кампания

ВМА с дарение от Българската Коледа

20-12-2022 10:59
То е предназначено за специализирания център за кохлеарни имплантации в болницата и позволява ранна диагностика на глухота още при ражданетоВМА с дарение от Българската Коледа
Clinica.bg

press@clinica.bg

ВМА получи нова апаратура, която е дарение от „Българската Коледа". Благотворителната инициатива се провежда и тази година под патронажа на президента Румен Радев.

Оборудването е предназначено за Клиника „Ушни, носни и гърлени болести", която е специализиран център за кохлеарни имплантации. Тук се извършва значителна по обем диагностична, лечебна и експертизна дейност – лечение на глухота (включително с всички прилагани слухови импланти на вътрешното и средното ухо), на функционални нарушения на носното дишане, на гласови разстройства, на периферни вестибуларни заболявания.


„Новата апаратура ни дава възможност

за провеждането на функционални тестове в оториноларингологията, т.е. за проверка на различни функции на ушите, носа и гърлото. Най-належаща за нас е възможността отново да провеждаме обективна аудиометрия, която е свързана с програмата ни за лечение на вродената и придобита глухота при кърмачета и деца, където най-критичната точка е ранната диагностика", коментира доц. Дончо Дончев от УНГ-клиниката на ВМА.


По думите му, този метод може да се

използва и при по-големи пациенти, но преди всичко при такива в кърмаческа и ранна детска възраст, както и при деца с хиперактивност или някоя от формите на аутистичния спектър, тъй като там не се разчита на целенасочен, съзнателен отговор.


Дарението включва още апарати за

тестване функциите и състоянията на елементите на средното ухо; за прецизна и обективна оценка относно промяната в налягането при вдишване и издишване в носните входове (например при т.нар. трета сливица); за ултразвукова диагностика на околоносните кухини; за обективен тест на един от най-важните симптоми при световъртеж – нистагъм. Ръководството на ВМА изказва своята благодарност на инициаторите на „Българската Коледа" и на всички граждани, които са участвали и са помогнали за нейното реализиране в помощ на нуждаещи се деца.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ