парламент

НЗОК с временен управител до 6 месеца

19-01-2023 17:50
Субсидии от МЗ ще има не само за областните, но и за общинските и държавните болници, решиха депутатите на второ четене в ресорната комисияНЗОК с временен управител до 6 месеца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Депутатите от здравната комисия приеха да се удължи срока, в който касата може да се управлява от нейния подуправител, на 6 месеца. Причина за това стана преждевременното прекратяване на мандата на проф. Петко Салчев през миналата седмица в условията на политическа криза и нестабилен парламент.

Поправките в Закона за здравното осигуряване бяха предложени от проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ по време на второ четене в ресорната комисия на измененията в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) за субсидирането на държавните болници.


В момента подуправител може

да изпълнява функциите до 30 дни, предвид политическата нестабилност предлагаме да удължим срока на до 6 месеца, обясни проф. Ангелов. Идеята бе подкрепена от МЗ и председателя на здравната комисия - доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната".


Смятаме, че е много важно да се

гарантира непрекъсваемостта на работата на НЗОК, хубаво е подуправителят да може да бъде заместван от държавен служител също така, каза д-р Александър Златанов, зам. министър на здравеопазването.

Поправките дават възможност системата да не се съобразява с това има ли работещ парламент или не, допълни доц. Тонев.


Депутатите приеха и промените в

ЗЛЗ за субсидиране от МЗ на областните болници по предложение на ГЕРБ. Колегите им обаче направиха някои уточнения. Тази възможност за субсидии ще бъде предоставена не само за областните, както беше първоначалния вариант, но и за общинските и 100% държавните болници. Поправките бяха предложени от депутатите Васил Пандов от „Продължаваме промяната" и Марио Рангелов от ДПС. Средствата ще се използват приоритетно за гарантиране възнагражденията на персонала, тока и водата в лечебните заведения.


Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
1 2 3 4 5 ... 451 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ