Резултати

Ефектът „Москов“ при високото кръвно

31-05-2017 06:45
Пациентите с есенциална хипертония намаляха, разходите на касата се вдигнахаЕфектът „Москов“ при високото кръвно
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
По-малко пациенти са получили безплатни лекарства за есенциална хипертония, а касата е платила повече за тях. Това е резултатът от една от последните промени на бившия здравен министър Петър Москов, с която монотерапията за тази диагноза започна да се реимбурсира на 100% от обществения фонд от началото на тази година.

Общо 165 610 пациенти са получили лекарства по здравна каса за есенциална хипертония за първите три месеца на тази година, като 131 667 са били на монотерапия. През същия период на миналата година НЗОК е платила за 191 382 души, като 159 841 от тях са били на монотерпия, показва официална справка на НЗОК за clinica.bg.

Въпреки че по-малко пациенти са получили медикаменти, реимбурсирани от обществения фонд, той е увеличил разходите си за тях. За първите три месеца на тази година касата е платила 2.8 млн. лв., а за миналата – 2.3 млн. лв. Само за монотерпията за есенциална хипертония пък фондът е увеличил плащането си от 1.1 млн. лв.на 1.8 млн. лв. Нарастването на средствата за тримесечието се дължи на увеличаването на реимбурсацията на медикаментите над два пъти до 100%.

Целта на пълното покриване на монотерапията за есенциална хипертония, според тогавашния екип на здравното ведомство, трябваше да разшири и подобри достъпа до лечение. Очевидно обаче това не се случи. Най-вероятната причина за това е, че тези медикаменти са много евтини и доста хора продължават да си ги купуват сами, вместо да ползват услугите на здравната каса, тъй като преди това трябва да ходят при джипито си. Масово цените им са от близо 1 лев до 4 лева. За сметка на това обаче, се изпълни очакването на касата и фармацевтите да се увеличат обществените разходи за тези медикаменти. Това се случва на фона на нов дефицит, който се очаква в края на годината. Според прогнозите на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов той ще е в размер на над 100 млн. лв.

Това не е единствената промяна на бившия здравен министър, която завърши с подобен спорен финансов ефект. Такъв беше резултатът и от въвеждането на пръстовите отпечатъци в болниците и твърдите лимити за клиниките, които са на път да фалират някои от тях.


Бойко Пенков поема лекарствата

Бойко Пенков поема лекарствата

Болниците се поделят между него и д-р Стефановски, а Добромира Карева ще отговаря за общественото здраве

Обновяват фарма ръководството по инфекциозни болести

Обновяват фарма ръководството по инфекциозни болести

Цели се да се допълни лекарствената терапия при състояния, причинени от цитомегаловирус, става ясно от проект за промени в Наредба на МЗ
Терапията за редки болести - безплатна и за големи

Терапията за редки болести - безплатна и за големи

Промените в Закона за здравето вече са обнародвани в Държавен вестник, но те не решават проблема на пациентите, които вече са навършили пълнолетие
Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Започна анкета за нагласите на специалисти и студенти по темата, публикувана е на електронната страница на БЛС
МЗ поднови ветото на износ на инсулин

МЗ поднови ветото на износ на инсулин

Новата забрана важи месец, тя е за всички лекарства, които понижават кръвната захар и за антибиотиците за деца
Обновяват ръководството по неврология

Обновяват ръководството по неврология

Предлага се нов терапевтичен подход за пациенти с Паркинсон, в документа да има и раздел за разстройството на съня, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Това стана по време на експертна среща, организирана от асоциацията "Медтех България"
Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Какви са резултатите от постоянната властова въртележка през последните години, защо политическите партии не слагат ред в сектора, какво да очакваме от новия министър, попитахме д-р Румяна Тодорова.

1 2 3 4 5 ... 151 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ