Коментар

В здравната стратегия има пропуски

27-01-2023 05:51
Но неприемането й от депутатите, след като е така категоричнo, би следвало да беше станало много по-рано, за да се даде възможност за подготвяне на нова, казва д-р Диян ГаневВ здравната стратегия има пропуски
Clinica.bg

press@clinica.bg
Националната здравна стратегия 2030 отиде на поправителен. След сериозни критики депутатите от ресорната парламентарна комисия върнаха документа на ведомството на министър Асен Меджидиев, за да я пренапише. Какво смята за документа, как трябва да се преработи той и има ли опасност да загубим пари по Плана за възстановяване и устойчивост, попитахме д-р Диян Ганев. Той е млад лекар, с опит в извънболничната и болнична помощ, а към момента е част от системата на спешната медицинска помощ.
- Какво смятате за сегашната Национална здравна стратегия, която бе върната от депутатите за преработка?

- Текстът на стратегията е добър, представени са данни от утвърдени национални и международни институции като с това се посочват дългогодишните тенденции по влошаване на състоянието на здравната система, нейната невъзможност да се справя с тенденциите на влошен начин на живот, предотвратими заболявания, ранна диагностика и профилактика и други като от това страда целия български народ. Но фрапантната цифра за мен е, че до 2060 всеки трети българин ще бъде на повече от 65 години при тенденция за намаляване и на продължителността на живот, която за момента е ок. 70 години за мъжете и 77 години за жените. Тоест средно мъжете живеят 5 години след пенсиониране. За този период се изплаща месечна пенсия и най-вероятната причина за смърт на този човек е предотвратимо заболяване - инсулт или инфаркт (42% от общата смъртност), което е двойно повече от средното за ЕС. Това е катастрофален, груб, категоричен факт за качеството на предоставяната медицинска грижа. Казвайки това отчитам и напредъка пред последните 30 години по същите заболявания, но има много още работа в тази насока.

- Как ще коментирате това тяхно решение?

- Представената Национална здравна стратегия е внесена на 21.10.2022г. и досега не беше разгледана в дневния ред на комисията по здравеопазване. Вероятно това има своето административно обяснение, но ако е толкова категорично и безславно нейното неприемане съгласно проведената дискусия в комисията на 19.01.2023г. би следвало това да беше свършено много по-рано във времето, като така се даде възможност на изпълнителната власт да подготви нова национална здравна стратегия.

- Как трябва да се преработи документът според Вас, какво му липсва, на какво трябва да се наблегне?

- Изводимо от данните в стратегията е наличието на кадрова криза в здравеопазването. Най-силен недостиг виждаме при медицинските сестри, следвани от лекари и други медицински специалисти, но по-важно е неравномерното разпределение. Това, което привлича младите лекари в чужбина са ясните критерии за прием, централизираната система под формата на държавен изпитен конкурс за специализация позволяващ избор на специалност съответно на постиженията на кандидата. Тоест съществен пропуск на стратегия в това отношение е липсата на система за справедлив конкурс при зачисляване за специалност.

Друг пропуск е липсата на категоричен финансов ангажимент на държавата към обучението на младите лекари, с което болниците са натоварени към момента. Държавата отпуска около 300-350 места като покрива единствено таксите за обучение и трудово възнаграждение по време на външните модули, когато това е приложимо. Ежегодно в България се дипломират около 750 лекари като не е ясно колко от тези места реално се заемат от лекари-специализанти. Тези държавни места трябва да станат предпочитани не само от болниците, но и от специализантите. За това е необходимо да се наблегне на организацията на специализацията – актуализация и спазване на учебната програма чрез механизми залегнали вкл. в НРД, осъществяване на платени обучения за новите методи на диагностика и лечение в страната и чужбина, възможности за научна дейност, правна защита и др. Това трябва да бъде разработено със стратификация на ранговете и квалификациите на длъжностите в ЛЗ като заплащането да бъде коефициент над средната заплата система която и съсловната организация предложи. Отделно от това е задържането на тези млади специалисти – непривлекателните условия за работа с държавната здравна каса, ориентирано към обем, а не към качество заплащане, на практика липсващото продължаващо медицинско обучение и стандарт за качеството на оказваните услуги поставя под риск и пациента и медицинския персонал.

Един въпрос, който не се коментира, е заплащането на лекарите ръководители на специализацията. Те трябва да бъдат допълнително финансирани, за да гарантираме тяхното време със специализанта и инвестицията на взаимните им усилия по предаване на знание.

Друг пример в тази насока е повишаването на привлекателността на специалността обща медицина. Към момента процедурата за акредитация на общата практика е бавна професията има несъразмерни негативни стимули за младите колеги – 24-часово разположение, липсващо продължаващо обучение по отношение на приоритет 1 – профилактика на заболяванията, изоставащ процес по дигитализация на дейността, ниските суми за заплащане и липсата на стимули за работа в отдалечени райони. Реформа в начина на зачисляване би означавало и привличане на лекари специалисти с вече придобита клинична специалност към създаване на обща практика по облекчен механизъм.

В сега публикувания план са заложени единствено система от административни мерки, но не и инвестиции в посочените насоки, а такива са необходими да бъдат направени. Например ако държавата инвестира за обучението на 80% от дипломиращите се лекари по 1.10 от средната за страната заплата, заедно с таксите за обучение това би се равнявало на не повече от 20 млн. лева годишно плащания за решаване на кадровата криза при условия на въведен национален конкурсен изпит, който ще подобри равномерността на кадрите в страната. Това би внесло яснота за младите лекари по отношение на заплащане, изисквания и какво ще получат насреща като обучение. Нещо, което в момента е неизяснен въпрос. По непотвърдени данни между 300 и 500 лекари по някаква причина напускат системата на здравеопазването годишно, тоест тези 80% биха негативирали отрицателния прираст или биха го позитивирали.

- Има ли опасност според Вас да загубим пари по Плана за възстановяване?

- В тази нестабилна обстановка всичко е възможно, но мисля че ресорното министерство на това правителство са справя добре въпреки трудностите.


14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
Старт на „Посланици на здравето”

Старт на „Посланици на здравето”

Националният конкурс за ученици се организира за 15-ти пореден път, той започва днес на 20 март и ще продължи до 5 ноември
1 2 3 4 5 ... 412 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ