Коментар

От МЗ зависи дали ще изгубим парите по плана

23-01-2023 05:49
Професионалисти могат да напишат здравна стратегия и за два дни, така че да е готова до края на това Народно събрание, казва д-р Александър Симидчиев От МЗ зависи дали ще изгубим парите по плана
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Националната здравна стратегия 2030 отиде на поправителен. След убийствени критики депутатите от ресорната парламентарна комисия върнаха документа на ведомството на министър Асен Меджидиев, за да я пренапише. Има ли опасност да изгубим парите за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и колко бързо трябва да действа Министерството на здравеопазването, за да не се случи това. Тези въпроси зададохме на д-р Александър Симидчиев – депутат от „Демократична България".
Дали ще загубим финансирането или не от Плана за възстановяване и устойчивост в резултат на връщането на здравната стратегия за доработване в Министерството на здравеопазването, ще зависи от това, колко бързо това ще бъде направено.

Тя трябва да бъде преформулирана по подходящ начин.

В здравната комисия имаше няколко предложения, как това може да стане, какво е приемливо да се съдържа в нея. Има разлика между визия и стратегия. В стратегията трябва да има малко повече конкретика. За да няма негативни финансови последици за нас, оптимално това трябва да бъде задействано и свършено преди края на настоящето Народно събрание. Тя не е кой знае колко сложно нещо.

Когато една стратегия се прави от хора, които разбират

 какво е необходимо да се случи с хоризонт десет години напред, написването на такъв документ не е въпрос на повече от два – три дни. Периодът за съгласуване е по-продължителен, отколкото самото му съставяне. От тази гледна точка, старата стратегия беше под 100 страници. Личното ми мнение е, че една нова стратегия може да е и 25 – 30 страници, но не е въпросът в обема, а в същността.

Ако тя е адекватна на реалните проблеми, които стоят

пред нас – кадрови, демографски, изтъкване на профилактичната роля в системата, адекватното място на първичната здрава помощ и т.н., те трябва да залегнат в нея, като стратегически направления в следващите 10 години. Критериите трябва да бъдат ясни, а именно – къде сме сега, какво искаме да бъде след 10 години и как очакваме това да се случи в рамките на тези 10 години.

 

Ако аз трябваше да преработя стратегията, щях да напиша

 

какво представлява философията на здравната система. Тя представлява система на здраве-опазване, тоест фокусът е върху здравето и неговото опазване. На второ място ще поставя кадровата политика, която включва множество елементи, но така или иначе кадрите правят това, което в една система може да стане реалност и на трето място механизмът за финансиране. В момента ние значително се ограничаваме в това, какво и как се финансира здравната система и смятаме, че гражданите от лични вноски и по-точно от доплащане ще финансират това, което други източници не са дофинансирали.

 

Ние имаме нужда от цялостна концепция за задачите,

 

които си поставяме – колко ресурс ще е необходим, за да заделен планомерно от държавния бюджет, за да може това да се случи. Начинът на финансиране, кадровият състав и фокусът върху превенция и профилактика за мен са ключовите точки, върху които да се опре една истинска здравна стратегия в по-дългосрочен план. Всеки лев, вложен в профилактика, спестява 6 лева в терапия. При този недостиг на средства това, което разумно можем да се направи е да фокусираме по-малко хора да се разболяват, а не да лекуваме все повече и повече разболяващи се хора с все повече и повече скъпи подходи.

 

В комисията по здравеопазване на Народното събрание

 

все по-ясно се вижда нуждата и ползата от надпартийния консенсус. Когато го имаме, нещата вървят напред, в правилна посока. Няма залитане към едни или други решения, а има систематично надграждане на едни решения с други решения. Една такава сложна система, като здравеопазването, не може да бъде реформирана бързо. Трябва обаче да правим дори малките стъпки, които се правят в правилната посока.


Одобриха новия правилник на ИАМН

Одобриха новия правилник на ИАМН

Министерския съвет одобри проекта, който предвижда запазване на числеността и нови дейности за някои дирекции
Спешни медици заминават за Турция

Спешни медици заминават за Турция

Общо доброволците са близо 30, като сред тях има и травматолози и сестри, очаква се да заминат в близките дни, казаха от здравното министерство
Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

1 май е датата, която предлагат от НЗОК в отговор на недоволството на медиците, че няма готовност в НЗИС

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Хората да купуват лекарства и хранителни добавки от аптеките, да се консултират със специалист како да взимат, казва проф. Александър Оскар
Разследват фалшива реклама с лекар

Разследват фалшива реклама с лекар

Сигналът е подаден до Софийската градска прокуратура от началника на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска" проф. Александър Оскар
НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

Това се налага, заради сигнал, че все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозни нарушена репродуктивна функция, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Наши медици спасиха живота на македонец

Наши медици спасиха живота на македонец

В три държави отказали да оперират трахеята на 24-годишния Денис Кралевски, но хирурзите в УМБАЛ "Св. Анна" се пребориха за живота му със сложна и рядка интервенция
БЛС с нов адрес и официално

БЛС с нов адрес и официално

Централният офис на съсловната организация от 6 февруари вече се намира на ул. „Доспат" 2, обявиха оттам
Здравето и образованието не трябва да са стока

Здравето и образованието не трябва да са стока

XI-ият конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа" ще се проведе на 8 и 9 февруари. Ще изгубим ли финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост в сектор здравеопазване, очаква ли ни нова Жанвиденова зима и докога ще се разраства болничната мрежа, попитахме Димитър Манолов.
Ръст на младите лекари

Ръст на младите лекари

През 2014 г. те са били 8% от всички, а през 2021 г. – 16.7%, става ясно от писмен отговор на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 396 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ