кампания

Да оцелееш напук на болестта

30-12-2022 06:35
8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа” е шансът й да радва още родителите си Да оцелееш напук на болестта
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Рождество Христово – денят, в който се радва целият християнски свят. Това е денят на новото, на любовта, на надеждата. За някои семейства този ден е малко по-различен, защото и децата им са по-различни. Те са с тежки заболявания, за много от тях медицината все още няма отговор, а за останалите терапията често е изключително скъпа. В борбата с болестта им помага „Българската Коледа".
Едно от децата на кампанията е 8-годишната Ванеса Борисова от Перник. Диагнозата й е ужасяваща. Детето страда от няколко заболявания, кое от кое по-стряскащи и тежки. То е с детска церебрална парализа. Към всичко това се добавила и епилепсията.

 

Всяко семейство при тези диагнози, поставени на рожбата му,

 

би се шокирало. Така се случило и със семейство Борисови. Ванеса била така очакваното момиченце у дома. Родителите Ирина и Николай вече имали момченце. Бременността била проследявана редовно, бебето се родило нормално без никакви видими проблеми и уреждания. Те станали явни месец по-късно. И тъй като първото дете и всички роднини, и по двете линии, били без тежки заболявания, те не направили генетични изследвания. Лекарите също не ги подсетили да предприемат такава стъпка в началото на бременността. Радостта от малката им рожба била кратка, само за месец. После дошли мъките и митарстванията от лекар на лекар, от болница в болница.

 

И мълчанието вместо отговор на въпроса: Ще живее ли?

 

„Ванеса беше само на един месец. Кръв в изхожданията бе първото, което ме стресира. Докторът каза, че е вероятно от някаква инфекция в мен, тъй като аз я кърмех. Започнаха обаче да се появяват и други неща – хематом на тялото. Отдадох го на това, че бебетата са с нежна кожа и е възможно аз да съм я хванала по-невнимателно. Скоро тя започна да плаче често, а корема й да се подува", разказва майката. И този път тя не обърнала сериозно внимание, решила, че детето страда от колики, както всички бебета още повече, че на моменти телцето на Ванеса потрепервало – нещо, което също се случва при по-силни колики. Впоследствие се оказало, че бебето вече е правело гърчове. Няколко дни след потреперването родителите осъзнали, че с детето им се случва нещо нередно.

 

Една вечер то изплащало силно, било направило пак гърч,

 

след това заспало. „През нощта не се събуди да се храни, както обикновено. Отказа и на сутринта. Вечерта ни посети лекарят, при който бяхме ходили вече на преглед. Тя вече беше с подута фонтанела от налягане в черепната кутия, а от него бе последвал мозъчен кръвоизлив", потръпва при най-тежкия спомен в живота си досега майката Ирина. Приели бебето в болницата в Бяла Слатина, където по онова време живеело семейството, а после и в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. Междувременно хемоглобинът на бебето паднал до застрашителни за живота нива. Лекарите не давали никаква надежда. Нещо повече, направо предупредили родителите да очакват най-лошото. Майката с благодарност говори и до сега за медиците, които за броени часове направили всички необходими изследвания на едномесечното бебе и въпреки риска, предприели всичко, което е по силите им.

 

Бебето оживяло, колкото и на медиците да не им се вярвало.

 

Започнало и възстановяването, но за кратко. Кръвоизливът се повторил, скенерът показал хидроенцефалията. Този път лекарите обаче не поели риска да сложат мозъчна клапа на едномесечно бебе. „Смятаха, че мозъкът й е толкова увреден, че е напълно безсмилено. Отказаха ни на няколко места, в няколко болници. Когато Ванеса стана на 4 месеца, намерихме къде да й сложат клапа. Казаха ни, че това е начинът тя да живее, макар и да не очакваме да бъде като другите деца. Примирихме се. Поне щеше да е жива", разказва за преживените моменти Ирина.

 

Впоследствие се оказало, че малката Ванеса е и с детска церебрална

 

парализа. На практика, тя е може да се обслужва сама. зависима е от своите близки въпреки, че съвсем скоро ще навърши 8 години. Момиченцето обаче е истински боец. Независимо от терапиите, без които не може - рехабилитацията, заниманията с логопед и сензорно-интегративна терапия, и които са така необходими за подобряване на състоянието й, доколкото това е възможно, ходи и на училище. Семейството се е преместило в Перник – родния град на майката, за да са по-близо до София и големите болници в столицата. Освен това, в рада има и училище за деца със специални нужди, което е голямо улеснение за родителите.

 

Часовете за всеки ден от седмицата са разпределени до минутата.

 

 След като Ирина прибере Ванеса от училище, бърза да я нахрани. Следва час – два почивка и двете поемат по познатия маршрут – кабинета на логопеда, центъра по рехабилитация или при специалиста по сензорна терапия. „Старая се да не я натоварвам прекомерно. Затова всеки ден ходим на по едно такова занимание след училище. Помагам й да подготви и уроците, макар и тя да се обучава по специална програма. Ванеса не може да върши нищо сама. Затова съм и на нейно разположение изцяло", разказва майката Ирина. Откакто семейството научило, че така мечтаното им момиченце не е като другите деца и се нуждае от чужда помощ, тя напуснала работа и изцяло се посветила на грижите за нея. В семейството работи само съпругът й – нещо, което е твърде затормозяващо във всеки един български дом.

 

 Засега обаче семейство Борисови се стараят да не се оплакват.

 

Нещо повече, те са изключително благодарни на кампанията „Българската Коледа", която ги подпомага за рехабилитацията и заниманията с логопед на Ванеса. На месец разходите за тях не падат под 1000 лева. Те не се поемат от Националната здравноосигурителна каса и всяко семейство, което има подобен проблем се справя, както може, но най-вече чрез спонсорства. Ирина Борисова не се оплаква от принудителната безработица.

 

Наясно е, че никой не може да отмени една майка в грижите

 

за болното й дете. Освен това, вкъщи, тя помага в подготовката на уроците и на по-голямото дете в семейството, момченце на 10 години. Баткото, на свой ред, се включва в дейностите по обслужването на сестричката си, колкото това е по силите му. „Обича я много, привързан е към нея, а и тя много го обича. Понякога обаче чувствам известна ревност у него, тъй като вижда, че заради състоянието й се налага да й отделям повече внимание, отколкото на него", споделя майката и се надява с годините синът й да надмогне това чувства.

Дотогава на семейство Борисови им остава единствено надеждата, че медицината, както напредва с бързи темпове, току виж, открие терапия и за малкото им и така обичано момиченце.

 

 

Как да помогнем

 

Каузата „Българската Коледа" може да бъде подкрепена:

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg


Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Президентът Румен Радев даде старт на новото 21-во поред издание, то е под наслов „Дари надежда на дете в беда"
Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

В новия НРД трябва да се заложи ръст на недофинансираните педиатрични клинични пътеки, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
Детското здраве е приоритет само на хартия

Детското здраве е приоритет само на хартия

Лекари пропускат хипотеза за рядко заболяване, родители неглижират поставената диагноза и не започват лечение, казва доц. Гергана Петрова
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ