времена и нрави

Зелена светлина за онлайн лечението

19-01-2023 18:14
Депутатите в ресорната комисия подкрепиха на първо четене спорния законопроект на ДБ, с който се създава здравен съвет на държавна издръжка и се вменяват нови задължения на пациентитеЗелена светлина за онлайн лечението
Clinica.bg

press@clinica.bg

Депутатите от здравната комисия приеха с 13 гласа „за" спорния законопроект за промени в Закона за здравето на д-р Александър Симидчиев от „Демократична България". С него се предлага създаване на Съвет в парламента на държавна издръжка, който да предлага политики и да следи за изпълнението им, вменяват се отговорности на пациентите да докладват на лекарите какво е състоянието и лечението им, и се регламентира онлайн лечението.

Три са причините за предлагането на закона – бурните времена и невъзможността за постигане на междупартиен консенсус, целта на съвета е да се намери надпартиен консенсус, на второ място – да се постигне баланс между права и задължения на пациентите, а на трето място да се регламентира телемедицината, мотивира предложенията си д-р Симидчиев пред колегите си.


Въпреки че се чуха не малко забележки,

проектът бе подкрепен от здравните власти и НЗОК.

Принципно подкрепяме промените, имаме някои технически предложения., каза д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК.


Смятаме, че е нужно да се направи

по-широко обществено обсъждане на промените, които засягат правата на пациентите, а дигиталната медицина трябва да се регламентира в Закона за лечебните заведения, стана ясно от думите на зам. здравния министър д-р Александър Златанов, но ведомството му изрази положително становище.

Проектът е обсъждан с нас и го подкрепяме, вземам си бележка, че е нужно публично обсъждане, но и трите теми са много фундаментални, те съществуват в момента, но нерегламентирано, каза доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната".


От ГЕРБ бяха по-умерени в коментарите си.


Ние подкрепяме проекта само, за да е ясно, че здравеопазването няма цвят и е нужно да постигнем консенсус, затова ще подкрепим закона на първото четене, само за да се види, че има надпартиен консенсус, каза проф. Костадин Ангелов. В крайна сметка депутатите дадоха зелена светлина на проекта.


Народните представители в здравната комисия

приеха на първо четене и проекта за промени в Закона за здравето на доц. Васил Пандов от ПП. С тях се предлага да отпадне нуждата от хартиени копия на електронните здравни документи, които стават част от НЗИС, както и да има по-добра свързаност между системите на НАП, ГРАО и НЗИС, така че да се верифицира осигурителния статус на пациентите, както и да се даде възможност за превантивен контрол над записите от страна на лечебните заведения.


Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
1 2 3 4 5 ... 451 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ