пълна промяна

Здравната стратегия на поправителен

19-01-2023 19:02
Липса на цели,приоритети, реформи и дори на логика видяха депутатите от ресорната комисия в документа, който върнаха на МЗ за преработкаЗдравната стратегия на поправителен
Clinica.bg

press@clinica.bg

Националната здравна стратегия 2030 отиде на поправителен. След убийствени критики депутатите от ресорната парламентарна комисия върнаха документа на ведомството на министър Асен Меджидиев, за да я пренапише.

Липса на заложени цели,приоритети, реформи и дори на логика видяха депутатите от здравната комисия в документа на МЗ. Той бе внесен в парламента от екипа на служебния министър Асен Меджидиев. Начало на дебата сложи проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.


Това е един тюрлю гювеч,

заяви той. И обясни, че в стратегията няма очертани тенденции, нито дори логика, няма таблици и т.н. Според него документът е преписан от Плана за възстановяване и устойчивост. Предлагам да се върне за доработване, предложи проф. Ангелов. Думите му бяха подкрепени и от останалите му колеги.


Меко се изрази проф. Ангелов,

стратегията не отразява реалните проблеми в системата, пациентът не е във фокуса на стратегията, няма яснота изпълнени ли са целите досега, не са предвидени мерки за намаляване на доплащането, каза Маргарита Генчева от „Възраждане".


По-умерени бяха от ДБ и ПП,

тъй като се притесняват, че неприемането на стратегията може да застраши средствата за здравеопазване по Плана за възстановяване.

Не намирам, че стратегията изобщо не става, част от текстовете и структурата са добри, но темите не са разработени с еднакъв стил, това са резултатите заради честата смяна на министри, каза д-р Александър Симидчиев.


Доста неща могат да се кажат,

някои вече бяха казани, няма да се повтаряме, но този документ е необходим и заради Плана за устойчивост и възстановяване, каза и доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната" и предложи, вместо да я отхвърлят, да се опитат да я подобрят за кратко време.

Стратегията защити д-р Александър Златанов от МЗ.


Прекалено критични сте, тази

стратегия не е продукт на последните 6 месеца, ние само я внесохме, по-голяма конкретика може да се сложи в плана към нея, тя е един стратегически документ, смятам, че не бива да я отхвърляме, а да я доработим и да приложим план към нея, както и контроли към нея, за да знаем когато нещо не правим като хората, каза той.


Предвид мнението на народните

представители няма да предложа стратегията за гласуване сега, а да гласуваме отлагането й, предложи доц. Тонев. Колегите му от ГЕРБ и „Възраждане" обаче настояха да се гласува нейното отхвърляне. В крайна сметка депутатите решиха да не приемат стратегията на МЗ, а да я върнат за пълна преработка.


14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 450 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ