Решения

Над 7 млн. лв. за здравето на украинците

07-12-2022 15:58
България ще поддържа позицията си пред ЕС, че не иска да се пилеят средства за нови ваксини срещу КОВИД, ако има наличностиНад 7 млн. лв. за здравето на украинците
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 7 млн. лв. за заплащане на разходите за здравни услуги на украинците у нас бяха одобрени от МС. Te ще бъдат преведени по сметките на здравното министерство и здравната каса. С 6.8 млн. лв. oт тях ще се заплатят всички разходи за здравни вноски - за периода, откакто действат промените в Закона за здравното осигуряване, до края на годината.
Парите ще се прехвърлят към НЗОК като трансфер от държавния бюджет. Одобрени са и 447 590 лв., с които ще се заплатят оказаните медицински грижи за бежанците, преди да се приемат законовите поправки, според които държавата поема здравните осигуровки на бежанците. Те са одобрени като допълнителни средства към МЗ, които ще се прехвърлят по сметките на НЗОК.

Кабинетът одобри и позицията на

България за заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в част „Здравеопазване". България поддържа своето становище, че публичният ресурс, предвиден за закупуване на ваксини, следва да бъде разходван отговорно и рационално.

Страната ни застава зад позицията,

че ситуацията на свръхизлишък налага ЕК и фармацевтичните компании да предприемат необходимите действия за приключване на действието на сключените договори. В случай че бъде договорено редуциране на количествата, то следва да бъде с опция за поръчка на реално необходимите за 2023 г.

По-късно стана ясно, че здравният министър

д-р Асен Меджидиев е провел видеоконферентна връзка с еврокомисар Стела Кириакиду, като е заявил, че страната ни продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора между ЕК и Pfizer, за доставка на ваксини за периода 2022-2023 г. Възможните решения са или прекратяване на въпросния договор, или спешна промяна в посока значително намаляване на количествата, стана ясно от изказването му.  Ако това не се случи, то предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не само за България, но и за ЕК, и то в условията на сериозна финансова криза, предупреди той.
EK ще ни представляват
пред Астра Зенека

 

Кабинетът одобри ЕК да ни представлява в спор с Астра Зенека. С проект на протоколно решение Министерският съвет одобри Комисията да представлява страната ни при оспорване на издадената от компанията фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за производство, закупуване и доставка на ваксина срещу КОВИД -19 в Европейския съюз.

ЕК ще ни представлява и при извънсъдебното и съдебното уреждане на възникналия във връзка с тези допълнителни разходи спор.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 469 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ