кампания

Мръсният въздух е рисков за здравето

20-12-2022 06:31
Хората трябва да бъдат стимулирани да използват градския транспорт, велосипеди, особено когато отиват на работа, казва д-р Олга СлавчеваМръсният въздух е рисков за здравето
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въздухът в София е един от най-мръсните в ЕС. Това води и до стотици смъртни случаи всяка година. Промяна на това статукво поискаха от Столична община няколко неправителствени организации, които се обединиха в кампанията „Хронично-лично". Защо, попитахме един от участниците в инициативата - д-р Олга Славчева. Тя е лекар в отделението по диабет на СБАЛДБ "Проф. Ив. Митев" в София.

- Вие сте част от кампанията "Хронично-лично", целяща да даде глас на хората с хронични заболявания относно значение на качеството на въздуха за тях. Във вашата практика, обръщате ли внимание и на този аспект от качеството на живот на хора с различни хронични състояния?

- Съществена част от работата ни в болницата е обучението на малките пациенти със захарен диабет и техните родители. Те трябва да бъдат запознати с всички особености на заболяването и начините за справяне с тях, но не само. Начинът на хранене и воденето на здравословен начин на живот са силно застъпени в нашите разговори. През зимните месеци темата за чистия въздух става особено актуална, за жалост.

- Каква е ролята на превенцията, когато говорим за качество на въздуха, запознати ли са според вас хората с потенциалните рискове?

- Ролята е безспорна, отдавна е доказана по отношение на риска от рак на белите дробове, респираторни инфекции, инфаркти. Натрупват се все повече сериозни доказателства и за връзката с други социално значими заболявания като захарен диабет тип 1 и 2. Категорично не, мисля че това е тема, която убягва от обществения фокус – нарочно или не, не мога да кажа. А проблемът касае всички ни, но много малко хора се замислят, че решението също е в техни ръце, не само на управниците. Тук е важна ролята на медицинските специалисти, на обучението. Педиатрите, смятам, са едни от най-активните в това отношение. Ние виждаме децата не само когато са болни и имат проблем, а и когато са здрави. Съществена част от педиатричната грижа е именно обучение в правилен, здравословен начин на живот.

- Все повече стават научните изследвания, обвързващи хронични състояния и качество на въздуха, но медицинската общност остава предпазлива в публичното си говорене по въпроса - смятате ли, че тази тенденция започва да се обръща?

- Както вече споменах смятам, че педиатрите са и винаги са били активни в това отношение. Друг е въпросът колко гласност получават.

Необходими са и повече обществени кампании като тази, които да подпомагат хората във вземането на важни за здравето им решения. Нека чистият въздух бъде постоянно на фокус, проблемът, но и решението са в наши ръце.

- Чистият въздух е човешко право и в този ред на мисли е важен за всички ни, какво обаче прави хората с хронични заболявания по-уязвими?

- Представлява допълнителен рисков фактор за декомпенсация, т.е. за влошаване на здравето им. В случая със захарен диабет тип 1 - за повишени инслуинови нужди и влошен метаболитен контрол с всички негативни последици.

- Какво е мнението ви не само като лекар, но и като човек - какво трябва да се промени в българските градове, за да се подобри качеството на въздуха?

- На първо място хората трябва да бъдат стимулирани да използват градския транспорт, велосипеди. Особено когато всеки ден отиват на работа. За това трябва да има евтин и удобен обществен транспорт, повече и по-достъпни велоалеи. За момента в София карането на велосипед е не само екстремно изживяване, то е и опасно за живота. Целенасочено трябва да се мисли и за този аспект от ежедневието ни. За нас в България велотранспорта все още е екзотика, а пък да видиш средностатистически българин да пътува до работа с тролейбус – само, ако колата е счупена, не е престижно.

Лично аз използвам градски транспорт и ми отнема доста време за да стигна до работа- общо на ден губя около 2 часа. В това време край мен в колите се вози един, най-много двама души. Тъжно е, че за нас използването на личния автомобил е признак на благосъстояние, докато пътуванто с обществен транспорт или пък велосипед – обратното, на недоимък, не е престижно. За жалост в личен и в обществен план не виждам истинска загриженост, както за чистотата на средата, в която живеем, включително и въздуха, така и за собственото ни здраве. Сещаме се само, когато вече е прекалено късно. В това отношение имаме още много път на „превъзпитаване". Надеждата, както се казва, е в нашите деца – искрено се надявам те, с наша помощ разбира се, да осъзнаят проблема и да успеят да променят ситуацията.

- Какви съвети давате на вашите пациенти - как биха могли да се предпазят в дните с интензивно замърсяване?

- За жалост няма много варианти – да избягват излизане от вкъщи или ако имат възможност, да сменят обстановката – в планината например.


Откриха хеликоптерната площадка във В.Търново

Откриха хеликоптерната площадка във В.Търново

Тя е на територията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов", пациентите ще бъдат превозвани до София за не повече от 40 минути
Екипите за медицинския хеликоптер още се обучават

Екипите за медицинския хеликоптер още се обучават

Затова вместо с машината на ХЕМС, простреляното дете беше превозено от Враца до София с военен вертолет, казва подп. Димчо Добрев
Оперираха простреляно дете в Пирогов

Оперираха простреляно дете в Пирогов

Интервенцията беше извършена от началника на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски
Безплатни прегледи за диабетици в Бургас

Безплатни прегледи за диабетици в Бургас

Те ще бъдат с невролог, организират се от Отделението по ендокринология на УМБАЛ, съобщиха от лечебното заведение
Ден на отворените врати в МБАЛ-Габрово

Ден на отворените врати в МБАЛ-Габрово

Те са за ученици, младежите ще бъдат запознати как се определя кръвната група и как ще правят медицински шевове, съобщиха оттам
Удължават безплатните прегледи в Шумен

Удължават безплатните прегледи в Шумен

Кампанията на общината „Моето здраве – мое право" ще продължи до края на април, съобщиха от общината
Дариха ехограф на болница „Св. Георги

Дариха ехограф на болница „Св. Георги"

Това бе каузата на пролетния бал на студентите на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище
 Започва кръводарителска акция в Сливен

Започва кръводарителска акция в Сливен

Тя е посветена на Великден и е под надслов „Запалене свещичка, подарете любов", съобщиха от МБАЛ „Д-р Иван Серимински"
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

СРЗИ ваксинира деца без личен лекар

СРЗИ ваксинира деца без личен лекар

Ще се извършват пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и и рубеола, съобщиха от здравната инспекция
1 2 3 4 5 ... 300 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ