Меню
индекс

Ръст на смъртността при инсултите

26-01-2023 06:30
С 2.5% се е увеличил негативният показател за три години в болниците, а броят на пациентите е намалял с повече от една петаРъст на смъртността при инсултите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Броят на инсултите, които са лекувани в болница чувствително намалява по време на пандемията, за сметка на това смъртността се повишава. Това са основните изводи, които се налагат от сравнителните данни за страната за периода 2019-2021 г., предоставени на clinica от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Общо 53 458 са били случаите на мозъчен инфаркт в лечебните заведения в страната през 2019 г. От тях основната част – 41 458 души, са лекувани в държавни и общински болници, а 11 698 - в частни. Най-много са били случаите в столицата – 6691, Пловдив – 5859, Бургас – 4198.

През 2021 г. случаите в страната са намалели с над една пета до 40 221. Запазва се съотношението основната част да са постъпили в държавни и общински болници – 30 940, а в частните са лекувани 9281. Отново най-многобройни са случаите в столицата – 3069 и Пловдив – 2805, но Бургас вече отстъпва място на Варна – 2057.


Смъртността


Успоредно с понижаването на пациентите с инсулти в болниците у нас, за трите години пандемия се е увеличила смъртността от тази диагноза в лечебните заведения. През 2019 г. от всички 53 458 случаи, с фатален изход са завършили 7.5%, а през 2021 г. – от всички 41 458, с фатален край се оказват 10%.


По региони


Нивата на смъртността при инсултите се различават не само във времето, но и в отделните региони. През 2019 г. те са били най-високи в Добрич – 14.2%, Габрово – 12.6%, Смолян – 12.3%, София-област – 12.2%. През 2021 г. стойностите чувствително се завишават във Варна – 16.9%, В. Търново– 16.1%, Габрово – 13.4%, Добрич – 15.7%, София-област – 18%, Перник – 23.6%, Ямбол – 13.3%. (Всички данни по региони и години може да видите в таблицата).


Причините


Отговор на този въпрос могат да дадат само компетентните власти. Най-вероятно обаче сред причините за повишаването на смъртността са намаляването на броя на приетите пациенти, с което са се изчистили случаите на „некоректни" диагнози, по-усложнено състояние на пациентите заради по-късно потърсената помощ, претоварването и организацията на здравната мрежа в условията на пандемия и извън нея. Не на последно място - роля за повишаването на смъртността вероятно са изиграли и чисто медицинските ефекти на коронавируса. Въпреки че всички тези изводи са важни за създаването на едно по-добро здравеопазване, у нас и до момента няма детайлен анализ на тази тема. 


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ