Календар

Хибридна конференция за борбата с рака

27-01-2023 06:35
Тя се организира от Европейската комисия и Шведското преседателнтво на Съвета на Европейския съюз и ще бъде на 1 февруариХибридна конференция за борбата с рака
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хибридна конференция – на живо и онлайн, организират Европейската комисия и шведското председателство на Съвета на Европейския съюз по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.
Форумът е планиран на 1 февруари и е под надслов „Справедливост, високи постижения и иновации – модерна грижа за рака за всички. Европейският план за победа над рака – изкореняване на неравенствата в грижите за рака."

 

След основните речи на европейски комисар

 

по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис и шведският министър на здравеопазването Анкарберг Йохансон ще бъде дадена думата а пациентите, да споделят своя опит. Дискусиите след това са насочени към комплексния подход за превенция на рака, значението на ранното откриване и ролята на здравните данни за предоставяне на модерни и справедливи грижи за рака.

 

Световният ден за борба с рака,

 

който се провежда на 4 февруари, тази година е под мотото „Премахване на празнината в грижите". то има за цел да насочи вниманието към намаляване на неравенствата в достъпа до качествени онкологични услуги в световен мащаб. Конференцията на ЕС е възможност да се направи равносметка на резултатите от Плана на ЕС за борба с рака до момента, включително новата препоръка на Съвета относно скрининга за рак, посочиха от Европейската комисия.

 

Хибридният форум може да бъде проследен 

 

онлайн на (Код: #EUCancerPlan), за присъединяване към него чрез социалните медии може да се използва #EUCancerPlan и #EU2023SE. Началото е 09.00 ч. средно европейско време, на 1 февруари. Уеб стриймингът е достъпен без регистрация чрез Slido (Код: #EUCancerPlan). Борбата с рака е един от основните приоритети на Европейската комисия в областта на здравеопазването. Политическите насоки на президента фон дер Лайен се отнасят до Европейски план за борба с рака, за да се намалят страданията, причинени от това заболяване, припомниха от комисията.

 

Планът подкрепя работата на държавите-членки

 

за превенция на това заболяване и за осигуряване на високо качество на живот на пациентите, техните семейства и лицата, които се грижат за тях. Той е структуриран около ранното откриване, диагностиката и лечението и качеството на живот на пациентите.

 

Ракът е втората водеща причина за смъртност

 

в страните от ЕС след сърдечносъдовите заболявания. Всяка година 2,6 милиона души се диагностицират с болестта и тя убива още 1,2 милиона души. Като се има предвид, че в Европа има една четвърт от всички случаи на рак и по-малко от 10% от световното население, очевидно е, че той е огромна заплаха за нашето общество. Общото икономическо въздействие на рака в Европа е 100 милиарда евро годишно.

 

Той е и една от основните причини за преждевременната

 

смърт в ЕС и има отношение не само към собственото здраве, но има и значително социално и икономическо въздействие. Това заболяване оказва натиск върху националните системи за здравеопазване и социална защита, държавните бюджети и засяга производителността и растежа на икономиката.

 

Същевременно, данните сочат, че 40% от раковите

 

заболявания са предотвратими при ранно откриване и спазване на здравословен начин на живот. От ЕС припомниха, че към момента само 3% от бюджетите за здравеопазване се изразходва за промоция на здравето и профилактика на заболяванията.


 200 млади лекари на академия „Офталмология“

200 млади лекари на академия „Офталмология“

Форумът ще се проведе в Пловдив, темата му е "Рефракция - от физична рефракция до рефрактивна хирургия"
Допълнителна възможност за изпит в МУ-Варна

Допълнителна възможност за изпит в МУ-Варна

Той е предварителен по биология, служи за вход за специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка", срокът за подаване на документи е до 24 април
Фестивал в подкрепа за репродуктивното здраве

Фестивал в подкрепа за репродуктивното здраве

Наречен е „Семе българско", ще бъде в Севлиево и ще набира средства за подпомагане на двойки за асистирана репродукция
Училище за ваксини в София

Училище за ваксини в София

То ще се проведе на 22 април, в него ще вземат участие доказани специалисти
Дни на Ехокардиографията в София

Дни на Ехокардиографията в София

Организатор на събитието е Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика
Информационен ден за болестта на Бехтерев

Информационен ден за болестта на Бехтерев

Той ще се проведе във Видин, събитието е част от информационна кампания за хора със ставни проблеми в областта
Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит

Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит

Те ще се проведат в УМБАЛ "Александровска" в периода 22-26 април, съобщиха от болницата
Курс по първа помощ за мотористи

Курс по първа помощ за мотористи

Той ще се проведе за седма поредна година във ВМА, освен лекции, ще се проведат и демонстрации в симулационния тренировъчен център
Безплатни прегледи в Свищов

Безплатни прегледи в Свищов

Те ще се осъществят в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" от уролога д-р Живко Чакъров на 19 април и от неврохирургът д-р Алан Мохаммад на 25 април, а след това и всеки последен четвъртък от месеца
Сдружение „Зачатие

Сдружение „Зачатие" празнува юбилей

Честването под наслов 20 години заедно по пътя към родителството ще се проведе на 20 април
1 2 3 4 5 ... 245 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ