Опасност

Всяко второ дете по 5 пъти дневно в мрежите

10-01-2023 14:47
25% прекарват повече от пет и половина часа всеки ден, 70 на сто са в Интернет между 60 и 360 минути Всяко второ дете по 5 пъти дневно в мрежите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето и Черноморска академия за сигурност, проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.
Най-често те използват приложения като Тик ток, следван от Снапчат и Фейсбук. 25% са в интернет пет и повече часа на ден. Освен използването на социални мрежи, близо 70 на сто от децата са в Интернет секидневно между един и три часа.

Положителна е тенденцията на увеличаване на учениците,

които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, като 38% са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 20% говорят по темата само с приятели.

 

Проучването показва още, че близо 77 на сто от тях

 

ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн. 10% ще сигнализират първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Близо 12 процента заявяват, че няма да потърсят никъде помощ и ще се опитат да се справят сами. На въпрос дали са изпадали в ситуация на дискомфорт в нета, 75% отговарят, че не са. 14 на са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки, че са сигнализирали компетентните институции.

 

Близо 90 на сто от децата разбират за тормоз в онлайн

 

пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяването на слухове. Повече от половината деца, участвали в проучването – 552 са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид. 55 процента от учениците играят в мрежа с хора, които не познават.

 

66% са получавали покани за приятелство от непознати,

 

22 на сто споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34 процента познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

 

Почти на 100 процента от децата сърфират през мобилен

 

телефон. Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри. Това е второто проучване за ползваенто и нагласите на децата и подрастващие в социалните мрежи. Според анализ на Черноморска академия за сигурност, предоставен на ДАЗД, между двете проучвания се отчита положителна тенденция и нарастване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на децата си.

 

Увеличение с 6 процента се наблюдава и при тези от тях,

 

които заявяват готовност да говорят с майките и бащите си и да сигнализират, ако има опит да бъдат тормозени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година. Като една от причините за тези числа, Черноморска академия посочва в анализа си програмата "Киберзащитници", която е с участието на Държавната агенция за закрила на детето. Тя е създадена да повиши информираността на обществото за превенция на кибертормоза срещу деца в мрежата. През настоящата година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната.


Властите ще борят опасен наркотик

Властите ще борят опасен наркотик

Той е синтетичен и е 100 пъти по-активен от хероина, за да се справим създаваме координационен механизъм, обясни премиерът акад. Николай Денков
Подобряваме процеса по осиновяване

Подобряваме процеса по осиновяване

Това включва и процедурата за достъп до информация за произхода на децата, казват от ПП-ДБ за проекта за изменения в Семейния кодекс
Санират и обновяват 840 социални услуги

Санират и обновяват 840 социални услуги

Това ще стане със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, в тях са настанени 17 500 деца и възрастни
Нужна е дългосрочна стратегия за детето

Нужна е дългосрочна стратегия за детето

Трябва да се изгради цялостен подход за планиране на кадровия ресурс и обезпеченост със специалисти, казват от БАПЗГ
Започваме обучение по спешна помощ в яслите

Започваме обучение по спешна помощ в яслите

Искаме по-лесни специализации за медицинските сестри по педиатрични грижи, казва Милка Василева
В София раждат на 30,5 години, в Сливен – на 22

В София раждат на 30,5 години, в Сливен – на 22

Висшистките дават живот на първа рожба по-късно, отколкото тези с основно и средно образование
Райският газ продължава да е на мода

Райският газ продължава да е на мода

10 на сто от младежите между 15 и 29 години са склонни да толерират „леките" наркотици, но по-силните остават табу, показва изследване на Галъп
Да защитим децата от хазарата

Да защитим децата от хазарата

Петиция за забрана на рекламирането му събра над 4 000 подписа за броени дни, тя е инициирана от Националната мрежа за децата и Асоциация „Родители"
Жените без работа и образование по-многодетни

Жените без работа и образование по-многодетни

Броят на българките във фертилна възраст се е стопил до 1.295 млн. през миналата година, показват данните на НСИ

Всеки втори работещ младеж с мускулно-скелетните смущения

Всеки втори работещ младеж с мускулно-скелетните смущения

Превенцията на тези проблеми трябва да започне още от училище, казват от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ