Коментар

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

26-01-2023 10:36
Още не съм наясно, как то ще започне от 1 февруари, ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, казва д-р Георги ГабровскиЕ-отчитането ще ни създаде повече работа
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Електронизацията напредва и при зъболекарите. От март се очаква денталните медици реално да се отчитат електронно. Готови ли са специалистите по детална медицина да започнат отчетите по новия начин, имат ли затруднения, попитахме д-р Георги Габровски. Той е председател на временната комисия, излъчена от УС на Българския зъболекарски съюз за преговорите по включването на зъболекарите към Националната здравно-информационна система (НЗИС).
Eлектронизацията в денталната помощ няма да промени нищо, което да се отнася до достъпността на пациента до зъболекарски услуги. За него няма да има затруднения, няма да се налага да прави нищо, свързан с нея.

Тя изцяло засяга нас, лекарите по дентална медицина.

Определено, електронизацията ще ни създаде малко повече работа. Ще се налага да пишем повече, тъй като ще се наложи да подаваме данни своевременно към Националната здравноосигурителна каса и към Националната здравно-информационна система.

Това е политика на държавата с цел създаване на електронно

досие на пациента, събирането и систематизирането на максимално много данни за него. Всъщност, целта е да се съберат данни за манипулациите, които се извършват върху здравноосигурените лица, които са получили услуги по линия на здравната каса.

Въвеждането на новото изискване определено няма да облекчи работата ни.

 

Позитивнто е, че от НЗИС ни обещаха, че зъболекарите

 

ще имат достъп до досието на пациента и така ще се облекчи процеса. Ние ще можем да видим всичко, каквото му е било правено преди това – нещо, което сега по линия на здравната каса е трудно да се направи. Ще знаем кой е работил и какво е работил по неговото дентално здраве. Ще имаме малко повече информация, което е полезно. Тази информация ще се събира от момента, в който започнем да подаваме данните, тоест от 1 март, но няма да има данни за неща, извършени преди тази дата.

 

Електронното отчитане трябваше да започне още от края

 

на 2022 година. Новият срок е от 1 февруари, а първите отчети ще бъдат в системата в началото на месец март. За съжаление, не все още нямаме подготовка. От „Информационно обслужване" твърдят, че са подали спецификация към фирмите, но към днешна дата все още няма сървър, през който да се пробват връзките, а до месец февруари остават броени дни.

 

На фирмите – разработчици на софтуери също им трябва време

 

за работа, което ще наруши сроковете. Лично аз, не съм наясно, как ще започнем отчитането от 1 февруари по новата система. Ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, ако има някакви пробойни. Във всички случаи ще се наложи и на „Информационно обслужване", и на фирмите да работят по това през целия следващ месец.

 

Не беше редно да ни поставят такъв кратък срок в последната

 

секунда без да са готови нещата докрай, без да сме тествали системата. Ние нямаме никаква вина за това. В продължение на половин година Българският зъболекарски съюз и нашия председател д-р Николай Шарков напомня, че имаме срокове, че те текат.

 

Поканихме „Информационно обслужване" на срещи веднъж

 

през септември и втори път през октомври на срещи, но всичко бе само общи разговори, без да се кажат срокове, без да се дадат указания или каквото и да било. Ето, че сега срокът дойде, но нямаме никаква готовност, но съвсем не по вина на нас, зъболекарите.


Месец на денталната профилактика на децата

Месец на денталната профилактика на децата

Той ще се провежда Пловдив и започва утре с празника "Красива усмивка", съобщиха от Медицинския университет в града
Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

1 май е датата, която предлагат от НЗОК в отговор на недоволството на медиците, че няма готовност в НЗИС

Електронизацията при зъболекарите напредва

Електронизацията при зъболекарите напредва

От „Информационно обслужване" са потвърдили, че имат готовност през март и денталните дейности да се отчитат в НЗИС

160 000 деца със силанти

160 000 деца със силанти

Новата Национална програма за профилактика на оралните заболявания ще е до 2026 година

Базите за специализации са недостатъчни

Базите за специализации са недостатъчни

Д-р Николай Шарков беше избран отново за председател на Българския зъболекарски съюз. По кои приоритети ще работи, ще стигнат ли парите по линия на НЗОК в условията на инфлация и какво се случва с програмата за оралното здраве на децата, разказва той за читателите на clinica.
Имаме един добър анекс за дентална помощ

Имаме един добър анекс за дентална помощ

Той беше постигнат след мъчителни преговори, но извоювахме нова услуга за хората с психични заболявания, казва д-р Николай Шарков
Подписаха Анекс и със зъболекарите

Подписаха Анекс и със зъболекарите

Той предвижда по-малко доплащане при някои дейности за деца и 30% увеличение на цените
Денталната програма ще действа още 5 години

Денталната програма ще действа още 5 години

До 2024 г. продължава профилактиката за рак на маточната шийка, реши още кабинетът

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

Искаме плащанията от касата заради КОВИД да останат

Ръководството на Бългаския зъболекарски съюз ще се срещне тази седмица с ръководството на НЗОК предвид предстоящите преговори за Анекс 2021 към Националния рамков договор. Какво ще поискат лекарите по дентална медицина, възползваха ли се от мерките за бизнеса, какво може да се направи, за да са по-добре защитени срещу КОВИД-19, попитахме председателя на БЗС доц. Николай Шарков.
Пандемията намали с 40% силантите

Пандемията намали с 40% силантите

Очаква се одобрението на Националната програма за профилактика за следващите пет години
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ