на станция за телемедицина /ТМС/, разположена в УМБАЛ Бургас и техника, обезпечаваща качествена дистанционна аудио-видео комуникация между лекар-пациент и прехвърляне на здравни данни в реално време чрез ТМС и т.нар. медкейс - куфарче с медицински инструменти за събиране и изпращане на данни за здравния статус.

Освен новата техника, която трябва да обезпечи началото на телемедицината в Бургас, ще се използва и стандартно медицинско оборудване. Консултациите ще се осъществяват от лекари от УМБАЛ Бургас.


Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Национална конференция „ХИВ/СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести" ще се проведе от 30 май до 2 юни 2024 г., съобщи МУ-Пловдив
Обновиха урологията в Силистра

Обновиха урологията в Силистра

Областната болница закупи за отделението ново обзавеждане и медицинска техника на обща стойност 156 000 лв., съобщиха оттам
Обучение за евакуация при бедствия в Пловдив

Обучение за евакуация при бедствия в Пловдив

То беше в УМБАЛ „Свети Георги", включваше тематични лекции и практически занятия, тренировките се правят два пъти годишно, съобщиха оттам
Уебинар за онкологични заболявания

Уебинар за онкологични заболявания

Той ще се проведе на 8 юни, предназначен е за общопрактикуващи лекари и специалисти, казват от СОНМ

Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Това стана с ювелирна операция в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска", съобщиха оттам
ИАМН проверява смъртта на дете

ИАМН проверява смъртта на дете

Агенцията изпрати инспектори в МБАЛ-Благоевград, ЦСМП – Кюстендил и личния му лекар, съобщиха оттам
Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Д-р Кирил Палавеев отива на трети кръг в конкурса на МЗ, съперници за поста няма
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
1 2 3 4 5 ... 302 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ