Парламент

НЗОК ще финансира приоритетни болници

31-01-2023 13:48
Депутатите приеха единодушно промените в Закона за здравното осигуряване в пленарна зала НЗОК ще финансира приоритетни болници
Clinica.bg

press@clinica.bg
Промените, даващи възможност у нас да има приоритетни болници, които да получават допълнително финансиране от здравната каса, са окончателно приети. Те бяха заложени в проекта за изменение на Закона за здравното осигуряване, който депутатите приеха единодушно днес със 159 гласа „за" в пленарна зала. Промените бяха внесени от народни представители от „Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС.
Те предвиждат да се създадат критерии за определяне на приоритетни болници в страната, които да могат да получават допълнителни средства от здравната каса.

 Идеята е по-този начин да се

подпомогнат по-малки болници в отдалечени и трудностъпни региони. Измененията предвиждат и създаване на методика за финансиране на аптеки отново в трудностъпни места.

Друга ключова промяна е, че в

Националните рамкови договори вече ще има изискване основните заплати на медицинските специалисти да отговорят поне на заложените суми в КТД. В срок до шест месеца Министерският съвет трябва да приеме измененията в Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ в съответствие с изискванията на закона.

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ