Позиция

Да защитим децата от хазарата

13-12-2022 13:00
Петиция за забрана на рекламирането му събра над 4 000 подписа за броени дни, тя е от Националната мрежа за децата и Асоциация „Родители” Да защитим децата от хазарата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Петиция за забраната на рекламиране на хазарта събра за броени дни над 4 000 подписа. Тя е организирана от Националната мрежа за децата и асоциация „Родители". Публикуваме я с малки съкращения.
Деца залагат в онлайн казина. Деца тренират с тениски на хазартни фирми. Деца остават на улицата, защото жилищата им са проиграни на хазарт. Семейства се разпадат заради хазарт. Рекламите на хазарт са навсякъде, по всяко време, напълно достъпни и видими за всички деца. Огромните светещи табели на казината са на всяка крачка.

 

Призоваваме цялото общество – родители, граждански активисти,

 

политици, медии, експерти да се обединим зад каузата да предпазим децата от една от болестите на 21 век – хазарта. Петиция за забрана на рекламата на хазарт само за няколко дни събра близо 4000 подписа. Инициатори сме Национална мрежа за децата и асоциация Родители. Миналата седмица изпратихме писмо до президента и управляващите, с което алармирахме, че агресивната реклама на хазарт е сериозен риск за децата ни, а държавата бездейства.

 

След като поставихме проблема, Съветът за електронни медии

 

обяви организирането на дискусия на 13 декември, а на 14 декември се очаква заседание по темата в Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта.

Спешно е необходимо да си дадем сметка за мащаба на вредите, които предизвикват хазартът и неговата агресивна реклама. И да реагираме заедно като общество, за да спасим децата си. Хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, описано в МКБ-10. Тя разрушава личността физически, психически, социално.

 

У нас хазарт играят около 3 милиона души.

 

Залаганията сега са на един клик разстояние. През последните две години хазартният сектор расте с двуцифрен темп, като ръстовете се дължат основно на онлайн хазарта. Увеличава се и броят на лицензираните хазартни сайтове – ако в началото на 2020 г. в България лицензи за онлайн организатори имаха 6 компании, то през 2022 г. броят им вече е 18, по данни на браншовата асоциация.

 

През последните две години сме свидетели и на безпрецедентен

 

рекламен натиск за участие в хазартни игри. Днес сме заляти с реклама на хазарт по време на Световното първенство по футбол. В рекламните блокове по време на мачовете има над 10 реклами на хазарт. Това премина всяка граница на нормалност. Въпреки че рекламата на хазарт е забранена, има законов пропуск, в който се промъкват електронните залагания и казина. Използват се известни лица, които привличат децата и водят младите хора директно към платформите за онлайн залагания, онлайн казина и други хазартни игри.

 

От Национална мрежа за децата, която обединява над 120

 

организации, работещи с и за деца и семейства, асоциация Родители, експерти, родители и граждани настояваме Народното събрание и отговорните институции да предприемат законови мерки за:

– пълна законова забрана на всякаква форма на реклама на хазарт;

– правила за обозначаване на обектите, в които се играе хазарт и отваряне след разрешение при изпълнение на тези правила;

– повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, за да предпазим учениците в училищна възраст;

– въвеждане на изискване за предупреждение за създаване на зависимост от хазарт като задължителна част от реклами, свързани със залагания;

– промяна в Наказателния кодекс, чрез която се предвиждат много по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

 

Проблемът с апатичната позиция на държавата е многопластов.

 

Хазартният бизнес плаща такси на Министерството на младежта и спорта за превенция на зависимости, но къде и как се разпределят тези средства, какви са резултатите от тази дейност – няма прозрачност. А дали тези индулгенции са достатъчни, за да бъде допуснато пълно завладяване на медиите и общественото пространство от реклами на хазарт? От 2020 година държавната комисия по хазарта премина към НАП – само плащането на данъците и лицензите ли са обект на регулация и наблюдение от държавата? Къде остава моралната, етичната, социалната, здравната, образователната страна на въпроса?

 

Когато хазартът се превръща в основна мечта на нацията,

 

това е проблем. Никой няма право да увеличава човешкото страдание. Има хора, които залагат последните си два лева или дома си с празна надежда, която шумно се рекламира. Днес хиляди деца невинно залагат джобните си с прогнози за изхода на мачовете от световното първенство. Като възрастни ние знаем, че всъщност залагат животите си. Бъдете с нас! Споделяйте и подписвайте нашата петиция, за да покажем, че това повече не може да продължава!

 

Национална мрежа за децата

 

Асоциация „Родители"


Властите ще борят опасен наркотик

Властите ще борят опасен наркотик

Той е синтетичен и е 100 пъти по-активен от хероина, за да се справим създаваме координационен механизъм, обясни премиерът акад. Николай Денков
Подобряваме процеса по осиновяване

Подобряваме процеса по осиновяване

Това включва и процедурата за достъп до информация за произхода на децата, казват от ПП-ДБ за проекта за изменения в Семейния кодекс
Санират и обновяват 840 социални услуги

Санират и обновяват 840 социални услуги

Това ще стане със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, в тях са настанени 17 500 деца и възрастни
Нужна е дългосрочна стратегия за детето

Нужна е дългосрочна стратегия за детето

Трябва да се изгради цялостен подход за планиране на кадровия ресурс и обезпеченост със специалисти, казват от БАПЗГ
Започваме обучение по спешна помощ в яслите

Започваме обучение по спешна помощ в яслите

Искаме по-лесни специализации за медицинските сестри по педиатрични грижи, казва Милка Василева
В София раждат на 30,5 години, в Сливен – на 22

В София раждат на 30,5 години, в Сливен – на 22

Висшистките дават живот на първа рожба по-късно, отколкото тези с основно и средно образование
Райският газ продължава да е на мода

Райският газ продължава да е на мода

10 на сто от младежите между 15 и 29 години са склонни да толерират „леките" наркотици, но по-силните остават табу, показва изследване на Галъп
Всяко второ дете по 5 пъти дневно в мрежите

Всяко второ дете по 5 пъти дневно в мрежите

25% прекарват повече от пет и половина часа всеки ден, 70 на сто са в Интернет между 60 и 360 минути
Жените без работа и образование по-многодетни

Жените без работа и образование по-многодетни

Броят на българките във фертилна възраст се е стопил до 1.295 млн. през миналата година, показват данните на НСИ

Всеки втори работещ младеж с мускулно-скелетните смущения

Всеки втори работещ младеж с мускулно-скелетните смущения

Превенцията на тези проблеми трябва да започне още от училище, казват от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ