Тенденция

Райският газ продължава да е на мода

12-01-2023 14:19
10 на сто от младежите между 15 и 29 години са склонни да толерират „леките” наркотици, но по-силните остават табу, показва изследване на ГалъпРайският газ продължава да е на мода
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хелият и райският газ продължават да са на мода сред младежите у нас. Ежедневната им употреба обаче не е толкова разпространена. Това показват резултатите от проучване на „Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на Министерството на младежта и спорта. Tо е национално представително за младите хора от 15 до 29 години, като са интервюирани 1008 души.
4,1% от запитаните казват, че познават свои връстници, които всеки ден употребяват райски газ и 1,1% – хелий. Дяловете са значителни, като се имат предвид естеството и потенциалните ефекти на употребяваните вещества, уточняват от „Галъп интернешънъл болкан". 17.2% са отговорили, че познават "употребяващи веднъж седмично или малко по-често", което по същество означава редовна употреба на райски газ.

 

По-младите сред участниците в изследването

 

са в значително по-голяма степен изложени на опасност от потенциална употреба. На този фон декларативната склонност на българските млади, да определят употребата на наркотици като приемлива, все пак е минимална. Запазва се регистрирана и в предишни изследвания разлика в отношението към т.нар. „леки" и „тежки" наркотици. Около една десета от запитаните са склонни да оправдаят употребата на леки наркотици. Тежките наркотици обаче остават табу на декларативно ниво за младежите у нас.

 

Употребата на марихуана също не е необичайна

 

за средата на младите хора у нас. Около една десета казват, че имат познати на своята възраст, които я употребяват всеки ден. Около една пета пък казват, че имат приятели, за които редовната (не по-малко от веднъж седмично, макар и не всеки ден) употреба е нещо обичайно. Вземането на тежки наркотици закономерно по-скоро се премълчава от младежите у нас.

 

Данните показват, че значителна част от младежите

 

у нас са пушачи на традиционните тютюневи цигари. 40 на сто заявяват, че на практика всеки ден пушат. 14% от младежите под 18-годишна възраст също не се притесняват да заявят, че са пушачи. Алтернативите на традиционните цигари изглежда не са успели да ги изместят в консумацията сред младежите у нас. Електронни цигари с течност или с нагряване на тютюна са по-слабо популярни. Въпреки това, подобни „по-здравословни" алтернативи се употребяват периодично от около и над една десета от българските млади.

 

Оказва се, че алкохолът също не им е чужд.

 

Слабите алкохолни напитки, като бира и вино, се оказват ежедневна консумация за 7,3% от запитаните. Над една четвърт пият леки алкохолни напитки по-рядко, но не по-малко от веднъж седмично. Употребата на силни алкохолни напитки също не е чужда в ежедневието на българските млади. Двама от всеки петима, например, заявяват, че познават свои връстници, които ежедневно употребяват концентриран алкохол. Резултатите от проучването показват също, че благотворителната и доброволческата дейност, като цяло, все още не се радва на голям интерес сред младите хора в България.

 

32,2% от запитаните са участвали в благотворителни,

 

а 27,2 на сто в доброволчески инициативи. Оказва се, че социалните мрежи се превръщат в основна платформа за изразяване на гражданска позиция сред младите. Това става ясно от отговорите на 21,3% от запитаните. 18,6 на сто заявяват, че участват в акции по защита на природата. Половината от запитаните младежи казват, че познават свои връстници, които поне година нито учат, нито работят, нито по някакъв друг начин работят за повишаване на своята квалификация. Те определят това като израз на мързел и безотговорност.


Властите ще борят опасен наркотик

Властите ще борят опасен наркотик

Той е синтетичен и е 100 пъти по-активен от хероина, за да се справим създаваме координационен механизъм, обясни премиерът акад. Николай Денков
Подобряваме процеса по осиновяване

Подобряваме процеса по осиновяване

Това включва и процедурата за достъп до информация за произхода на децата, казват от ПП-ДБ за проекта за изменения в Семейния кодекс
Санират и обновяват 840 социални услуги

Санират и обновяват 840 социални услуги

Това ще стане със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, в тях са настанени 17 500 деца и възрастни
Нужна е дългосрочна стратегия за детето

Нужна е дългосрочна стратегия за детето

Трябва да се изгради цялостен подход за планиране на кадровия ресурс и обезпеченост със специалисти, казват от БАПЗГ
Започваме обучение по спешна помощ в яслите

Започваме обучение по спешна помощ в яслите

Искаме по-лесни специализации за медицинските сестри по педиатрични грижи, казва Милка Василева
В София раждат на 30,5 години, в Сливен – на 22

В София раждат на 30,5 години, в Сливен – на 22

Висшистките дават живот на първа рожба по-късно, отколкото тези с основно и средно образование
Всяко второ дете по 5 пъти дневно в мрежите

Всяко второ дете по 5 пъти дневно в мрежите

25% прекарват повече от пет и половина часа всеки ден, 70 на сто са в Интернет между 60 и 360 минути
Да защитим децата от хазарата

Да защитим децата от хазарата

Петиция за забрана на рекламирането му събра над 4 000 подписа за броени дни, тя е инициирана от Националната мрежа за децата и Асоциация „Родители"
Жените без работа и образование по-многодетни

Жените без работа и образование по-многодетни

Броят на българките във фертилна възраст се е стопил до 1.295 млн. през миналата година, показват данните на НСИ

Всеки втори работещ младеж с мускулно-скелетните смущения

Всеки втори работещ младеж с мускулно-скелетните смущения

Превенцията на тези проблеми трябва да започне още от училище, казват от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ