тренд

Всеки втори сменил адреса си поне веднъж

31-01-2023 14:46
Работата вече е станала основна причина за това, а по-добрите условия на живот са водещи за емиграцията, показва изследване на НСИВсеки втори сменил адреса си поне веднъж
Clinica.bg

press@clinica.bg
Всеки втори българин е сменял поне веднъж местожителството си през живота. Основната причина за това обаче вече е работата, а не бракът, както е било преди последните две преброявания на населението. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).
Жените са по-смели в това отношение. Тази крачка са направили 52.4% от дамите. За разлика от тях, мъжете са малко по-предпазливи - 47.6% на сто са направили промяната. По отношение на причината за промяната на местожителството българките си остават традиционалистки спрямо силния пол. 35.3% от тях променят мястото си на живеене заради брак или съжителство, докато за силния пол водеща причина е работата – 27,6 на сто. Образованието е причина за текущото местоживеене на 13.4% от представителите на силния пол и 13.6% от дамите.

 

В периода между две преброявания обаче

има известно разместване на причините за смяна на адреса. За разлика отпреди, когато за това основната причина е била бракът, сега определено водеща причина е работата - 22.9%, следвана от образованието - 19.1%, като сватбата или съжителствотоса чак на трето място - 18.7 процента. Оказва се, че жените вече не напускат токова лесно страната заради омъжване за чужденец. В периода 2011-2021 г. само 23.5% са заявили, че са го направили заради брак. Мъжете вече също не ламтят да минат под венчило с чуждоземка. Едва 12.7 на сто са заминали по тази причина.

 

За десет години потокът на заминаващите

 

от страната остава, като обаче голяма част в него е от хора, които отиват там, за да придобият образование. Наблюдава се и не малък поток на сънародници, които се завръщат от чужбина. В периода 2011 – 2021 г. за повече от три месеца без прекъсване в чужбина са пребивавали 7.5% от лицата на възраст 15 - 74 години, като 37.0% са били там от три до шест месеца, 18.1% - от шест месеца до една година. Повече от една година са били 44.9 на сто. Основна причина е била работата им. Наблюдава се обаче и друга тенденция. Водещата причина, поради която хората са се връщали от чужбина е изтеклият им договор за работа там - за 20.1% от тях. Следват семейните причини за завръщане - 18.1% и рижи за близки - 17.0 на сто.

 

Водещата причина за това българите да 

 

емигрират остава икономическият фактор. Повече от половината от тях (57.5%) отговарят, че основната причина за заминаването им е да живеят и работят в условията на по-висок жизнен стандарт. Да получавам по-високи доходи и да спестят пари е причината за 21.9% от лицата, а за 4.7% - да се реализират професионално. Категорични в решението си, че не желаят да живеят повече в България, са 3.2% от потенциалните преселници на възраст 15 - 74 години в страната.


КНСБ иска 10% ръст на заплатите

КНСБ иска 10% ръст на заплатите

Те да влязат в сила от 1 юли за хората в бюджетния сектор, за да се компенсира инфлацията
По-високи социални помощи от юни

По-високи социални помощи от юни

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата, казват от МТСП
Следим цените на храните в сайт

Следим цените на храните в сайт

Платформата съдържа стойността на 30 основни продукти и бе представена от служебната власт
 „Защита” свиква протест срещу поскъпването

„Защита” свиква протест срещу поскъпването

Националният синдикат организира автошествие на 28 март, пише мерки до политиците срещу спекулата с цените и инфлацията
КЗК разследва хранителния сектор

КЗК разследва хранителния сектор

Ведомството ще проверява търговски вериги, птицевъди и млекопроизводители за „тайни договорки" и антиконкурентно поведение, образувани са три досъдебни производства
Отказват „водни помощи“ за социално слаби

Отказват „водни помощи“ за социално слаби

За този проблем омбудсмана проф. Диана Ковачева сезира премиера Гълъб Донев
Увеличиха командировъчните у нас и в чужбина

Увеличиха командировъчните у нас и в чужбина

Министерският съвет одобри двете наредби, които регламентират по-високи дневни суми
С 16.1% са скочили разходите за труд

С 16.1% са скочили разходите за труд

С толкова са се увеличили те за работодателите за един отработен час в края на 2022 г., показват данните на НСИ
Подкрепа за ръста на командировъчните

Подкрепа за ръста на командировъчните

По-високите суми получиха принципно одобрение от Националния съвет за тристранно сътрудничество, за негови зам.-председатели бяха избрани  Димитър Манолов и Цветан Симеонов
940 лв. минимална заплата от 2024 г.

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Това предлага министерството на финансите в проектобюджета на държавата
1 2 3 4 5 ... 83 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ