равносметка

30 млн. за неразрешени лекарства

19-01-2023 06:01
Средната терапия на човек през миналата година е била 109 хил., показва справка на здравната каса30 млн. за неразрешени лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg

Около 30 млн. лв. е дала здравната каса през миналата година за приложението на неразрешени за употреба у нас лекарства в болниците. Това става ясно от официален отговор на институцията до clinica.bg.

Неразрешените за употреба медикаменти се вкарват у нас за пациенти, за които няма друга алтернатива на лечение. Редът за това е регламентиран в чл. 266а от закона за лекарствата. Обикновено това са два вида медикаменти – или по-стари, които заради ниските си цени фирмите са изтеглили от пазара ни, или нови и скъпи, които обаче нямат регистрирана цена за България. И в двата случая лечението с тях става в болниците, вносът им със специално разрешение на ИАЛ по списък, който утвърждава здравното министерство, а плащането обикновено е от здравната каса.


От началото на миналата година

до 1 декември по това перо касата е платила 28.4 млн. лв. за лечението на 259 души. Това означава, че средният разход на месец е бил над 2 млн., а на пациент над 109 хил. лв. годишно. За същия период Изпълнителната агенция по лекарствата е одобрила 750 протокола за внос на 144 неразрешени медикаменти у нас, като сред тях има повтарящи се молекули, но в различни разфасовки, показва официална справка на институцията до clinica.bg. Лекарствата са за различни заболявания. Сред тях има антибиотици, за високо кръвно и други ССЗ, за събуждане след операция, за интравенозно хранене на бебета, за КОВИД, витамини, за малария, за глаукома, за ревматоиден артрит, и дори определена разфасовка на аспирин. Най-многобройната група обаче е за онкологични заболявания.


Въпреки че това е опция, която

дава възможност на пациентите у нас да получат лечение, когато няма друг начин, тя крие и много негативи. От една страна специалният ред затруднява снабдяването с медикаменти болниците и медицинските специалисти, което поставя в риск и осигуряването на самата терапия за хората. От друга страна този начин води до оскъпяване на лечението, защото специалният ред на доставки заобикаля официалното ценообразуване в страната и позволява на търговците да слагат по-високи цени. Въпреки че за тези проблеми се знае отдавна, засега властите не предприемат промени.


Нужно е да се спазва назначената терапия

Нужно е да се спазва назначената терапия

Само така ще се гарантира провеждане на назначената схема в пълния й вид и обем, казват от здравната каса
Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Възможността аптеките да отпускат само наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК е в ущърб на пациентите, казват от "Заедно с теб"
Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

1 2 3 4 5 ... 191 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ