позиция

Безопасният въздух е право на всеки

14-12-2022 06:13
Мечтая за времето, когато неравенствата при опазване на здравето на белите дробове ще изчезнат, казва Наталия МаеваБезопасният въздух е право на всеки
Clinica.bg

press@clinica.bg

Въздухът в София е един от най-мръсните в ЕС. Това води и до стотици смъртни случаи всяка година. Промяна на това статукво поискаха от Столична община няколко неправителствени организации, които се обединиха в кампанията „Хронично-лично". Защо, попитахме един от участниците в инициативата Наталия Маева. Тя е пациент с пулмонална артериална хипертония, а през 2016 г. е претърпяла успешна белодробна трансплантация.

- Каква е историята на вашето заболяване, как живеете с него днес?

- През 2009 г. съдбата ме сблъска с предизвикателствата на рядкото заболяване – пулмонална артериална хипертония. От дистанцията на времето се опитвам, да се потопя в спомени, които ме карат, да мисля, че съм ужасна късметлийка. В себе си нося частица от човек , за когото не зная нищо , но благодарение на него вече шеста година живея пълноценен живот.

- Вие сте част от кампания за по-добро качество на въздуха „Хронично-лично" – каква е вашата лична връзка/история с въздуха - какво не знаят хората за него?

- Има моменти, когато въздухът в София е толкова замърсен, че усещам дробовете си като си в метален корсет и се връщам към дните преди операцията, когато живеех благодарение на кислодотерапия. Въздухът, който дишаме влияе пряко върху нашето здраве.

- Как замърсеният въздух се отразява на вас в краткосрочен и дългосрочен план?

- Трафикът по пътищата, отоплението на дърва и горенето на стари дрехи и автомобилни гуми през зимата дават своето отражение. Фините прахови частици не се виждат с просто око, но те влияят на здравето на белия дроб.

- Идеята на кампанията ни е да повиши чувствителността към една тема, която за здравия човек не е приоритет, но вероятно е въпрос на качество на живот за хората с хронични състояния. Какво искате да призовете политиците, а обикновените хора?

- Правото на всеки човек е да диша безопасен въздух и че здравето на белите дробове е от основно значение за благосъстоянието на хората по света. За това обществото трябва да работи в тази насока, защото чистият въздух това е живот.

- Смятате ли, че по темата се прави и говори достатъчно?

- Темата за чистия въздух, както и грижата за хронично болните пациенти не е сред честите теми в ежедневния дебат на българското общество.

- Какво друго от вашия опит бихте искали да стигне до повече хора?

- Мечтая за времето, когато здравните неравенства при опазване на здравето на белите дробове ще изчезнат. В момента сме свидетели, че генни и таргетни терапии и научни изследвания, касаещи белодробните заболявания, но те имат ограничена приложимост в страни с нисък или среден доход, каквато и е България. Искам ми се да виждам много специализанти, които са избрали да специализират кардиология, ендокринология или пулмология, защото осъзнават, че те държат тънката нишка на здравите бели дробове. Всяко едно хронично белодробно заболяване е в тежест не само на пациента, на неговото семейство и на обществото.


Прегледаха 320 деца в Сливен

Прегледаха 320 деца в Сливен

Консултациите извършиха специалистите от "Детско здраве" - Пирогов, съобщиха от спешната болница
НЦТХ вече с намалено работно време

НЦТХ вече с намалено работно време

Няма да работи в неделя, промяната се налага заради дефицита на медицински сестри, 8 са свободни работни места, в неделя
Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит

Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит

Те ще се проведат в УМБАЛ "Александровска" в периода 22-26 април, съобщиха от болницата
Спасиха мъж с големи аневризми

Спасиха мъж с големи аневризми

Спешната операция е извършена в университетската болница „Св. Екатерина", пациентът вече е добре

Безплатни прегледи в Свищов

Безплатни прегледи в Свищов

Те ще се осъществят в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" от уролога д-р Живко Чакъров на 19 април и от неврохирургът д-р Алан Мохаммад на 25 април, а след това и всеки последен четвъртък от месеца
Откриха хеликоптерната площадка във В.Търново

Откриха хеликоптерната площадка във В.Търново

Тя е на територията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов", пациентите ще бъдат превозвани до София за не повече от 40 минути
Екипите за медицинския хеликоптер още се обучават

Екипите за медицинския хеликоптер още се обучават

Затова вместо с машината на ХЕМС, простреляното дете беше превозено от Враца до София с военен вертолет, казва подп. Димчо Добрев
Оперираха простреляно дете в Пирогов

Оперираха простреляно дете в Пирогов

Интервенцията беше извършена от началника на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски
Безплатни прегледи за диабетици в Бургас

Безплатни прегледи за диабетици в Бургас

Те ще бъдат с невролог, организират се от Отделението по ендокринология на УМБАЛ, съобщиха от лечебното заведение
Ден на отворените врати в МБАЛ-Габрово

Ден на отворените врати в МБАЛ-Габрово

Те са за ученици, младежите ще бъдат запознати как се определя кръвната група и как ще правят медицински шевове, съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 301 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ