отново

На опашката сме в борбата с корупцията

31-01-2023 11:23
По този показател България се нарежда на предпоследно място в ЕС и на 72-ро в света, показват последните данни от индекса на „Прозрачност без границиНа опашката сме в борбата с корупцията
Clinica.bg

press@clinica.bg
България отново е на опашката в борбата с корупцията. По този показател страната ни се нарежда на предпоследно място в ЕС и на 72-ро в света, показват последните данни от "Индекс на възприятие на корупцията", който ежегодно прави „Прозрачност без граници".
Докладът класира държавите от 0 до 100 пункта. С най-добър резултат в борбата с корупцията в света се оказва Дания, а на последно място е Сомалия. По този показател България е класирана на 72-ро място в света, и на предпоследното в ЕС. След нас в ЕС се оказва, че е само Унгария с индекс 42, а  Румъния има малко преднина - с индекс от 46 пункта.

Напрактика резултатите показват,

че няма напредък в борбата с корупцията у нас. От години страната ни се движи в стойности в диапазона 41-44, без особена низходяща или възходяща тенденция. „Това силно напомня на монитора на пациент, който няма жизнена дейност, сякаш сме се пуснали по едно течението и сме в състояние на траен застой по отношение на тема борба с корупцията", коментира Калин Славов от „Прозрачност без граници". 

 

Сред причините за лошите ни резултати

са откроени фрагментацията в политическия живот, което води до продължаваща политическа криза, а оттам и до поредица от управление на служебни правителства, липсата на видими действия по изпълнение на стратегията с борба с корупцията, практически това са мерки, които могат да бъдат предприети както в посока подобряване на разходването на публичните средства, така и по отношение на прозрачност и отчетност.

 

Други проблеми, които водят до

високите нива на корупция у нас са нерешения въпрос с лобизма в законодателния процес и  проблемите в изборния процес. Дори и след приемането ни е ЕС лобистката дейност у нас не е поставена под контрол, а стандартите на редица международни организации като ИОСР и Съветът на Европа определят, че е изключително важно влиянието на бизнес интересите в процеса на законодателната и изпълнителната власт да бъде поставен под контрол.

 

Ключов момент в този аспект е

 

осигуряването на прозрачност във взимането на решения и на открит достъп на гражданското общество до него. „За съжаление ние не виждаме нито един от тези елементи, когато става дума за вземане не решения в изпълнителната власт и за законодателни решения", каза Ваня Нушева. Сред основните препоръки в доклада са именно ограничаване на частните интереси и борбата с лобизма, насърчаване на открития достъп до информация и борба с транснационалните форми на корупцията.


Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
1 2 3 4 5 ... 437 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ