Победа

Африканец ще дирижира СЗО

24-05-2017 10:31
Компроматът с холерата не спъна д-р Адханом, етиопецът обеща повече прозрачност и грижи за най-беднитеАфриканец ще дирижира СЗО
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Очаквано, д-р Тедрос Адханом Гебрейесус спечели битката за генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). След надпревара в три рунда, на 23 май вечерта, етиопецът надви британеца д-р Дейвид Набаро със 133 срещу 50 гласа. Третият претендент за поста – д-р Саня Нищар от Пакистан, отпадна след първия тур със само 38 бюлетини. За пръв път делегатите в Женева гласуваха пряко, като здравните министри на 186 страни пуснаха тайния си вот. Както Clinica.bg писа, д-р Адханом бе сочен за фаворит, въпреки компроматния скандал с потулване на холера, който гръмна на финала на надпреварата.

СЗО ще стане по-прозрачна и отговорна – този ангажимент пое д-р Тедрос Адханом, който в следващите 5 години ще дирижира работата й. На 1 юли етиопецът ще поеме щафетата от д-р Маргарет Чан от Китай, която два мандата бе генерален директор на организацията. За изпроводяк от „Асошиейтед прес” изнесоха данни, че харчовете й за 5-звездни хотели и полети бизнес класа само през 2016 г. са за над $370 000. А СЗО пръска по $200 млн. ежегодно за скъпи пътувания – повече пари, отколкото се дават за битката със СПИН, туберкулоза, малария и хепатит общо. Затова и в поздравителния адрес от САЩ – най-големият донор на СЗО, здравният министър на Доналд Тръмп 

д-р Том Прайс намеква на новия шеф, че трябва да харчи по-разумно

отбелязва в. „Ню Йорк Таймс”. Бюджетът на организацията е около $2,2 млрд. годишно, но само 1/3 от него идва от вноските на близо 200-те страни-членки. Останалите пари са от дарения, като най-сериозните спонсори са Щатите, Великобритания, Норвегия, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и „Ротари Интернешънъл”.

Освен да озапти бюрокрацията на върха на СЗО, която се шири в разкош в Женева, от д-р Адханом се очаква да постигне успехи и по другите си големи приоритети. А те са в няколкото посоки. На първо място, по-широк достъп до здравни грижи в най-бедните страни. После – фокус върху женското здраве и контрола върху раждаемостта. И не на последно място – туширане на вредните ефекти върху здравето от климатичните промени, както и по-бърза и ефективна реакция на СЗО при кризи и епидемии.

Анализаторите са оптимисти за мандата на специалиста по борба с маларията д-р Адханом, защото като здравен министър на Етиопия между 2005 и 2012 г. той е доказал, че може да прави реформа – дори в най-суровите условия. За 7 години, под управлението му,

в африканската страна са отворени 3 500 клиники

и са разкрити 16 000 болнични легла. Смъртността от СПИН, малария, туберкулоза и болести в кърмаческа възраст са намалели драматично по време на мандата му. Освен това, за медици са обучени 40 000 жени, развита е мрежа за спешна помощ и както и модерна национална референтна лаборатория.

Освен в здравеопазването, представителят на управляващото племе Тригрей в Етиопия, има опит и като дипломат. Между 2012 и 2016 г. д-р Адханом е министър на външните работи. Освен това, докторът по здравен мениджмънт от Великобритания е бил председател на борда на директорите на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, както и на партньорството „Roll Back Malaria”. По негово време и двете организации събират рекордно финансиране, припомнят от СЗО. Наред с това, е създаден и „Глобалният екшън план срещу малария”, който се простира отвъд границите на Африка – до Азия и Латинска Америка. 


Ракът на гърдата вече първи по честота

Ракът на гърдата вече първи по честота

В световен мащаб доскоро водеше карциномът на белия дроб, сочат данните на СЗО
Новият шеф на СЗО с дебют на Г-20

Новият шеф на СЗО с дебют на Г-20

Д-р Тедрос Адханом ще преследва 5 стратегически цели в идните 5 години
Етиопец фаворит да оглави СЗО

Етиопец фаворит да оглави СЗО

Скандал с потулване на холера може да спъне д-р Адханом, гласуването за първи път е пряко
Шестима се борят за шеф на СЗО

Шестима се борят за шеф на СЗО

Шестима са кандидатите, които ще се борят за нов шеф на СЗО.
Обявяват кандидатите за директор на СЗО

Обявяват кандидатите за директор на СЗО

Имената на кандидатите за нов директор на Световната здравна организация (СЗО) ще станат ясни утре.
Цигарите убиват по 6 млн. души

Цигарите убиват по 6 млн. души

С множество различни инициативи в цялата страна отбелязахме Световния ден за борба с тютюнопупенето. Той се отбелязва от 1987 година в страни по целия свят. Целта на този ден е да се насочи общественото внимание върху рисковете за здравето при употребата на тютюневи изделия.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ