Коментар

НЗОК да поеме кислородолечението у дома

25-01-2023 06:38
Месечният наем за концентратор при различните фирми е различен, но средно е около 200 лева и във всички случаи пациентът си го плаща, казва Стефан ТамбуевНЗОК да поеме кислородолечението у дома
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравната каса за поредна година няма да плаща кислородотерапията в домашни условия за пациентите с хронична дихателна недостатъчност. Този път причината за отказа на фонда да реимбурсира лечението е становище на Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК. Как пациентите оцеляват, толкова непреодолим ли е този проблем и как е решен той в другите държави. Това попитахме Стефан Тамбуев. Той е председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.
Проблемът с нереимбурсираната кислородотерапия за прилагане в домашни условия датира от много отдавна. Първоначално се ползваха тежките кислородни бутилки, след това значителнио по-леките, събиращи се в подобие на куфарче, кислородни концентрати.

 

Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност

 

и белодробна трансплантация започна да се занимава активно с разрешаването на този проблем още през 2017-2018 година. До този момент обаче не сме постигнали особени резултати. Преди пет години поставихме въпроса по време на кръгла маса в парламента, както и пред Комисията по жалбите и петициите на гражданите в 44-то Народно събрание. Там обърнаха доста сериозно внимание на проблема кислородотерапията с течен кислород и кислородотерапията с концентрат, тъй като това са две системи на терапевтичен подход.

 

Законът за бюджета на НЗОК обаче вече беше приет.

 

Тогава парламентарните групи се обърнаха към Министерството на здравеопазването да предвиди на първо време сума, с която да бъдат покрити разходите за въпросното кислородолечение в домашни условия. Оттам се съгласиха и поеха ангаежимент, но така и не го изпълниха. Явно, необходимите средства са били пренасочени по друго перо, което са счели, че по-необходимо.

Към днешна дата пациентът, нуждаещ се от кислородотерапия в домашни условия може да направи само едно, да вземе под наем кислородна бутилка или кислороден концентратор, който е много по-малък от кислородната бутилка, не по-голям е от куфарче. Месечният наем при различните фирми е различен, но средно е около 200 лева.

 

Някои доставчици дават възможността след определено време

 

на ползване под наем да го предоставят на ползвателя, тоест все едно е изплатен. Има и още по-компактни форми концентратори, с които човек може да излезе навън, да се разходи, без те да му тежат и да му създават неудобство с обема си. Наемат за тях е чувствително по-висок. Във всички случаи обаче пациентът си плаща. Независимо, че за тях хората си плащат, по време на пандемията от КОВИД-19 имаше недостиг, тъй като болни и преболедували ги наемаха. В един момент фирмите дори престанаха да ги дават под наем, а направо започнаха да ги продават, тъй като им се отвори добра бизнес ниша. Макар и вече пандемията да отмина и те да са налични, хората с белодробни заболявания, които се нуждаят от кислородотерапия в домашни условия трудно могат да отделят 200 лева, за да ги взимат под наем.

 

Те харчат куп пари за редица други лекарства, част от които

 

са частично реимбурсирани, изследвания, за които трябва да се плаща и куп други финансови разходи. Сякаш не са достатъчни здравословните проблеми на болния, но той бива и допълнително изстискван финансово. В останалите държави от Европейския съюз кислородотерапията за домашно лечение се реимурсира от съответните здравни каси или здравни фондове.

 

Националната здравноосигурителна каса в България има

 

финансов ресурс също да я реимбурсира. Ние, от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, се надяваме най-сетне това да стане факт. Това обаче трябва да стане, като съответната финансова част залегне в бюджета на касата чрез Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да не ни изпревари някоя друга необходимост и пак да продължаваме да плащаме за кислородолечението вкъщи.


Одобриха новия правилник на ИАМН

Одобриха новия правилник на ИАМН

Министерския съвет одобри проекта, който предвижда запазване на числеността и нови дейности за някои дирекции
Спешни медици заминават за Турция

Спешни медици заминават за Турция

Общо доброволците са близо 30, като сред тях има и травматолози и сестри, очаква се да заминат в близките дни, казаха от здравното министерство
Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

1 май е датата, която предлагат от НЗОК в отговор на недоволството на медиците, че няма готовност в НЗИС

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Хората да купуват лекарства и хранителни добавки от аптеките, да се консултират със специалист како да взимат, казва проф. Александър Оскар
Разследват фалшива реклама с лекар

Разследват фалшива реклама с лекар

Сигналът е подаден до Софийската градска прокуратура от началника на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска" проф. Александър Оскар
НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

Това се налага, заради сигнал, че все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозни нарушена репродуктивна функция, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Наши медици спасиха живота на македонец

Наши медици спасиха живота на македонец

В три държави отказали да оперират трахеята на 24-годишния Денис Кралевски, но хирурзите в УМБАЛ "Св. Анна" се пребориха за живота му със сложна и рядка интервенция
БЛС с нов адрес и официално

БЛС с нов адрес и официално

Централният офис на съсловната организация от 6 февруари вече се намира на ул. „Доспат" 2, обявиха оттам
Здравето и образованието не трябва да са стока

Здравето и образованието не трябва да са стока

XI-ият конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа" ще се проведе на 8 и 9 февруари. Ще изгубим ли финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост в сектор здравеопазване, очаква ли ни нова Жанвиденова зима и докога ще се разраства болничната мрежа, попитахме Димитър Манолов.
Ръст на младите лекари

Ръст на младите лекари

През 2014 г. те са били 8% от всички, а през 2021 г. – 16.7%, става ясно от писмен отговор на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 399 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ