за година

54 болници са поискали да разширят дейността си

23-01-2023 11:15
Здравното министерство е разрешило на 31, останалите чакат отговор, има и две заявки за нови лечебни заведения54 болници са поискали да разширят дейността си
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Въпреки кадровата криза и намаляването на пациентите у нас, болничната експанзия продължава. 54 са постъпилите заявления за разширение на дейността на вече съществуващи лечебни заведения през 2022 г. в здравното министерство, входирани са и две искания за разкриване на нови. За всички е заявено, че ще ползват финансиране от НЗОК, показва официален отговор от ресорното ведомство на въпроси на clinica.

Заявленията за разширения на дейността са от държавни, частни и общински болници. В тях има както намерения за разкриване на нови отделения, така и за повишаване на сегашното ниво, както и за преструктурирането им в рамките на същия брой легла. Към момента здравните власти са издали заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на 31 от болниците, 21 чакат отговор, а две са оттеглили исканията си, става ясно от справката. 


Зелена светлина


Желанията за разширение на болниците, които вече са получили разрешение от здравните власти са най-различни. Сред тях има заявки за създаване на отделния по инфекциозни болести, пластична хирургия, гастроентерология, кардиология, урология и т.н. Както вече clinica писа, сред най-атрактивните специалности безспорно се нареждат две.


Онкология и кардиохирургия


Здравните валсти са дали решение за нови отделения по лъчелечение на МБАЛ „МК Свети Иван Рилски" в Стара Загора, на „Пълмед" в Пловдив и на „Софиямед" в столицата. Заповед за разкриване на отделение по медицинска онкология е получила и „Сърце и мозък" в Бургас. Нова структура по нуклеарна медицина ще има в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив, в „Пълмед" и „Софиямед". В последните две частни болници на бизнесмена Михаил Тиков ще се създадат и кардиохирургии, разрешение за дейност вече получи и друга частна болница - „Дева Мария", за разкриване на кардиохирургия в Бургас. Така броят на тези структури у нас ще стане 13, а вероятно и повече. Разкриването на нови структури се случва, въпреки че кардиохирурзите отдавна предупреждават, че и сегашните отделения в страната са в повече, а пациентите им са малко. В същото време, за да се поддържа добро качество на лечение, е нужно да има санитарен минимум от операции на сърце във всяка болница. 


Географски погледнато


През миналата година Бургас безспорно се очерта като региона с най-голям инвеститорски интерес. Здравните власти са издали заповед за нови дейности за 75 легла на „Бургасмед", болницата ще разшири структурите си по урология, съдова хирургия, гастроентерология, ендокринология, ревматология, инфекциозни болести . МБАЛ „Лайф Хоспитал" в Бургас е получила разрешение за над 40 легла по ревматология, кардиология, пневмология и фтизиатрия, ендокринология и т.н. Държавната УМБАЛ-Бургас създава нова дейност по кардиостимулация и отделение за продължително лечение по хирургични и ортопедични заболявания. МБАЛ "Сърце и Мозък" на „Търговска лига" в Бургас също е получила зелена светлина за разширение с около 250 легла по редица специалности.

Сред другите региони с голям инвеститорски интерес се оказват Велико Търново и Враца. Там одобрените разширения са на други частни болници на „Търговска лига". В старата столица на България СБАЛК-Велико Търново ще се позиционира на нов адрес с около 180 легла, показва справката на МЗ. В тях влизат отделения по нервни болести, съдова хирургия, хирургия, гастроентерология, анестезиология и интензивно лечение, АГ, неонатология, педиатрия, ортопедия и травматология. Дейността на СБАЛК – Плевен с над 150 легла се мести на нов адрес във Враца. Новите медицински дейности са по „Кардиология", „Анестезиология и интензивно лечение", „Клинична лаборатория", „Образна диагностика", „Съдова хирургия", „Гастроентерология", „Акушерство и гинекология", „Неонатология", „Ортопедия и травматология", „Нервни болести", „Хирургия", „Педиатрия" и „Клинична микробиология", става ясно от отговора на МЗ.

Сериозно развитие отбелязват и някои от болниците в Пловдив. Там МЗ е издало заповеди за разрешение на нови дейности на УМБАЛ „Пълмед" за над 170 легла, като освен за Нуклеарна медицина, Лъчелечение и Кардиохирургия, те са още за Лицево-челюстна хирургия, Неонатология, Нервни болести и Неврохирургия. Друга чстна болница в града под тепетата със сериозна заявка за разширение е МБАЛ "Св. Каридад". Тя е получила заповед за 56 легла нови дейности по „Гастроентерология", „Урология" и „Ортопедия и травматология".


На изчакване


Сред тях са заявките за нови дейности на 21 лечебни заведения – отново държавни, общински и частни. Ред за разрешение за нови дейности например чака болница „Медика" в Русе, която също иска да разкрие кардиохирургия с 11 легла.

Също така решение за нови дейности чакат две знакови държавни болници - УМБАЛ „Александровска" по нови дейности „Нефрология", „Кардиология" и „Ангиология", както и УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" в София по „Нервни болести", „Неврохирургия", „Гръдна хирургия", „Урология", „Пневмология и фтизиатрия" и „Спешна медицина".

Болница на село

В очакване на решение от МЗ са и две особени интересни заявки - на "Скин Системс" в София-област и на МБАЛ "Централ Онко Хоспитал" в Пловдив. И двете лечебни заведения искат да разширят дейността си на село. Първото се намира в село Доганово, където желае да развие още дейности, а второто иска да разкрие нов филиал в село Белащица с дейности по Клинична хематология, Медицинска онкология, Нервни болести, Очни болести и т.н.


Желанията за нови


Без решение засега са и заявките за нови болници - и двете са за педиатрии. Първата е от община Бургас за създаването на детска болница - МБАЛДБ "Света Анастасия", със 17 структури и 133 легла, 1 структура без легла и 4 клинико-диагностични структури. Втората е на „Търговска Лига" за МБАЛ "Мама и аз" в София с 22 структури и 413 легла. Окончателното решение за тяхното разкриване след становището на МЗ ще даде правителството.


Потребностите


Това е въпрос без ясен отговор. Според данните, които публикува здравната каса за използваемостта на леглата у нас, средната е около 50%, което е нездравословно ниско и предполага преструктуриране на болничната система. Същият е изводът и в анализа на служебното правителство - Национална карта за дългосрочната нужда от здравни грижи, който бе приет от кабинета в края на декември и от който реално не зависи нищо. Така болничната експанзия продължава, а актуален нормативен документ, различчен от остарялата Национакна здравна карта от 2018 г., с който процесът да се регулира и ограничи, така че да отговаря на реалните потребности на обществото, все още няма. Здравните власти не бързат да направят нещо по въпроса, а непрекъснатата смяна на правителства и парламенти напълно обслужва бездействието им, както и бизнес интересите на инвеститорите.

Какво мисли МЗ

Официалният отговор на ведомството на д-р Асен Меджидиев за това каква е потребността от разрешаването на новите дейности, публикуваме вместо заключение, без редакция и без коментар:

„Потребността от създаване на лечебни заведения и незадоволените медицински потребности, както и потребността от извършване на нови медицински дейности от съществуващи лечебни заведения се обуславят от възможностите на заявителя да изпълни законоустановените изисквания, включително по отношение материално-техническа, апаратурна и кадрова осигуреност и от комплексната оценка, изготвена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор" по реда на чл. 37а или чл. 37б от Закона за лечебните заведения и послужила за вземане на Решение на Министерския съвет за одобряване създаването на конкретно лечебно заведение или за издаване на заповед от министъра на здравеопазването, с която се разрешават съответните нови медицински дейности". Изводи всеки може да си направи сам.


Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Част от този капацитет е в малки болници с местно значение, които са с изчерпващи се възможности за предоставяне на комплексни грижи, смятат властите

Държавата си препоръча да спре роенето на болници

Държавата си препоръча да спре роенето на болници

25% от леглата в тях са излишни, развитието им трябва да става в рамките на вече съществуващите, се казва в Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги

Роенето на болници скандализира и ПП

Роенето на болници скандализира и ПП

Поредното лечебно заведение е на път да се построи в Плевен, при това върху детска площадка и в нарушение на ЗУТ, алармираха днес от партията, визирайки проект на Търговска лига

КЗК отказа да се занимава със „Сърце и мозък

КЗК отказа да се занимава със „Сърце и мозък

Решението на комисията е по искането на частната болница за разглеждане на картел между лечебни заведения в Бургас

Още болници искат ред в сектора от президента

Още болници искат ред в сектора от президента

След Бургас и лечебните заведения в Плевен призовават властите да спазват здравната карта и дори да наложат мораториум за нови дейности

ТЛ строи „Мама и аз

ТЛ строи „Мама и аз" в Плевен

Тя се води за разширение на вече съществуващата болница „Сърце и мозък", за целта Общинският съвет утре ще гласува промяна в устройствения план на града
СО даде нужния терен за Детската болница

СО даде нужния терен за Детската болница

Той ще бъде приобщен към държавните имоти, които бяха избрани за изграждане на дългоочакваното лечебно заведение, каза кмета Йорданка Фандъкова
Нужен е закон за детската болница

Нужен е закон за детската болница

След поредния обществен скандал, проектът за Национална детска болница бе рестартиран от служебния кабинет. Правителството вече избра терен за нея в „Горна баня", предстои да се пусне и задание за проектирането и строежа й. Това ли е правилният път и дали ще се увенчае с успех, попитахме д-р Стоян Лазаров.

Някой има интерес от роенето на болници

Някой има интерес от роенето на болници

Писмо до президента с молба да се спазват законите и да се сложи ред в здравната система изпратиха пет болници от Бургас. Защо се стига до подобна ситуация, има ли нужда от нови легла и болници, попитахме д-р Цветомир Цветков.
Въпросът е в начина на взимане на решения

Въпросът е в начина на взимане на решения

Искаме да ни представят анализ и критерии за избора на терена за националната детска болница в Горна Баня, казва Надежда Цекулова
1 2 3 4 5 ... 10 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ