в столицата

Пациенти искат мерки за по-чист въздух

13-12-2022 10:58
Редица неправителствени организации се обединиха, за да настояват за ограничаване на автотранспорта и повече велоалеи в СофияПациенти искат мерки за по-чист въздух
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пациенти с различни хронични заболявания поискаха по-чист въздух в София. Заради мръсната атмосфера над столицата всяка година загиват между 800 и 900 души, припомнят неправителствените организации в своето отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова. В него те са отправили и осемнадесет предложения за подобряване на въздуха в градската среда.
Отвореното писмо е част от кампанията „Хронично – лично". Тя е дело на редица неправителствени организации, сред които са Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, Българското дружество на пациентите с белодробна хипертония, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, Сдружение „Въздух за здраве" и родителската група „Въздух за децата".

 

В писмото си до столичния кмет те припомнят,

че според Световната здравна организация (СЗО) София е европейската столица с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха, а ситуацията е особено обезпокоителна през зимните месеци, когато пределните им допустими европейски норми се надвишават до 10 пъти. Пациентите цитират и проучвания, според които нивата на азотен диоксид целогодишно са тревожно високи. Краткосрочната и дългосрочна експозиция на тези замърсители е свързана със сърдечносъдови заболявания, инсулт, ХОББ, рак на белия дроб, астма, намалена белодробна функция, въздействия върху развиващия се мозък и централната нервна система, повишен риск от преждевременно раждане и намалено тегло при раждане, заявяват пациентите.

 

Заради мръсния въздух в столицата годишно

 

умират между 800 и 900 души. 13,4% от местния БВП в София са изгубени поради замърсяването на въздуха през 2019 г., което се равнява на 3,124 млрд. евро. (6,10 млрд. лв.) Установено е, че социалните разходи на София, свързани със замърсяването на въздуха, количествено определени на базата на отрицателните въздействия върху здравето, са най-високите в България и повече от седем пъти над тези на втория най-замърсен град в страната .

 

„Има моменти, когато въздухът в София е толкова замърсен,

 

че усещам дробовете си като си в метален корсет и се връщам към дните преди операцията, когато живеех благодарение на кислородотерапия. Въздухът, който дишаме влия пряко върху нашето здраве.", заявява Наталия Маева - президент на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".

За да се подобрят нещата, организациите 

отправят 18 предложения към Столична община. Сред тях са ограничаване на автомобилния трафик чрез стимули за закупуване на алтернативни транспортни средства и насърчаване на споделеното пътуване са основните искания на участниците в кампанията. Пациентите настояват още за влизане на автомобили в центъра на столицата само срещу заплащане, по-добре развита мрежа на градския транспорт без закриване на трамвайни линии и създаване на повече велоалеи, но не за сметка на пешеходните части.


Те искат и по-ангажирани интеграционни политики

за хората с увреждания за зелен обществен транспорт е също част от исканията им. Те имат виждания и по отношение на отоплението в София с цел по-малко замърсяване на въздуха, като предлагат стимули на социално слабите за използване на по-чисти източници на отопление.


Форум по токсикология и изгаряния

Форум по токсикология и изгаряния

Научната конференция ще се проведе в София, организира се по повод Световния ден на спешната медицина, съобщиха от "Пирогов"
Безплатни прегледи на деца в Пловдив

Безплатни прегледи на деца в Пловдив

Те ще бъдат в МБАЛ „Свети Мина" от 23 май до 1 юни, ще консултират петима лекари, съобщиха от лечебното заведение
Събраха 3090 лв. за спорт за деца с увреждания

Събраха 3090 лв. за спорт за деца с увреждания

Средствата са от благотворителния футболен турнир Купа „Хипократ" за студенти от МУ-София, съобщиха от университета
Eдин на финал за шеф на ЦПЗ-София

Eдин на финал за шеф на ЦПЗ-София

Д-р Кирил Палавеев ще продължи да е управител на СБАЛПЗФ-София област, след като спечели конкурса на МЗ
ИАМН проверява смърт в зъболекарски кабинет

ИАМН проверява смърт в зъболекарски кабинет

Починала 61-годишна в Благоевград на 22 май, извънредната иснпекция започва днес
Изписват пострадал мъж от мълния

Изписват пострадал мъж от мълния

Той е в добро състояние, контактен е, няма опасност за живота му, казаха от УМБАЛ „Св. Анна", където той беше приет
Безплатни прегледи на щитовидна жлеза

Безплатни прегледи на щитовидна жлеза

Те ще се проведат в четири града - София, Пловдив, Варна и Бургас през юни, съобщават от ВИОМ
Oще една болница с диамантена награда за инсулт

Oще една болница с диамантена награда за инсулт

УМБАЛ "Св. Георги" е единственото леченбно заведение извън столицата, което е постигнало този успех
Обучение по първа помощ в Бургас

Обучение по първа помощ в Бургас

То е насочено към широката общественост, ще се проведе на 31 май, организират го БЧК и д-р Светослав Тодоров
Спасиха мъж с уникална операция във Варна

Спасиха мъж с уникална операция във Варна

57-годишен е първият с подменена аортна и митрална класа с хомограф, интервенцията се направена в УМБАЛ „Св. Марина", съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 310 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ