Коментар

Пикът на грипа ще е в края на януари

10-01-2023 07:00
Новият подвариант на Омикрон е по-заразен, но не е по-опасен, възможни са ограничителни мерки за около седмица, казва проф. Ива ХристоваПикът на грипа ще е в края на януари
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
В България вече е секвениран новият подвариант на омикрон – ХВВ.1 Същевременно расте и броят на случаите заболели от грип. По-заразен и по-тежко ли протича новият подвариант, очакват ли се ограничителни мерки и дървена ваканция за учениците. Това попитахме проф. Ива Христова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Новата разновидност на Омикрон - ХВВ.1 е факт вече и у нас. От 21 ноември до 14 декември, от общо 74 проби на коронавируса той е открит при две от тях.

През следващата седмица ще имаме нови данни

от секвенирани проби, катината ще е по-ясна. Той беше доказан най-напред през месец август в Индия, а от октомври доби много широко разпространение в Азия, а след това в САЩ и Великобритания. В последните седмици случаите, причинени от него нарастват и в страните от Западна Европа, за което предупреждават непрекъснато и националните здравни служи.

Той е много по-заразен от сегашните разновидности.

Ако една седмица общата инфектираност с ФВВ.1 е 20 на сто, то през следващата вече е 40 процента, тоест стига до доминиране много бързо. Причината е факта, че се свързва по-лесно и по-добре с рецепторите в нашите е епителни клетки – по-лесно ни инфектира. В същото време той заобикаля имунната ни система. Това означава, че антителата, които идват да го посрещнат и блокират не могат добре да се свържат с него, тъй като той е доста променен и те няма как да го разпознаят и да го неутрализират напълно. Така се обяснява, защо ХВВ.1 напредва така бързо.

 

Ваксините обаче не са безсилни пред него, напротив.

 

Освен антитела, ние имаме и обучени клетки – Т-лимфоцити. След преболедуване и особено след ваксиниране, те показват запазена активност и добра неутрализация. Те са нашата най-надеждна защита. Ваксинираните хора, особено с адаптираните ваксини, които съдържат и Омикрон 4.5, чиито подвариант се явява коментираният, особено с поставен наскоро бустер показват много по-добра подготвеност срещу него. Тези ваксини предпазват, защото имунната система е бучена и може да унищожи и този подвариант независимо, че до известна степен той е променен.

 

В този смисъл ваксините са нашето най-силно оръжие

 

и въобще не са безсилни. Сега поставен бустер води до 50-кратно повишение на имунния отговор така, че дори да не са съвсем свързани антителата при това изобилие на антитела се гарантира по-доброто изчистване на този подвариант. Независимо, че ХВВ.1 е по-заразен, причиненият от него КОВИД-19 не протича по-тежко спрямо останалите подварианти на омикрон. Той не причинява съществен наплив към болниците, защото пациентите не са тежко болни. Те не са с дихателна недостатъчност, нямат необходимост от допълнителен кислород.

 

Заболяването преминава с кашлица и отпадналост за седмица.

 

Ако започне надигането на нова вълна от КОВИД-19, както се очаква до месец, ще бъдат въведени и известни мерки. Не бива да забравяме, че освен коронавируса има и грип. В момента превес взе тип АH1N1, след като първоначално AH3N2 имаше лидерска позиция. Пандемичният, както е известен още АH1N1 се разпространява много бързо, затова и маме доста заболели.

 

Към момента нямаме доказани случаи на грип от тип В.

 

Обикновено първите случаи от него се появяват към края на вълната. Хубавото в случая е, че щамовете, които откриваме са включени в противогрипните ваксини. Който е успял и се е ваксинирал, е предпазен до голяма степен. Интересът към тези ваксини в последните години се оказва по-голям, отколкото количествата, които Министерството на здравеопазването успява да достави. Очаква се грипната вълна да нараства. Не може да се каже с точност, но се предполага, че в края на януари – началото на февруари вероятно тя ще достигне своя пик и ще започне да намалява.

 

Дали ще има епидемия или не зависим от това, до какви

 

стойности ще достигнат случаите. Обявяването на ограничителни мерки и съответно дървена ваканция за учениците зависи от тях. Все още е рано да се каже кога ще бъде тя. Все още сме далече от обявяването на епидемия. Във всички случаи пиковите стойности на грипа няма да бъдат преди края на този месец, когато е възможно да бъдат въведени известни ограничителни мерки за около една седмица.


Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
 БЧК с чатбот във Viber

БЧК с чатбот във Viber

Приложението ще предоставя информация за КОВИД-19, ваксинацията и ще дава възможност за консултация с психолог
ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

Става дума за изменение в сроковете им, а не за прекратяване на договорите, казва говорител на Европейската комисия
България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

Принудата държавите да купуват големи количества, които след това се унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова и за ЕС, каза д-р Асен Меджидиев
SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

ECDC премахна от листата BA.2, BA.4 и BA.5 от листата, замени ги с техни наследници от интерес и под наблюдение 

В. Търново пред грипна епидемия

В. Търново пред грипна епидемия

За значително повишаване на заболяемостта в края на февруари, съобщават от Регионалната здравна инспекция
Намаляват доставките на Ремдесивир

Намаляват доставките на Ремдесивир

Минималните заложени количества ще бъдат редуцирани с изменение в договора, реши кабинетът
Връщаме се към обичайните нива на смъртност

Връщаме се към обичайните нива на смъртност

Отрицателната свръхсмъртност за декември 2022 г. означава, че тя е била по-ниска отколкото през декември 2016-2019 г., казва Магдалена Костова

Ирационално е да купуваме още ваксини за КОВИД

Ирационално е да купуваме още ваксини за КОВИД

През 2023 г. ще бъдат бракувани 2.8 млн. дози, няма как да обясним на обществото защо се дава финансов ресурс за тях, след като ще бъдат унищожени, каза д-р Асен Меджидиев

Извънредната смъртност не е показателна

Извънредната смъртност не е показателна

Тя не представя реалната картина, а само съотношения, истината е, че пак сме първи в класацията, казва проф. Христо Хинков
1 2 3 4 5 ... 465 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ