свят

Неравенствата в онкологията в ЕС са големи

31-01-2023 12:53
Пътят към преодоляването им минава през инвестиции в профилактиката и ранната диагностика, смята ЕКНеравенствата в онкологията в ЕС са големи
Clinica.bg

press@clinica.bg

Разпространението на онкологичните заболявания в ЕС е много голямо, както и неравенствата в борбата с тях. За да се промени тази тенденция е нужно да се обърне внимание най-вече на профилактиката и ранната диагностика на рака. Това са едни от основните констатации на Европейската комисия в Европейския регистър на неравенствата в онкологията за 2023 г., който бе представен пред медиите официално в понеделник.

Заболеваемост


Над 2.6 млн. са новите случаи на рак в страните от ЕС през 2020 г. Това означава, че един европеец на всеки 12 секунди получава диагнозата рак. Онкологичните заболявания са по-чести сред мъжете – новите случаи сред силния пол са били 1.4 млн., а при жените - 1.2 млн.

Най-честите диагнози при мъжете са рак на простатата – при 23% , рак на белия дроб – при 14%, рак на дебелото черво - при13%. При нежия пол най-често се открива рак на гърдата – при 29%, рак на дебелото черво – при 12%, рак на белия дроб – при 9%.


Смъртност


Ракът продължава да е сред водещите причини за фатален край в ЕС. По този критерий той се нарежда на второ място през 2019 г., следвайки сърдечносъдовите заболявания. Смъртността е 75% по-висока при мъжете, отколкото при жените, както и 2.5 пъти по-честа сред ниско образованите, отколкото сред високо образованите. Въпреки тези негативни факти, от ЕК отчитат и някои положителни тенденции в смъртността. Според експертите тя е намаляла спрямо 2011 г.с 10% при мъжете и с 5% при жените средно за ЕС.


Какво можем да направим


Обществото не е безсилно в борбата с рака, за да се намалят негативните последици от тази диагноза е нужно да се заложи на превенцията и ранната диагностика, категорични са експертите от ЕК. За съжаление разбиране на тази философия не се среща във всички държави членки, което седи и в основата на големите различния в борбата с онкологичните заболявания и съответно на постигнатите резултати.


Подобряване на превенцията


Пушенето е един от основните рискови фактори за развитие на редица онкологични заболявания. То е 50% по-високо сред държавите с ниски доходи в сравнение с тези с високи, сочат наблюденията на експертите. Те се потвърждават и от данните за Европа, при средно ниво от ЕС под 25%, България се оказва страната с най-висок процент на пушачите - близо 30% от населението, а Швеция с най-нисък – малко над 5%. За да се променят диспропорциите в заболеваемостта от рак, са нужни повече инвестиции в промоцията на здравето и в превенцията му, категорични са от ЕК.


Подобряване на ранната диагностика


Това е следващата област, в която диспропорциите сред европейските държави са много големи. За пример от ЕК дават програмите за скрининг на рак на шийката на матката – приложението им и участието в тях варира три пъти между страните и два пъти, когато става за образованите групи в ЕС. В България скрининг за тази диагноза няма, но има прегледи, които се заплащат от НЗОК. Инвестициите в програми за ранна диагностика, за да се осигури навременно лечение за пациентите, както и инвестиции в медиците, за да са въвлечени в тази дейност са сред препоръките на ЕК.


Подобряване на качеството на лечение


Основен показател за качеството на лечение е пет-годишната преживяемост. От ЕК дават пример с пет от най-масовите диагнози, резултатите са за пациенти, диагностицирани през периода 2010 - 2014 г. и отново не са оптимистични за България. При рака на простатата средната преживяемост за ЕС е 87%, като е най-ниска у нас – 77%. При рака на гърдата средната преживяемост е 83%, при рака на шийката на матката – 64%, при рака на дебелото черво – 60%, а при рака на белия дроб – 15%, като и тук страната ни е на дъното с едва 8%. Според експертите основната причина за лошите резултати е отложеното лечение, което води и до оскъпяване на терапията. За да се подобри това положение и качеството на лечение, е нужно държавите да разполагат с надеждна база данни, за да се съизмерват с останалите, както и да не прекъсват нито един онкологичен скрининг, тъй като това е ключът за ранното откриване на рака и лечението му. За съжаление в България такива работещи програми все още няма. Пълната информация от онкологичното досие на ЕК за страната ни четете утре.


14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
Наваксват с ваксините за полиомиелит в Лондон

Наваксват с ваксините за полиомиелит в Лондон

Те ще се правят на децата в началните училища, столицата е с по-ниско имунизационно покритие
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Опасни гъбички се разрастват в болниците в САЩ

Опасни гъбички се разрастват в болниците в САЩ

Броят на хората с инфекцията се увеличава с тревожни темпове, показва доклад на CDC
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
Свързват смъртни случаи с операции за отслабване в Турция

Свързват смъртни случаи с операции за отслабване в Турция

Седем британци починали след интервенциите, други се завърнали със сериозни усложнения, установява разследване на BBC
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
1 2 3 4 5 ... 502 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ