Региони

Телемедицина в Бургас

01-02-2023 05:53
Здравните услуги ще се предоставят на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, съобщиха от общинатаТелемедицина в Бургас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравни услуги от разстояние чрез телемедицина ще предоставят в Бургас на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, които са потребители на социалните заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единодушната подкрепа на общинските съветници. Проектът е разработен от Община Бургас, заедно с УМБАЛ Бургас и преподаватели от Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров".
„Поводът бе конкретен случай на възрастен човек, за който се грижим, трудноподвижен и с наднормено тегло, при необходимост да се диагностицира заболяване, от неудобство да се отиде от 12 етаж на сградата, в която живее, до болнично заведение и заради това забавяне и беше вече късно да се намесят лекарите", заяви кметът Димитър Николов.

 

В началото здравните услуги

 

ще обхванат по-малък брой и по-тежки случаи на възрастни хора. Мотивите за проектното предложение са увеличаващият се брой на трудноподвижните и самотно живеещи възрастни хора, ползващи различни социални услуги в община Бургас, нуждата им от консултации с лекари специалисти и затруднения достъп до медицинска грижа, поради здравното им състояние или при наложени пандемични ограничения.

 

Първият етап от проекта ще

 

обхване общо 1000 ползватели на социалните услуги - 850 от Домашен социален патронаж, „Асистентска подкрепа" и „Патронажна грижа" и 150 потребители на дневни и резидентни услуги за възрастни в община Бургас - Дневни центрове за лица с увреждания, Дом за стари хора и Защитени жилища за възрастни.

Този етап включва осигуряване на необходимите условия и оборудване за работата на екипа в УМБАЛ Бургас, оборудване за екипите в социалните услуги за връзка с екипа в УМБАЛ Бургас и обучение за екипите на Общината и на УМБАЛ Бургас.

 

 За целта ще бъде осигурено

 

помещение за инсталиране на оборудването, закупуване на станция за телемедицина /ТМС/, разположена в УМБАЛ Бургас и техника, обезпечаваща качествена дистанционна аудио-видео комуникация между лекар-пациент и прехвърляне на здравни данни в реално време чрез ТМС и т.нар. медкейс - куфарче с медицински инструменти за събиране и изпращане на данни за здравния статус.

Освен новата техника, която трябва да обезпечи началото на телемедицината в Бургас, ще се използва и стандартно медицинско оборудване. Консултациите ще се осъществяват от лекари от УМБАЛ Бургас.


Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Най-често се оказва късогледството, което има пряко отношение със слабата осветеност на класните стаи
14 искат да учат за парамедици във ВМА

14 искат да учат за парамедици във ВМА

Това е вторият випуск, който ще премине курс за придобиване на тази професия, обучението е два срока
Безплатни прегледи в Майчин дом

Безплатни прегледи в Майчин дом

Консултациите ще са за инконтиненция атрофии в областта на репродуктивните органи и др., казват от лечебното заведение
И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

МЗ поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в областта
Месец на денталната профилактика на децата

Месец на денталната профилактика на децата

Той ще се провежда Пловдив и започва утре с празника "Красива усмивка", съобщиха от Медицинския университет в града
Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

36-годишният пациент е страдал от тежка инфекция на мозъка, интервенцията е извършена в УМБАЛ „Св. Георги"
РЛК-Бургас подпомага 10 млади лекари

РЛК-Бургас подпомага 10 млади лекари

Помощта е еднократна и може да бъде използвана само за подпомагане на обучение по конкретна специалност, казва д-р Диян Господинов
Безплатен скрининг на яйчниковия резерв в София

Безплатен скрининг на яйчниковия резерв в София

Една на 10 жени на възраст до 37 години – има проблем без да е наясно с това
Допълнително отпуска в новия КТД в Русе

Допълнително отпуска в новия КТД в Русе

Той е за сектор здравеопазване и социални дейности, увеличават допълнително възнаграждение за нощен труд от 1 лв. на 1.30 лв. за всеки отработен нощен час или част от него
  Неврохирурзи преглеждат безплатно в Бургас

Неврохирурзи преглеждат безплатно в Бургас

Специалистите са от университетската болница в града, консултациите са до 24 март след записване на час
1 2 3 4 5 ... 195 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ