Празнично

Да отворим душите си за любовта

24-12-2022 07:00
Няма нищо по-глупаво от това да се легитимираш с омраза към някого, това се вижда както в нашето общество, така и в нашия политически живот, казва епископ ТихонДа отворим душите си за любовта
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Коледа чука на вратата, хората се суетят за подаръци, нареждане на трапези, гиздене на елхата. Какво е духовното измерение на празника Рождество Христово, как достойно можем да посрещнем раждането на Иисус. Това попитахме Тивериополския епископ Тихон.
- Ваше Високопреосвещенство, едва ли има някой, който да не знае какво се е случило на Рождество Христово. Какво обаче е духовното измерение на това събитие за съвременния човек, живеещ в началото на третото хилядолетие?

- Съвременният човек е многопластов – от различни групи, религии, в зависимост от възрастта. За съжаление, доста голяма част от човечеството смята, че това е един весел празник, за който трябва да се похарчат много пари за подаръци, които да покажат статуса на живот на подаряващия ги. Това го отделя от истинския смисъл на празника, от начина, по който са го празнували нашите предци. От празник на смирението вече е превърнат в празник на разхищението.

- Как без елемента на разхищение можем да посрещнем светлото Рождество Христово, има ли рецепта?

- Не може от празник на празник да се сещаме, че това са Господски празници и да извадим една рецепта от интернет за това, как да го празнуваме. Рождество Христово предполага едно по-задълбочено замисляне. Първо, хората трябва да знаят какво празнуваме, какво е това важно нещо, което отбелязваме. А то е, че Господ Иисус Христос идва сред нас, човеците, в плът, за да може да ни помогне ние да преодолеем всички онези греховни настроения, да ни избави от безпътицата, в която сме.

- Все пак, какъв е приносът на Иисус Христос за човечеството?

- Трудно е да се обясни с две думи за невярващите, на незапознатите. Затова ще кажа само едно: нека помислят за това охолство, в което живеем и подредеността, се дължат на т. на. християнска култура. Тя означава и залага на зачитането на всеки един човек, независимо какъв е по образование, по социално положение, по интелигентност и способности. Независим от всички тези компоненти на личността той е еднакво ценен в очите на Господа. Всъщност, тази ценност е основният принцип на демокрацията. За мен това е един от основните извоювани моменти на християнството за човечеството. Без него – християнството, нямаше да имаме равнопоставеност, нямаше да имаме демокрация и всички онези принципи, които гарантират свобода и право на развитие на всеки един човек в обществото.

- Много хора казват, че постят, четат етикетите на продуктите, вманиачават се в съдържанието им. Това и е постът?

- Хранителният режим не е постене, а диета. Когато той, а ние го наричаме пост, е свързан с това да се отхвърлят колкото е възможно повече от ежедневните грижи, включително и това, какво ще ям аз днес, не е пост. Важното е хранителният режим да бъде сведен до такъв минимум, че ние да можем да настроим душите си до размисъл по отношение на какво точно е това, че скоро ще посрещнем радостта между хората от факта, че на 25 декември празнуваме раждането на нашия Спасител веднъж, че ни е спасил от първородния грях и второ, че ние е дал една рецепта, една заповед как ние може да се въздигнем духовно. Това, всъщност, се оказва и най-трудно за нас, човеците.

- Каква е тази рецепта?

- Обичай ближния, както себе си. Казал го е самият Иисус Христос. Само с любовта ние можем да преодолеем всички онези неразбирателства, алчността, която ни озверява. Любовта е самият път към нашето спасение както тук, на земята, така и на небето.

- Възможно ли е да бъдат обичани всички хора, дори враговете?

- Винаги, когато кажа, че трябва да обичаме всички хора, сякаш чувства контрареакцията: хайде, стига с тази любов към ближния. Враговете, всъщност, живеят сред нас. По някой път повече от нас. Ако ги мразим, отваряме и войни. От тях те не са напълно унищожени. Ние трябва да обичаме враговете си, но не и техните дела. Ние трябва да осъзнаваме, че те също са хора, но по някакво стечение на обстоятелствата са изпаднали в заблудата, че трябва да демонтрират своята твърдост и характер с това, че трябва да мразят. Няма нищо по-глупаво от това да се легитимираш с омраза към някого другиго. Това се вижда както в нашето общество, така и в нашия политически живот, да не говорим за местата, където се лее кръв и се извършва истинска разруха.

- В днешно време хората много крайно се диференцират по отношение на симпатията и антипатията, на любовта и на омразата. Защо стигнехме до това така силно подчертано разделение? Имате ли обяснение?

- Защото така е най-лесно. Първата реакция, която ние имаме е да зададем въпроса „Защо?" независимо дали това е вещ, музика, човек, влияние. Това е най-лесното. Много бързо, след като пренаредим кой е против това и кой е за това, започва и самото разделение. Симпатията и антипатията са неща, които са помагали на човека в онези стари времена, за да различава какво застрашава неговия живот и кое не. Ние, в ново време, вместо да ползваме свободната си воля се връщане към тези неща, за да разрешим проблема „за" или „против".

- Възможно ли е да не сме толкова категорични, да сме по-толерантни и какъв е пътят, за да стигне до омироворението, към което така ни призовава Христос?

- Напълно е възможно да преодолеем пречките и да постигнем омиротворението. Това обаче изисква хората да не се занимават само с всекидневните си неща, а да проявят малко смелост да погледнат в себе си. Следва да се попитат: Аз какво правя? Дали съм се отдал само на делничните проблеми или на тези до края на годината? Каква е целта ми в живота? Това е един дълъг процес, но не е невъзможно да се постигне омиротворението. Важното е да се пристъпи към решаването на този проблем. Повечето хора ще кажат, че го желаят, но щом бъдат призовани първо да погледнат в себе си се, оказва, че не желаят. И това е така, защото почти всички ние не се харесваме вече.

- Ако обаче се вгледаме в себе си, както съветвате, и видим нещо ужасяващо, видим омраза, неотзивчивост, грубост, прелюбодейство, лъжа, това няма ли да ни отчае да продължим напред към духовното, към омиротворението, към помирението с Бога?

- Когато погледнем в себе с и видим нещо страшно, това означава, че ние сме осъзнали, че това е нещо погрешно. Тогава трябва да бъдем снизходителни и към другите, които правят такива неща, а не да ги съдим от върха на собствената си „безгрешност". Човек, който се вглежда в себе си и открива, че съвсем не е този шлифован диамант, за който се мисли и иска отново да се изчисти, за него пътят е само един. Пътят е към изповедта, да потърси помощ към своя изповедник, с кого да разговаря по въпроса и да осъзнае, че само чрез разкаянието по отношение на това, което е направил той може да получи опрощение за своите деяния, за своите грехове.

- Мнозина обаче се притесняват, че може да се разчуе какво са изповядали. Какво ще ги посъветвате?

- Тези, които отиват при свещеника за изповед и техният най-голям страх е да не се разчуе, какво са изповядали трябва да знаят, че има тайна на изповедта. Гарантирам, че колкото и недостатъци да има в съвременната ни църква, засега и досега никой не е разкрил тайната на изповедта. Това, което говорят християнин и свещеник остава там, където е казано. Духовникът няма никакво право да го казва, да го издава комуто и да е, при каквито и да било обстоятелства. Това казвам на тези, които се притесняват. Нека обаче и те да си помислят нещо друго. Колко от нещата, които те искат обезателно да скрият, излизат понякога наяве. По-добре е навреме да се очистят от тях чрез покаянието и изповедта. Ако след време някой попита някого: ти нещо май някъде там си правил това или това, човекът с чиста съвест, очистен пи изповедта, може лаконично и без заобиколки да каже: да, вярно е, но това е минало и аз никога повече няма да го повторя.

- Всички се подготвят за Коледа по един или друг начин, но как достойно да посрещнем Рождеството Христово?

- Хората се подготвят с ястия, подредби. Има място за съвместяване и на битовото, и на духовното. След като човек следва традициите за брой ястия и прочие, трябва да си зададе въпроса: каква е ценността на тази традиция, че аз трябва толкова строго да я спазвам и следвам? Ценността е в това да посрещнеш празниците в една определена атмосфера, като преобразен човек, който чрез покаянието и искрената изповед се е освободил от всичко онова лошо и грешно, което е вършил в последно време.

- Какво бихте пожелал на читателите на clinica?

- Пожелавам им светостта на празника Рождество Христово да отвори още малко техния кръгозор, да осъзнаят още повече колко съществени са нещата, които не се купуват с пари и не могат да се получат с връзки. А това е да издигнеш себе си духовно. Когато човек се образова, може да постигне много големи висини в знанието. Той обаче трябва да работи върху себе си, като характер, защото ползването на знанията е една голяма отговорност пред всички нас, пред цялото човечество. Затова, нека читателите на clinica да отварят, поне на християнските празници, малко повече прозорчето на душата си, за да приемат нашия Господ Иисус Христос.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ