сага

Липсва контрол над търговията с лекарства

20-01-2023 11:32
Износът трябва да става само при 100% наличност в страната, проф. Асена Сербезова е променила формулата на СЕСПА без да предприеме други мерки, заяви Асен МеджидиевЛипсва контрол над търговията с лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg

У нас липсва адекватен контрол над търговията с лекарства, а паралелен износ трябва да има само, ако наличностите в страната за изминалите 12 месеца са 100% от нужните вместо 65%. Това предвиждат последните констатации и идеи на здравното министерство за промени към момента. Те бяха представени от здравния министър Асен Меджидиев при поредната порция от размяна на обвинения между него и предшественичката му проф. Асена Сербезова по повод на това кой е виновен за липсата на медикаменти у нас.

Седем препоръки има в одита на „Информационно обслужване" (ИО), който бе направен през пролетта на миналата година по настояване на проф. Сербезова. От всички тях обаче тя е привела в действие само една – промяна на формулата на СЕСПА, така че да се намали броя на медикаментите, които попадат в забранителни списък за износ, стана ясно от думите на нейния наследник д-р Меджидиев. Затова той поиска отговор от нея още през следващата седмица защо се е получило така. Според него останалите констатации в одита са били за липса на автоматизирани процеси в системата, което позволява манипулация на данните, липса на механизъм за контрол над пазара и наличностите в него, както и на лицензиран софтуер.


От всички седем точки, нито една

не е поправена освен формулата, коментира Меджидиев и обясни какви мерки е предприел неговият екип досега. Сред тях са проверките на ИАЛ, които са показали, че има проблеми в търговията с лекарства.

Има разминаване на подадени справки от търговците, образувани са наказателни производства и може да има дори отнемане на лицензи, проверките ще продължат, докато системата заработи ефективно, каза здравният министър.


Проверяваме 20 продукта, за част 

от тях бе установено, че има износ, който не е бил отчетен в СЕСПА, обясни Богдан Кирилов, директор на ИАЛ. На този етап трима търговци са санкционирани, а с тях са ангажирани и други институции, ако има още нарушения, ще се прекратят разрешенията им за дейност. Лекарствата, при които са намерени проблемите са пулмикорд и инсулин, но към момента на износа те не са попадали в забранителния списък на СЕСПА.

Освен проверките, здравния министър ще предложи и промени в закона за лекарствата, но те няма да могат да бъдат приети заради очакваната липса на парламент.


Сред промените са смяна на формулата

на СЕСПА за изчисляване на недостига. Идеята е недостиг да се обявява, ако количествата медикаменти у нас са под 100% от нужните за пациентите на база 12 месечно потребление. В момента цифрите са 65% и 6 месеца, идеята преди няколко дни бе да станат 90% и 12 месеца, но днес вече процентът е 100.

Сред другите промени са мерки за по-добър контрол над търговците на едро и дребно. При определени нарушения обектите ще се запечатват със знаци, с които се забранява достъпа до тях, каза Меджидиев и добави, че ще очаква отговор по всичко казано от проф. Сербезова.


Нужно е да се спазва назначената терапия

Нужно е да се спазва назначената терапия

Само така ще се гарантира провеждане на назначената схема в пълния й вид и обем, казват от здравната каса
Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Възможността аптеките да отпускат само наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК е в ущърб на пациентите, казват от "Заедно с теб"
Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

1 2 3 4 5 ... 191 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ