Статистика

Липса на кадри мъчи болниците

29-05-2017 07:12
Това е най-честото нарушение в лечебните заведения, казват от ГИТЛипса на кадри мъчи болниците
Clinica.bg

press@clinica.bg
Липсата на кадри в здравната ни система се чувства все по-осезателно. Заради недостатъчното сестри и лекари болниците заобикалят трудовото законодателство. Едни от най-честите нарушения, които откриваме, е липсата на достатъчно персонал, за да бъде осигурена 24-часова дейност на лечебните заведения, казаха от Главна инспекция на труда (ГИТ) за clinica.bg.

Общо 691 здравни заведения е проверила инспекцията за миналата година, а констатираните нарушения са доста - 3 771. Най-голям брой от тях – 2 625, са свързани с трудовите правоотношения.

Тези, които са свързани с нарушение на работното време, полагане на извънреден труд или липса на нормални почивки са били 267. Забавени заплати или непокриване на извънреден труд инспекторите са установили в 1 123 случая.

Аналогична е картината и за първите четири месеца на тази година. През тях са

проверени 250 болници и медицински центрове

като са констатирани 1 381 нарушения. В 550 от случаите работодателите не са осигурили безопасни условия на труд. В останалите 821 са били нарушени трудовите правоотношения. Забавено изплащане на възнаграждения е имало 111 пъти, а неспазване на работното време и почивките - 118, сочат данните на ГИТ.

"Липсата на достатъчно персонал, за да бъде осигурена 24-часова дейност на болниците, води до надхвърляне на нормите за извънреден труд. Поради тази причина той често се залага дори в самите графици на отделенията, което е недопустимо от закона", казват от ГИТ. В много случаи инспекторите се натъкват на граждански договори, с които се прикрива извънредната работа при специалисти, които имат повече от един трудов договор. Контролните органи предприемат всички мерки, които им дава законът за отстраняване на нарушенията. Това обаче не води до генерално решение на проблемите, които произтичат от липсата на кадри у нас. Едно от преките му последствия е влошената грижа за пациентите, както и

бързото изхабяване на самите медици

Проблемът с липсата на здравни специалисти се задълбочава както заради постоянно нарастващия брой на лечебните заведения в страната, така и заради емиграцията на лекарите и медицинските сестри. Въпреки очевидните несъответствия на места с изискванията в медицинските стандарти, контролните органи в здравната система не затварят отделения заради недостиг на персонал. Здравните власти пък не спират роенето на болници.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ