парламент

Кислородотерапията стигна до депутатите

26-01-2023 19:54
Две фирми са заявили желание да предоставят апарати за реимбурсация, но медиците и касата още не могат да се разберат по какъв начин да стане товаКислородотерапията стигна до депутатите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Проблемите с липсата на безплатна кислородотерапия за домашна употреба стигна и до парламента. На едно от последните си заседания ресорната здравна комисия разгледа въпроса, но решение така и не се намери.

Както вече clinica писа, здравната каса искаше да включи тази година апаратите за домашна кислородотерапия в листата си с помощни средства, така че пациентите да ги получават най-накрая безплатно. Срещу това обаче се обявиха част от специалистите, които са в Експертния борд по пулмология на НЗОК, начело с доц. Дияна Петкова. Това раздели гилдията на пулмолозите на две, тъй като техни колеги в лицето на проф. Коста Костов и д-р Александър Симидчиев, който е и депутат от ДБ, смятат, че предложението на касата е удачна първа стъпка. Така се стигна и до днешното изслушване на проблема в здравната комисия в парламента.


Ние сме тук, за да намерим решение

на проблема, няма конфликт в НЗОК, ако има средства, ние сме готови да решим проблема, заяви доц. Петкова. Според нея обаче няма как касата да плаща кислородотерапията, защото тя смята, че тези пациентите не са хора с увреждания, а дрои някои да имат ТЕЛК, то това не са всички и идеята на касата ще постави част от тях в дискриминационно положение. Освен това според нея няма правила и условия в момента да се следи състоянието на пациентите, което може да застраши живота им. Според д-р Симичиев обаче това не е точно така.


Хората с хронична дихателна

недостатъчност са трайно увредени, тоест те са хора с увреждания, а кислородолечението не е точно лечение, то по-скоро изпълнява смисъла на една изкуствена протеза, обясни той. Според него 15 години не е решен този проблем и е по-добре сега да започнем да го решаваме отнякъде, а касата е дала елегантно предложение в това отношение. А какво точно е то обясни д-р Йорданка Пенкова, зам. управител на НЗОК.


След като от м.г. помощните средства

са при нас, започнахме да актуализираме списъка с тях и ги включихме там, обясни тя. От нейните думи стана ясно, че досега не е имало желаещи фирми да ги доставят за реимбурсация, но тази година са се появили две, което също решава проблема. За да започне касата да ги плаща обаче, трябва да се постигне съгласие с всички заинтересовани страни и държавата чрез МТСП да осигури средства, тъй като сегашният бюджет за това перо от 38 млн. лв. Няма да стигне. До седмица-две ще съберем всички заинтересовани, ще чуем всички становища, за да решим къде да ги сложим, каза още д-р Пенкова.


Всички политици се ангажираме

този финансов ресурс да бъде повишен, за да се финансира актуализирания списък, каза доц. Антон Тонев от ПП и председател на здравната комисия. Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ пък помоли за работещо решение от страна на медиците, но такова така и не беше дадено. Така, след като всички заявиха добрите си намерения, проблемът за пациентите, които се нуждаят от домашна кислородотерапия остана нерешен.


Депутатите в здравната комисия

приеха на второ четене и промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от доц. Васил Пандов и доц. Антон Тонев. С тях се дава възможност да се определят критерии за класифициране на приоритетни болници, които ще получат допълнително финансиране от НЗОК, както и методика за финансиране на аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони. С промените се въвежда и задължение болниците да не дават по-ниски заплати на медиците в тях от тези в Колективния трудов договор.

МЗ: Вече има нискомолекулни хепарини

 

В страната вече има нискомолекулни хепарини, прилагани при бременни жени. От 18 януари е наличен продуктът Fraxiparine в складовете на търговци на едро в страната. До 6 февруари ще има доставка и на Clexane, а към момента има налични количества в страната.


Нужно е да се спазва назначената терапия

Нужно е да се спазва назначената терапия

Само така ще се гарантира провеждане на назначената схема в пълния й вид и обем, казват от здравната каса
Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Възможността аптеките да отпускат само наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК е в ущърб на пациентите, казват от "Заедно с теб"
Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

До 25 октомври тази година дистрибуторите в тях ще могат да кандидатстват не по всички позиции

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Прави се с цел синхронизация на законодателството, предвижда проект за постановление на МС
Внесоха още 27 650 опаковки Ozempic

Внесоха още 27 650 опаковки Ozempic

Очаква се количествата от медикамента за диабетици да бъдат налични у нас на 21 март, казват от МЗ
1 2 3 4 5 ... 121 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ