Консулт

Препоръки при пътуване в Китай

05-01-2023 13:25
Към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки към пристигащите оттам, казват от здравното министерство Препоръки при пътуване в  Китай
Clinica.bg

press@clinica.bg
Значителен ръст на новите случаи на КОВИД се наблюдава в Китай през последните седмици. Това повдигна въпроса необходимо ли е въвеждането на мерки, като някои европейски държави прибегнаха до такива. Според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията вариантите циркулиращи в Китай, вече ги има и в Европа, затова и не са предизвикателство за населението. У нас ситуацията остава спокойна, като средната заболеваемост е изключително ниска - 28.63 на 100 000 души, a мерки не се планират. ЕК излезе с препоръки към пътуващите до и от Китай, които здравното министерство у нас разпространи. Ето какво предвижда те.
Епидемична ситуация

През последните седмици броят на случаите на КОВИД-19 в Китай се увеличи значително. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от извършените изследвания за целогеномно секвениране на проби, взети през м. декември от заболели лица в Китай, е установено, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече циркулират в ЕС и като такива не са предизвикателство за населението на ЕС. Като се има предвид по-високият имунитет на населението в ЕС/ЕИП, както и предишната поява и последващата замяна на вариантите, които понастоящем циркулират в Китай, с други подварианти на Омикрон в ЕС/ЕИП, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП.
Няма нужда от мерки

 

В тази връзка към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай.

Европейската комисия изготви препоръки за лицата от ЕС/ЕИП, на които предстои пътуване до Китай, както и за лицата, пристигащи от Китай в държави членки на ЕС/ЕИП, за спазване на основните противоепидемични мерки като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа дистанция.

 

Препоръки

 

Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас. Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви симптоми на КОВИД-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение. Ваксинацията и повишаването на броя на ваксинираните лица остава важна част от мерките за контрол на заболяването. Преди заминаване всички пътници следва да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу КОВИД-19, включително бустерни дози.

По време на пътуване маските за лице са сред най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.

Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки.

 На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска. Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни, да спазват добра хигиена на ръцете, да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.


Нов прием по проект „Родители в заетост“

Нов прием по проект „Родители в заетост“

По него ще могат да бъдат наемани детегледачи срещу минимална работна заплата и осигуровки за сметка на държавата
Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
Стресът в офиса удря сърцето и кръвното

Стресът в офиса удря сърцето и кръвното

55 часа работа седмично увеличават с 1.3 пъти повече риска от инсулт в сравнение с работещите по-малко, напомнят от КНСБ
 БЧК с чатбот във Viber

БЧК с чатбот във Viber

Приложението ще предоставя информация за КОВИД-19, ваксинацията и ще дава възможност за консултация с психолог
ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

Става дума за изменение в сроковете им, а не за прекратяване на договорите, казва говорител на Европейската комисия
България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

Принудата държавите да купуват големи количества, които след това се унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова и за ЕС, каза д-р Асен Меджидиев
SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

ECDC премахна от листата BA.2, BA.4 и BA.5 от листата, замени ги с техни наследници от интерес и под наблюдение 

Намаляват доставките на Ремдесивир

Намаляват доставките на Ремдесивир

Минималните заложени количества ще бъдат редуцирани с изменение в договора, реши кабинетът
E-протоколът за лекарства вече факт

E-протоколът за лекарства вече факт

От 1 март до 30 април е преходен период, по време на който все още ще могат да се издават и хартиени, казват от здравната каса
Над 103 хил. е-винетки за хора с увреждания

Над 103 хил. е-винетки за хора с увреждания

Толкова са предоставени безплатно от началото на годината до 27 февруари, през март изтича валидността на 20 464 документа издадени миналата година, казвта от АПИ
1 2 3 4 5 ... 463 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ