Статистика

Шампиони сме по пушене в ЕС

30-05-2017 13:45
Цигарите нанасят щети за 544 млрд. евро на Стария континент, но остават Шампиони сме по пушене в ЕС
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българите са шампиони по пушене в Европейския съюз. През 2014 г. страната ни е изпреварила дългогодишния „лидер" Гърция, показват показват данните на „Евростат". Редовните пушачи у нас са 28.2% срещу 27.3% в южната ни съседка. Непушачите в България пък са с 2 на сто по-малко, отколкото в Гърция – 65.2 срещу 67.4%.

За сравнение, в Европа непушачите са средно 76.1 на сто, показват числата на „Евростат“, представени в доклада „Икономиката на цигарения дим“, който икономистът Димитър Събев коментира на пресконференция днес. Само 19.2 на сто от средните европейци палят редовно, а други 4.7% - в компания или с кафето.

Както Clinica.bg вече писа, момичетата у нас са по-големи любители на цигарите. При 15-годишните

редовно палят 30 на сто от девойките срещу само 20 на сто от момчетата

показват данните на Световната здравна организация (СЗО). Пушенето е свързано с 82% от случаите на рак на белите дробове, с 56% от карциномите на горните дихателни пътища, с 6% от други онкозаболявания, цитира изследване на Еврокомисията от 2009 г. Събев. Цигарите са „виновни“ още за половината белодробни болести, както и с 8 на сто от сърдечно-съдовите заболявания, обясни икономистът.
„Влошеното здраве и преждевременната смърт заради тютюнопушене нанасят щети в размер на 544 млрд. евро или 4.6% от брутния вътрешен продукт на Съюза. Но в същото време приходите от данъци и акцизи върху тютюневите изделия в ЕС също са внушителни“, призна Събев. „Те надхвърлят 100 млрд. евро. Сумата е многократно по-ниска от цитираните разходи от 544 млрд. евро, но проблемът се крие в това, че в огромната си част въпросните щети представляват оценка на нематериални вреди, причинени от смърт и болест. Разходите за здравната система и загубената производителност

струват „само“ 33 млрд. евро и данъчните приходи ги надвишават тройно

Ако правителствата не държат на живота и здравето на населението, те ще изберат видимите акцизи въпреки огромните, но невидими щети“, коментира още в доклада си Събев.

„През целия месец май РЗИ провеждат кампании. Имаме кабинети, които помагат с допълнителни консултации за тези, които искат да се откажат“, обясни на пресконференцията, посветена на тазгодишния Световен ден за борба с тютюнопушенето, зам.-здравният министър Светлана Йорданова, която се представи и като „бивш пушач“. „Кампаниите помагат дотолкова, че броят на непушачите се увеличава. Това обаче става с много бавни темпове – средно по 1% от ползващите тютюневи изделия се отказват годишно“, призна пък д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.


ПРЕЗ 2017 Г.


Пафкаме колкото французите


По-различни, актуални данни за броя на пушачите в ЕС обявиха днес от Еврокомисията. Те проследяват тенденциите от 2014 г. насам. Според изчисленията на „Евробарометър“, през 2017 г. най-страстни пушачи продължават да са гърците. 37 на сто тях палят цигара, показват числата. Българите пък пушат колкото французите. С 36% любители на тютюна с тях си делим второто място в ЕС. Трети са хърватите с 35 на сто. А на другия полюс е Швеция. В скандинавската страна едва 7% посягат към цигарите.

Въпреки че все повече европейци загърбват порока, тютюнът сред младите става по-популярен, показват още числата. От 2014 г. младежите между 15 и 24 години, които пушат, са се увеличили от 25 на 29 на сто.

В същото време електронните цигари държат доста нисък дял. Едва 2 на сто ги предпочитат пред тютюна. Но пък 15% от европейците са се изкушавали да опитат какво е пушиш е-цигара. 


ECDC със съвети за Олимпиадата

ECDC със съвети за Олимпиадата

Глобата за пушене на забранени места вътре или навън във Франция е 450 евро, предупреждават оттам
Съдът на ЕС с решение за ваксините срещу К-19

Съдът на ЕС с решение за ваксините срещу К-19

Магистратите постановиха, че Европейската комисия не е предоставила достатъчно информация на обществото за покупките им
50% от смъртните случаи на рак са предотвратими

50% от смъртните случаи на рак са предотвратими

Това се отнася и до 40 на сто от нововъзникналите, достатъчно е да се започне здравословен начин на живот, сочи проучване
Още случаи на птичи грип в САЩ

Още случаи на птичи грип в САЩ

Заразени са петима работници от ферма в Северно Колорадо, те са потвърдени от CDCP
Ваксинациите по-малко от преди пандемията

Ваксинациите по-малко от преди пандемията

2,7 млн. деца на планетата са без имунизация или са с незавършен цикъл през 2023 година, сочи доклад на СЗО и УНИЦЕФ
Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Още 4 са получили медицинска помощ извън клиника, всички случаи са в САЩ и бяха докладвани от CDC
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Това е третата такава операция в страната, оперираният е възстановил гласа си и дори е запазил бостънския си акцент
СЗО одобри самотест за хепатит С

СЗО одобри самотест за хепатит С

Версията е специално разработена за употреба от непрофесионални потребители
Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Това става възможно за повечето студенти, след като висшето училище получи 1 млрд. долара от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг
1 2 3 4 5 ... 132 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ