абсурдно

НЗОК няма да плаща кислородотерапията

23-01-2023 13:53
Тя не може да е част от помощните средства, защото пациентите не са хора с увреждания, смятат лекари в Експертния съвет по пулмология и фтизиатрияНЗОК няма да плаща кислородотерапията
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравната каса за поредна година няма да плаща кислородотерапията в домашни условия за пациентите с хронична дихателна недостатъчност. Това съобщи Наталия Маева, председател на Секция редки болести и трансплантации в Национална пациентска организация (НПО). Този път причината за отказа на фонда да реимбурсира лечението е становище на Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК.

Кислородотерапия

Тя е нужна за доброто качество на живот на пациентите с хронична дихателна недостатъчност. Терапията обаче не се поема от здравната каса и пациентите са принудени да си я плащат сами години наред. Един стационарен апарат за кислородотерапия струва между 2400 и 3200 лв., а мобилните са над 5 хил. лв. Отделно са разходите за поддръжка и консумативи. Един стационарен кислороден концентратор например струва 100 лв. на месец. След редица усилия от страна на пациенти и медици, здравната каса беше на път да включи кислородотерапията в списъка с помощните средства за хора с увреждания и да започне да я финансира от тази година. Това обаче пак няма да стане.


Без изход

Причината този път е писмо от Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК, в което лекарите обясняват, че не са съгласни, защото техните пациенти не са хора с увреждания. По-нататък медиците заявяват, че темата е много важна за тях и разчитат касата да намери решение на проблема. Така се спира реимбурсацията, която предлага НЗОК, а алтернатива няма, което отново оставя пациентите без финансиране. Писмото е подписано от проф. Диана Петкова, проф. Даниела Петрова, доц. Денчо Османлиев, доц. Явор Иванов и доц. Владимир Ходжев. Според медиците има доста проблеми за решаване.

Какво имат предвид 

"Кислородолечението трябва да се назначи адекватно и да се следи от специалист по белодробни болести, защото, ако това не се случи, пациентът може да загине. Кислородът е немедикаментозна форма на лечение, в това му качество той не може да се приравни с помощно средтсво, като бастун, инвалидна количка или друго", казва проф. Диана Петкова, председател на УС на БДББ. Тя допълни, че приложението му изисква проследяване на кръвните газове в амбулаторни условия, за което здравната каса и към момента не плаща, освен това този показател не се изследва във всяко едно лечебно заведение. "Няма някой, който да иска повече от нас - специалистите, реимбурсация на кислородотерапията в домашни условия, всичко, което се изисква от нас като алгоритми и модел е депозирано в НЗОК през 2020 г., но какъв ще бъде механизма, по който финансирането да се случи, не е от нашата компетентност, а от тази на отговорните институции. Наблюденията ми показват, че воля в институциите това да се случи има, но е нужно да се намери и точният механизъм", добави проф. Петкова.


Какво мислят пациентите


„Всеки един пациент, който е диагностициран с рядко белодробно заболяване още през първата година предвид развитието на заболяването се явява пред ТЕЛК и получава експертно решение, тоест, той става човек с увреждане. За мен лекарската професия винаги е била призвание и е недопустимо да станем свидетели на такъв рязък обрат, след като до 2020 г. се твърдеше, че НЗОК ще реимбурсира кислородните концентратори за домашна употреба. Неприемливо е хора в активна възраст да изпадат от пазара на труда, защото нямат нужните помощни средства – портативни кислородни концентратори, които биха им позволили да са мобилни и да работят", коментира Наталия Маева. Тя добави, че пациентските организации няма да се откажат от битката, която водят от 2017 г., и съвсем скоро ще поискат здравната каса да преразгледа това решение, както и че становището от 2020 г. на Дружеството по белодробни болести дава добри насоки за решение на проблема. А дотогава пациентите отново остават заложници на милостта на обществото, което ще трябва да подкрепя поредните дарителски кампании за осигуряване на кислородотерапия.


Нужно е да се спазва назначената терапия

Нужно е да се спазва назначената терапия

Само така ще се гарантира провеждане на назначената схема в пълния й вид и обем, казват от здравната каса
Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Възможността аптеките да отпускат само наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК е в ущърб на пациентите, казват от "Заедно с теб"
Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

1 2 3 4 5 ... 191 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ