Искам думата

Потребителската такса при джипи да отпадне

27-01-2023 12:50
С увеличението й личните лекари искат ограничение в доболничната помощ, което носи голям риск за пациентите, казва Пенка ГеоргиеваПотребителската такса при джипи да отпадне
Clinica.bg

press@clinica.bg
В последните дни общопрактикуващи лекари лансират идеята потребителската такса от 3.90 лв., каквато е сега, да бъде увеличена на 8 лева. С позиция по темата излязоха от Пациентски организации "Заедно с теб". Публикуваме я без промени.
До Пациентски организации "Заедно с теб" се обърнаха много разтревожени пациенти, които се притесняват от искането на някои лични лекари потребителската такса да бъде увеличена.

 

Според изказвания на лични лекари в публичното пространство

 

потребителската такса не изпълнява функциите, заради които е въведена. Те считат, че основната й функция е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръхползването на услуга. Според нас това е безотговорност към общественото здраве. Всички искаме да имаме по-добро здраве и респективно да се харчат по-малко средства за здравеопазване, но тези лични лекари искат ограничение в доболничната помощ, което носи голям риск за пациентите.

 

Управляващите често говорят за обръщане на пирамидата и

 

осигуряване на по-добра доболнична помощ, а това е в противоречие. Според лични лекари втората основна функция на потребителската такса е те да получат допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Но защо това да става на гърба на пациентите?

 

Всяка година личните лекари получават увеличение на средствата

 

от НЗОК - капитация (безусловна месечна сума за всеки записан пациент, независимо дали посещава кабинета), заплащане на прегледи по програми за детско и майчино здравеопазване, профилактичните прегледи, специализирани прегледи на диспансеризирани пациенти и т.н.. Това показват цените за закупуваните от НЗОК дейности в първичната извънболнична медицинска помощ в Национален рамков договор, който се подписва и от БЛС.

 

И не на последно място от проведена анкета сред гражданите

 

за увеличение на потребителската такса се виждат критични и негативни нагласи към лекарите, което допълнително допринася за повишаване на напрежението между лекари и пациенти.

Заради всички тези доводи и на основание Конституцията на България Пациентски организации "Заедно с теб" настояваме потребителската такса за пациентите да отпадне напълно.

 

Извадка от Конституцията

 

Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

 

 

С уважение: Пенка Георгиева

 

Пациентски организации „Заедно с теб"

Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се"

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички"

Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания


Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
1 2 3 4 5 ... 451 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ