Коментар

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

26-01-2023 10:36
Още не съм наясно, как то ще започне от 1 февруари, ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, казва д-р Георги ГабровскиЕ-отчитането ще ни създаде повече работа
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Електронизацията напредва и при зъболекарите. От март се очаква денталните медици реално да се отчитат електронно. Готови ли са специалистите по детална медицина да започнат отчетите по новия начин, имат ли затруднения, попитахме д-р Георги Габровски. Той е председател на временната комисия, излъчена от УС на Българския зъболекарски съюз за преговорите по включването на зъболекарите към Националната здравно-информационна система (НЗИС).
Eлектронизацията в денталната помощ няма да промени нищо, което да се отнася до достъпността на пациента до зъболекарски услуги. За него няма да има затруднения, няма да се налага да прави нищо, свързан с нея.

Тя изцяло засяга нас, лекарите по дентална медицина.

Определено, електронизацията ще ни създаде малко повече работа. Ще се налага да пишем повече, тъй като ще се наложи да подаваме данни своевременно към Националната здравноосигурителна каса и към Националната здравно-информационна система.

Това е политика на държавата с цел създаване на електронно

досие на пациента, събирането и систематизирането на максимално много данни за него. Всъщност, целта е да се съберат данни за манипулациите, които се извършват върху здравноосигурените лица, които са получили услуги по линия на здравната каса.

Въвеждането на новото изискване определено няма да облекчи работата ни.

 

Позитивнто е, че от НЗИС ни обещаха, че зъболекарите

 

ще имат достъп до досието на пациента и така ще се облекчи процеса. Ние ще можем да видим всичко, каквото му е било правено преди това – нещо, което сега по линия на здравната каса е трудно да се направи. Ще знаем кой е работил и какво е работил по неговото дентално здраве. Ще имаме малко повече информация, което е полезно. Тази информация ще се събира от момента, в който започнем да подаваме данните, тоест от 1 март, но няма да има данни за неща, извършени преди тази дата.

 

Електронното отчитане трябваше да започне още от края

 

на 2022 година. Новият срок е от 1 февруари, а първите отчети ще бъдат в системата в началото на месец март. За съжаление, не все още нямаме подготовка. От „Информационно обслужване" твърдят, че са подали спецификация към фирмите, но към днешна дата все още няма сървър, през който да се пробват връзките, а до месец февруари остават броени дни.

 

На фирмите – разработчици на софтуери също им трябва време

 

за работа, което ще наруши сроковете. Лично аз, не съм наясно, как ще започнем отчитането от 1 февруари по новата система. Ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, ако има някакви пробойни. Във всички случаи ще се наложи и на „Информационно обслужване", и на фирмите да работят по това през целия следващ месец.

 

Не беше редно да ни поставят такъв кратък срок в последната

 

секунда без да са готови нещата докрай, без да сме тествали системата. Ние нямаме никаква вина за това. В продължение на половин година Българският зъболекарски съюз и нашия председател д-р Николай Шарков напомня, че имаме срокове, че те текат.

 

Поканихме „Информационно обслужване" на срещи веднъж

 

през септември и втори път през октомври на срещи, но всичко бе само общи разговори, без да се кажат срокове, без да се дадат указания или каквото и да било. Ето, че сега срокът дойде, но нямаме никаква готовност, но съвсем не по вина на нас, зъболекарите.


Безплатните зъбни протези се отлагат

Безплатните зъбни протези се отлагат

Очаква се изработката им да започне от 1 август вместо от началото на следващия месец, както бе прието първоначално

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Отделени са 3 млн. лв. за зъботехническа дейност

Отделени са 3 млн. лв. за зъботехническа дейност

Прегледите ги направихме изцяло покрити от НЗОК, казва д-р Николай Шарков
Нацията се обеззъбява заради оскъдния пакет

Нацията се обеззъбява заради оскъдния пакет

Няма биологични, медицински и дентални критерии, за да има дискриминация на хората над 18 години, казва д-р Емил Давчев
Готови сме за повече дейности, заплашани от НЗОК

Готови сме за повече дейности, заплашани от НЗОК

Има решение на Комисията за защита от дискриминацията в тази посока, но е възможно то да бъде обжалвано, казва д-р Николай Шарков
Има дискриминация с безплатните пломби

Има дискриминация с безплатните пломби

Здравната каса трябва да ги осигурява не само за деца, но и за възрастни пациенти, гласи решение на КЗД

5% от здравните плащания да са за зъболечение

5% от здравните плащания да са за зъболечение

Бюджетът не е справедлив, искаме да бъде анексиран адекватно, за да търпят лекарите по дентална медицина загуби, казва д-р Николай Шарков
6 606 дентални лекари в НЗИС

6 606 дентални лекари в НЗИС

Започва Фаза 3 на изграждането на с-системата, с фокус върху системите за проследяване движението на лекарствата с цел елиминиране недостига, казват от Информационно обслужване
Надяваме се новите цени  да влязат в сила от 1 септември

Надяваме се новите цени да влязат в сила от 1 септември

Преговорите по НРД за дентални дейности приключиха, чакаме решението на Надзорния съвет на НЗОК, ние от БЗС вече мислим за бюджета за 2024 г., казва д-р Николай Шарков
Пак няма готовност за е-отчитане на зъболекарите

Пак няма готовност за е-отчитане на зъболекарите

Все още има някои дефекти, затова въвеждането да стане с гратисен период от 3 месеца, през който всички дейности да се заплащат, предлагат от БЗС

1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ