бизнес

38 терапии чакат одобрение

05-12-2022 12:09
От фармацевтичната индустрия искат касата да дава повече пари за медикаменти, както и намаляване на отстъпките, които дават, но не предлагат затягане на контрола38 терапии чакат одобрение
Clinica.bg

press@clinica.bg

38 са терапиите, които чакат ред за включване в позитивния списък (ПЛС) към 1 ноември, броят на новите индикации пък е 28. От фармацевтичната индустрия искат касата да дава повече пари за медикаменти, както и намаляване на отстъпките, които дават, но не предлагат затягане на контрола. Това стана ясно по време на семинар, организиран от Асоциацията на иновативните компании (Арфарм) през уикенда.

Сред новите медикаменти, които чакат одобрение за регистрация и реимбурсация са такива за лечение на множествена склероза, карцином на гърда и белия дроб, солидни тумори, В-едроклетъчен лимфом, мултиплен миелом, сърдечна недостатъчност и атеросклеротично ССЗ, спинална мускулна атрофия, хиперхолестеролемия, улцерозен колит, депресивно разстройство, псориазис и др. До 1 ноември 15 от новите терапии, вече са включени в ПЛС, по-голямата част са все още в процес на разглеждане, обясни Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM.


В следващите 5 години се очаква появата


в световен мащаб на още нов терапии. Сред тях са терапии за заболявания на Централната нервна система (ремиенилизиращи терапии и психопластогени), в онкологията (тумор-агностични терапии, CAR-Ts и BiTEs за солидни тумори), генни и клетъчни терапии (системи за доставка на гени и технологии за редакция или пренос на гени), нови имунотерапии (иРНК ваксини, иновативни имунотерапии), нови терапии за нелечими заболявания или за модифициране на заболяванията („лекуващи" терапии за инфекциозни заболявания - терапии, способни да излекуват напълно Хепатит В и ХИВ, както и терапии, модифициращи заболяването - нови терапии за болестта на Алцхаймер), сенолитични лекарства (селективно премахват увредените „стареещи" клетки от тялото).


От фармацевтичната индустрия естествено

искат и повече пари за лекарства, тъй като според тях сегашните разходи на касата са малки на фона на очакващите се иновации. Проблем според индустрията е и размерът на отстъпките, които дават. По техни изчисления компенсациите, предоставени от компаниите за 8 години, възлизат на 1.6 млрд. лв., а около 21% от плащанията на НЗОК за лекарства ще се компенсират от фармацевтичните компании през тази година при 17% през 2021.

„Недостатъчният бюджет за лекарства, неконтролираното нарастване на отстъпките водят до влошаване на достъпа до лекарства и оттегляне на компании от България. Ето защо е необходимо да се въведе формула за определяне на годишния бюджет за лекарства", смята Деян Денев. Според него е необходимо въвеждане на всеобхватни програми за ранно откриване на заболяванията, съкращаване на времето за достъп до лечение, комплексна грижа от поставяне на диагнозата до края на лечебния процес. Сред другите искания на индустрията са оптимизация на процеса на оценка на нови терапии, която означава включване в реимбурсация 2 пъти годишно вместо веднъж, отпадането на списъка със заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща и въвеждане на съвместна относителна клинична оценка на ниво ЕС, също така въвеждане на индивидуални споразумения за контрол на бюджетното въздействие и/или проследяване на терапевтичния резултат за нови терапии с висока стойност.


Всички тези промени биха увеличили доста

публичните разходи за лекарства, успоредно с тях отново няма предложения за подобряване на мерките за контрол, въпреки доклада на ДАНС за наличието на злоупотреби с търговията на онкомедикаменти. Не са предложени и мерки за спирането на ощетяването на публичния ресурс чрез покриване на по-високите цени на внос на нерегистрирани за употреба у нас медикаменти или от по-високите цени, на които касата плаща онколекарствата заради спрения централизиран търг на МЗ вече година.


Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

До 25 октомври тази година дистрибуторите в тях ще могат да кандидатстват не по всички позиции

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Прави се с цел синхронизация на законодателството, предвижда проект за постановление на МС
Внесоха още 27 650 опаковки Ozempic

Внесоха още 27 650 опаковки Ozempic

Очаква се количествата от медикамента за диабетици да бъдат налични у нас на 21 март, казват от МЗ
НЗОК да плаща и лекарства от паралелен внос

НЗОК да плаща и лекарства от паралелен внос

Това поискаха от едната от двете асоциации на дистрибуторите им, според тях така ще се реши проблема с дефицита

Да се разшири механизма за внос на нерегистрирани лекарства

Да се разшири механизма за внос на нерегистрирани лекарства

Той трябва да се прилага и за амбулаторната помощ, не само за болничната, в условия на кризи и дефицит, смята Христофор Иванов

МЗ ще дигитализира и ТЕЛК-а

МЗ ще дигитализира и ТЕЛК-а

Мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти е факт, но хартиените остават

1 2 3 4 5 ... 153 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ