Университети

Обявиха изпитите за медицина

31-01-2023 06:56
И тази година с изключение на МУ-Пловдив, университетите ще имат по две сесии, само с оценка от матура ще може да се влиза в специалност медицинска сестра в МУ-София, СУ и МУ-Плевен Обявиха изпитите за медицина
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медицинските университети са готови с датите за кандидат-студентските изпити в страната за следващата учебна година. И този път, с изключение на МУ-Пловдив, ще има две сесии – предварителна и редовна. Максималният бал за медицина, дентална медицина и фармация ще е 42, а за специалност медицинска сестра в МУ-София, СУ „Св. Климент Охридски" и МУ-Плевен ще може да се влиза и без конкурсен изпит, а с оценки от дипломата и матура.
 МУ–София

Предварителният изпит по биология ще е на 22 април, а по химия – на 23-ти април. Графикът за кандидат-студетската кампания бе утвърден от Академичния съвет на МУ–София вчера. Документи за записване се приемат онлайн от 20 март до 13.00 часа на 18 април. Редовните изпити ще са на 8 юли по биология и на 9-ти по химия. Приемът на документи ще е онлайн – от 12 юни до 13 часа на 4 юли. Класиране се очаква да има на 20 юли и 4 август. Таксата за полагане на един изпит е 80 лв., а за два – 120 лв. За специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Кинезитерапия“ във Факултет по обществено здраве „Проф.д-р Цекомир Воденичаров ще се кандидатства с оценка от матура и от дипломата за средно образование. Повече за балообразуването и за сроковете и изпитите за всички специалности в МУ–София и звената към него вижте ТУК.

МУ-Пловдив

В МУ–Пловдив ще има само един редовен изпит по химия и биология едновременно. Той ще се проведе на 3 юли и ще служи за вход за специалностите медицина и дентална медицина. За бакалавърските специалности „Медицинска сестра”, „Акушерка” и „Лекарски асистент” ще се проведе изпит по етика на 5 юли. Таксата за кандидатстудентския изпит по биология и химия е в размер на 120 лв, за тези по етика, скулптиране, социална медицина и здравен мениджмънт по 60 лв. До момента обаче Академичният съвет все още не е гласувал балообразуването. Повече за кандидат-студентската кампания в МУ-Пловдив може да видите ТУК.

МУ–Варна

Там ще има предварителни и редовни изпити. Предварителното препитване по биология и химия ще е на 8 април, като срокът за подаване на документи е от 27 март до 5 април. Редовният изпит по биология и химия пък ще е на 29 юни, а записването от 14 до 26 юни. С тези изпити се влиза в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. За направление „Военен лекар” предварителният изпит по биология и химия също ще е на 8 април, а по редовния на 29 юни. Изпитите по биология за специалност медицинска сестра и акушерка ще са съответно на 22 април и 14 юли. Повече за изпитите в МУ–Варна вижте ТУК.

МУ-Плевен

И в МУ–Плевен ще има две дати за изпитите. Първият по химия и биология за специалност фармация и медицина ще е на 1 април, а втория на 4 юли. Сроковете за записване са съответно между 15 и 29 март и между 14 и 29 юни. Онлайн изпитът по биология за специалност кинезитерапия и опазване и контрол на общественото здраве ще е на 18 февруари, за специалност медицинска сестра и акушерка ще е на 11 март и др. За бакалавърските специалност опция за прием е и оценка от матура по биология, която може да замести конкурсния изпит. Повече за кандидат-струдентската кампания в МУ-Плевен вижте ТУК.

Софийски университет

СУ „Св. Климент Охридски” Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Tова ще са и единствените специалности от всичките 120, за които няма да може да се влиза само с оценка от матура. Първите изпити ще са – по химия на 1 април, а по биология на 8 април. Второто препитване по биология ще е на 10 юни, а по химия – на 17 юни. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия ще се осъществява само по електронен път и започва в 8.30 часа на 27 февруари 2023 г. Крайният срок е в 17.00 часа на 27 март 2023 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 29 май 2023 г. за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Заявления за изпит в МУ-Варна от 27 март

Заявления за изпит в МУ-Варна от 27 март

Оттогава ще се подават документи за явяване на предварителните тестове
На лов за плагиатство в 35 млн. източници

На лов за плагиатство в 35 млн. източници

Специализираният софтуер сравнява всяка научна публикация с толкова бази от данни, казват от МОН
125% ръст на студентите в МУ-Варна

125% ръст на студентите в МУ-Варна

С толкова са се увеличили те от 2012 г. насам, средната работна заплата на преподавателите в университета е 3114 лв., стана ясно от отчета на ректора проф. Валентин Игнатов
Свикват студентските съвети за таксите

Свикват студентските съвети за таксите

Извънреден съвет на НПСС ще се проведе на 25 март, като една от темите ще е увеличението на тарифите за следване в университет
Ръст на таксите по медицина

Ръст на таксите по медицина

За наши студенти те скачат в МУ-София, МУ-Варна и МУ-Плевен, а за чужди – и в МУ- Пловдив, цената на обучението за лекари на английски за курсисти от други държави стигна до 9000 евро
40 млн. държавна гаранция за кредити за висше

40 млн. държавна гаранция за кредити за висше

И за тази година Министерският съвет реши тя да е в такъв размер
Световноизвестен ортопед със звание от МУ-София

Световноизвестен ортопед със звание от МУ-София

Проф. Хайнц Рьотингер ще бъде удостоен с „Доктор хонорис кауза" на 14 март
Още 42-ма фармацевти се дипломираха

Още 42-ма фармацевти се дипломираха

Те са втория випуск новозавършили тази специалност в в МУ-Плевен
Александровска - университетска за още 5 години

Александровска - университетска за още 5 години

И занапред в нея ще могат да се обучават не само медици, но и сестри, лаборанти, фарамцевти и зъболекари
Трима медици с приз от „Студент на година

Трима медици с приз от „Студент на година"

Те бяха отличени в различни категории на националния конкурс, а голямата награда взе Радина Бодурова от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски"
1 2 3 4 5 ... 76 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ