заразно

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

16-12-2022 15:56
Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБЗачестяват случаите на скарлатина в Европа
Clinica.bg

press@clinica.bg
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа. В по-голямата си част заболяването засяга децата. Какво представлява скарлатината, кои са нейните причинители, когато заболяването може да бъде животозастрашаващо, как се лекува инфекцията и какви мерки трябва да се вземат, за да се минимизира разпространението, разясняват от Националния център за заразни и паразитни болести.
Какво представлява заболяването

Причинителите на заболяването скарлатина са стрептококови бактерии от група А (GAS – Group A Streptococcus). В по-голямата част от случаите този вид стрептококи причиняват бактериален фарингит (възпаление в областта на гърлото) при децата в училищна възраст. Други симптоми вследствие на инфекцията са главоболие и треска, както и фин червен обрив – сигнал за развитие на токсоинфекция - скарлатина. Честотата на инфекциите със стрептококи от група А (фарингит и скарлатина) е най-висока през студените месеци. Огнища могат да се създадат в детски и училищни колективи. Според епидемиологични проучвания безсимптомно носителство е високо в огнищата. 12-15% от децата и около 5% от възрастните в общата популация могат също да бъдат носители. В редки случаи стрептококите от група А могат да причинят тежка, животозастрашаваща инфекция, известна като инвазивна стрептококова инфекция от група А (iGAS). Проявява се като бактериемия, пневмония или инфекция на кожата и костите (целулит, остеомиелит, некротизиращ фасциит). Децата с вирусни инфекции като варицела или грип са изложени на по-висок риск от развитие на инвазивна инфекция.

 

Каква е ситуацията в Европа

 

Към момента някои европейски държави (Ирландия, Франция, Нидерландия, Швеция и Англия) отчитат повишение на случаите на инфекции с инвазивни стрептококи като се регистрират и смъртни случаи в групата на децата до 10-годишна възраст. Тенденцията на повишението започва от септември 2022 г. Въпреки че изследванията продължават, данните от ранното типизиране предполагат, че нарастването на случаите не е свързано със специфичен или нов щам, нито с повишаване на антибиотичната резистентност на стрептококите от група А. Поради тези факти Регионалният офис на Световната здравна организация и Европейският център за контрол на заболяванията оценяват риска от инвазивни стрептококови инфекции за общото население като нисък. Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотични средства.

 

Лечение

 

Инфекциите със стрептококи от група А се лекуват с антибиотици. Въпреки че най-заразни са болните с изразена клиника, по преценка на лекар може да се приложи лечение и при установено носителство. Възможни усложнения от стрептококова инфекция са появата на ревматизъм и гломерулонефрит. Разликите в клиничното протичане се обясняват с токсичната продукция на микроорганизмите. Увеличението на респираторните заболявания, към които спадат инфекциите със стрептококи, се случва очаквано след занижената циркулация по време на действието на противоепидемичните мерки срещу КОВИД-19.

 

Мерки

 

За да се минимизира разпространението на стрептококовите инфекции е необходимо болните да се изолират и лекуват след консултация с общопрактикуващ лекар. Близките контакти на случаи на инвазивни инфекции със стрептококи от група А трябва да бъдат идентифицирани. Прилагат се мерки в съответствие с националните указания. Предвид издръжливостта на причинителите във външна среда е необходимо да се засили хигиената на ръцете и повърхностите.

 

 

Пет пъти повече варицела в Ст. Загора

 

986 случая на варицела са регистрирани в Стара Загора към 8 декември, при 181 случая за същия период на 2021 г.Увеличението е 5.4 пъти, показват данните на РЗИ-Стара Загора. Наблюдаваното повишаване на заболеваемостта е свързано с
цикличното протичане на епидемичния процес при варицелата и голям брой от децата в организирани колективи неболедували от варицела. Ръста на заболеваемостта от варицела през месец октомври – ноември 2022 г. се отчита предимно в гр. Стара Загора – 253 случая или 85.4 % от всички заболели.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ