Календар

Хибридна конференция за борбата с рака

27-01-2023 06:35
Тя се организира от Европейската комисия и Шведското преседателнтво на Съвета на Европейския съюз и ще бъде на 1 февруариХибридна конференция за борбата с рака
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хибридна конференция – на живо и онлайн, организират Европейската комисия и шведското председателство на Съвета на Европейския съюз по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.
Форумът е планиран на 1 февруари и е под надслов „Справедливост, високи постижения и иновации – модерна грижа за рака за всички. Европейският план за победа над рака – изкореняване на неравенствата в грижите за рака."

 

След основните речи на европейски комисар

 

по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис и шведският министър на здравеопазването Анкарберг Йохансон ще бъде дадена думата а пациентите, да споделят своя опит. Дискусиите след това са насочени към комплексния подход за превенция на рака, значението на ранното откриване и ролята на здравните данни за предоставяне на модерни и справедливи грижи за рака.

 

Световният ден за борба с рака,

 

който се провежда на 4 февруари, тази година е под мотото „Премахване на празнината в грижите". то има за цел да насочи вниманието към намаляване на неравенствата в достъпа до качествени онкологични услуги в световен мащаб. Конференцията на ЕС е възможност да се направи равносметка на резултатите от Плана на ЕС за борба с рака до момента, включително новата препоръка на Съвета относно скрининга за рак, посочиха от Европейската комисия.

 

Хибридният форум може да бъде проследен 

 

онлайн на (Код: #EUCancerPlan), за присъединяване към него чрез социалните медии може да се използва #EUCancerPlan и #EU2023SE. Началото е 09.00 ч. средно европейско време, на 1 февруари. Уеб стриймингът е достъпен без регистрация чрез Slido (Код: #EUCancerPlan). Борбата с рака е един от основните приоритети на Европейската комисия в областта на здравеопазването. Политическите насоки на президента фон дер Лайен се отнасят до Европейски план за борба с рака, за да се намалят страданията, причинени от това заболяване, припомниха от комисията.

 

Планът подкрепя работата на държавите-членки

 

за превенция на това заболяване и за осигуряване на високо качество на живот на пациентите, техните семейства и лицата, които се грижат за тях. Той е структуриран около ранното откриване, диагностиката и лечението и качеството на живот на пациентите.

 

Ракът е втората водеща причина за смъртност

 

в страните от ЕС след сърдечносъдовите заболявания. Всяка година 2,6 милиона души се диагностицират с болестта и тя убива още 1,2 милиона души. Като се има предвид, че в Европа има една четвърт от всички случаи на рак и по-малко от 10% от световното население, очевидно е, че той е огромна заплаха за нашето общество. Общото икономическо въздействие на рака в Европа е 100 милиарда евро годишно.

 

Той е и една от основните причини за преждевременната

 

смърт в ЕС и има отношение не само към собственото здраве, но има и значително социално и икономическо въздействие. Това заболяване оказва натиск върху националните системи за здравеопазване и социална защита, държавните бюджети и засяга производителността и растежа на икономиката.

 

Същевременно, данните сочат, че 40% от раковите

 

заболявания са предотвратими при ранно откриване и спазване на здравословен начин на живот. От ЕС припомниха, че към момента само 3% от бюджетите за здравеопазване се изразходва за промоция на здравето и профилактика на заболяванията.


Обучение по първа помощ в Бургас

Обучение по първа помощ в Бургас

То е насочено към широката общественост, ще се проведе на 31 май, организират го БЧК и д-р Светослав Тодоров
Мисис Бургас с кампания

Мисис Бургас с кампания "Нов живот"

Десислава Димитрова я е посветила на двойки с репродуктивни проблеми, съобщиха от общината
Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Национална конференция „ХИВ/СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести" ще се проведе от 30 май до 2 юни 2024 г., съобщи МУ-Пловдив
Уебинар за онкологични заболявания

Уебинар за онкологични заболявания

Той ще се проведе на 8 юни, предназначен е за общопрактикуващи лекари и специалисти, казват от СОНМ

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Деца ще бягат в благотворителен маратон

Деца ще бягат в благотворителен маратон

Избират кауза за подкрепа – апаратура за педиатричната болница в Бургас, лекции за здравето в страната или център за младежи
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с поодбни проблеми, на 19 май отбелязваме световния ден в тяхна помощ
Форум за борба със сколиозата в София

Форум за борба със сколиозата в София

Той ще се проведе на 29 юни, участие в него ще вземат пациенти и болници от България и Турция

1 2 3 4 5 ... 250 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ